Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Jordan Scott

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 23 sep 2022 om 15:09
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jordan Scott
Geen afbeelding
beschikbaar
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit Jordan Scott
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren 8 mei 1978
Geboorteplaats
Overleden
Nationaliteit Canada Canada
Beroep Dichter, Schrijver
Werk
Jaren actief 2005-heden
Genre(s) Kinderboek
Stroming
Invloeden
Bekende werken 'Ik praat als een rivier'
Uitgeverij(en) Querido
dbnl
Handtekening
Website https://www.jordanscottwrites.com/ (Eng)
Portaal Portal.svg Literatuur

Jordan Scott, werd geboren op 8 mei 1978. Hij is een Canadese dichter en schrijver, die in 2018 de Latner Writers' Trust Poetry Prize won.

Scott's eerste dichtbundel, Silt (slib), werd uitgebracht in 2005 en stond op de shortlist voor de Dorothy Livesay Poëzieprijs in 2006. Hij volgde in 2008 op met Blert (Bleert), een dichtbundel geïnspireerd door zijn levenslange strijd met stotteren.

In 2013 werkten Scott en Stephen Collis samen aan Decomp (ontleden), een boek dat proza-poëzie combineerde met fotografie. In 2015 kreeg hij toegang tot het detentiekamp (gevangenis) Guantanamo Bay in Amerika, waar hij vijf dagen doorbracht met het verkennen van de gevangenis en het publiceren van het multimediawerk Clearance Process (Goedkeuringsproces) in 2016 om zijn bezoek te documenteren (schrijven en in beeld brengen).

Zijn kinderboek uit 2020, I Talk Like a River (Ik praat als een rivier) , werd door Publishers Weekly uitgeroepen tot beste kinderboek van het jaar voor 2020 en was finalist voor de Christie Harris Illustrated Children's Literature Prize. In Nederland werd het vertaald door Edward van de Vendel en won het in 2022 de Zilveren Griffel (categorie 6-9 jarigen).

Ik praat als een rivier

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Wat als woorden achter in je mond blijven steken wanneer je probeert te spreken? Na een dag niet in staat te zijn geweest om te praten en wanneer hem van alles wordt gevraagd, en aangestaard, gaan een jongen en zijn vader naar de rivier voor rust en ontspanning. "Het is gewoon een slechte spreekdag", zegt papa. Maar de jongen kan niet stoppen met denken aan alle ogen die zijn lippen zien draaien en tollen. Als zijn vader naar de rivier wijst die borrelt, kolkt, wervelt en kabbelt, vindt de jongen een manier om na te denken over hoe hij praat. Zelfs de rivier stottert. "Ik praat als een rivier", zegt hij.

Het is een ongelooflijk ontroerend prentenboek dat begrip biedt in plaats van een oplossing, en dat zal alle lezers, jong en oud bijblijven.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jordan_Scott&oldid=732015"