Kaartprojectie

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 10 okt 2021 om 09:35 (→‎top: replaced: |thumb| → |miniatuur|)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Een kaartprojectie is een methode om het aardoppervlak over te brengen op een kaart. Aangezien de aarde een bol is en een kaart plat bestaat er geen kaartprojectie die alle afstanden perfect weergeeft. Alleen een globe kan dat. De kaart uit de atlas bevatten hierdoor eigenlijk allemaal fouten en vertekeningen. Toch zijn de kaarten handig en probeert men door middel van verschillende kaartprojecties de kaarten zo nauwkeurig mogelijk weer te geven. Hierdoor zijn er vele soorten kaartprojecties. De ene groep kaartprojecties is handig als gebruik (bijv. in de scheepvaart of topografie) en de andere groep wordt niet gebruik (vaak zijn dit experimenten).

De meest gebruikte projectie is de cilinderprojectie. De lande bij de evenaar staan dan goed weergeven, maar hoe verder men van de evenaar afgaat hoe meer vertekend de kaart wordt. Rusland en Canada lijken hierdoor bijvoorbeeld veel groter dan ze in werkelijkheid zijn. Voor de polen wordt vaak de kegelprojectie gebruikt, waar er weer vertekeningen zijn hoe dichter men bij de evenaar komt. Hiernaast zijn er nog vele andere kaartprojecties.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kaartprojectie&oldid=688914"