Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Julian Assange

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 10 okt 2021 om 09:24 (→‎top: replaced: |thumb| → |miniatuur|)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Julian Assange in 2014

Julian Paul Assange (Townsville, 3 juli 1971) is een Australisch journalist, programmeur, internetactivist en voormalig hacker. Hij is de oprichter van de website WikiLeaks. Op deze site kunnen klokkenluiders anoniem misstanden bij bedrijven en de overheid melden.

Assange richtte WikiLeaks in 2006 op. Sindsdien had hij geen vast woonplaats meer en sliep op luchthavens en bij vrienden over de hele wereld. De Amerikanen wilden Assange namelijk spreken over beelden die op WikiLeaks waren verschenen van een Amerikaanse helikopteraanval op de Irakese hoofdstad Bagdad. Toen werden 21 burgers en enkele journalisten gedood. In 2010 sprak hij het Europees Parlement in Brussel toe over censuur en de vrijheid van meningsuiting.

Naast de Amerikanen zat ook Zweden achter Assange aan. Volgens de Zweden zou Assange twee vrouwen hebben verkracht en vaardigde een arrestatiebevel uit. Interpol zette hem op de lijst met gezochte criminelen en hij werd gevonden in het Verenigd Koninkrijk. De Britse rechter oordeelde dat Assange mocht worden uitgeleverd aan Zweden. Volgens Assange zelf was het alle een toneelstuk. Zodra hij in Zweden was, zou hij aan de Amerikanen worden uitgeleverd en dat wilde hij voorkomen. Assange vluchtte naar de ambassade van Ecuador en vroeg daar asiel aan. Ecuador en de VS hadden op dat moment een conflict en de Ecuadoriaanse president gaf Assange asiel. De Britten wilden hem echter oppakken zodra hij een voet buiten de ambassade zette. Hierdoor moest Assange noodgedwongen in de ambassade blijven.

De afspraak van het asiel was dat Assange niet zou hacken of informatie zou lekken vanuit de ambassade. Dit bleef hij echter toch doen en lekte zelfs informatie van Ecuador zelf. Ondertussen verkreeg Assange de nationaliteit van Ecuador in 2017. De VN oordeelde in 2015 dat Assange tegen zijn wil werd vastgehouden door het VK en Zweden. Hij zou in een klein kamertje leven, weliswaar met internetaansluiting. Op 11 april 2019 werd het asielrecht door Ecuador ingetrokken, nadat hij het land probeerde te hacken. Hierdoor werd hij de ambassade uitgezet en opgepakt door de Britten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Julian_Assange&oldid=688885"