Jugendstil

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Jugendstil-huizen in Vlissingen. Let goed op de balkons, bogen en rode versieringen.

Jugendstil (spreek uit als joegundstiel) of art nouveau was een stroming in de kunstwereld tussen 1890 en 1914. Niet alleen in Europa, maar ook in Zuid-Amerika was de Jugendstil heel populair, onder andere in de architectuur en schilderkunst. In West-Europa was het al in 1910 gedaan met de Jugendstil, in Oost-Europa hield de stijl zich langer vol. De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan de Jugendstil. In de jaren 60 van de vorige eeuw dook de Jugendstil opeens weer op en werd weer populair.

In de Jugendstil werden gebruik maakt van voorwerpen, zoals glas, boeken en sieraden. Kunstenaars uit de Jugendstil haalde hun inspiratie uit de natuur. Zo komen veel patronen met bloemen, vogels en rotsen voor op meubels en stoffen. Ook kwam veel inspiratie uit de Japanse kunst, zoals de waaiervormen. Trapleuningen, balkons en gevels werden versierd met allerlei patronen en motieven. Ook bogen te krijgen werden veel ijzer gebruikt. Zelfs in de boeken was de Jugenstil te merken. Zo hadden teksten in die boeken verschillende lettergroottes. Zo ontstonden er een soort van lijnen, die emoties zouden uitstralen.

Bekende kunstenaars van de Jugendstil waren Victor Horta, Antoni Gaudí, Alfons Mucha, Johannes Mutters en Jan Verheul. Het Sagrada Familia, de Koninklijke Serres van Laken en het in 1974 gesloopte pand 'De Utrecht' zijn voorbeelden van gebouwen uit de Jugendstil.

Slaoliestijl

Delftsche slaolie poster van Jan Toorop

De Jugendstil of Art Nouveau wordt gekscherend ook wel de slaoliestijl genoemd. Dat komt door een ontwerp voor een affiche uit 1893 van de Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé - Delft ter promotie van de 'Delftsche slaolie'. Het was een van de eerste ontwerpen in de Nederlandse art nouveau, gemaakt door Jan Toorop. Toorop was in zekere zin hiermee een voorbeeld voor een andere grote (Oostenrijkse) jugendstilkunstenaar, Gustav Klimt. Veel van zijn werk wordt nu nog als posters verkocht.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jugendstil&oldid=840624"