Jongerencultuur

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jongerencultuur of Jeugdsubcultuur is een op jongeren gebaseerde sub-cultuur met verschillende stijlen, gedragingen en interesses. Jeugdsubculturen bieden deelnemers een identiteit buiten de identiteit die wordt toegekend door sociale instellingen zoals gezin, werk, thuis en school. Jeugdsubculturen die een systematische vijandigheid tonen tegenover de dominante cultuur (de volwassenen) worden soms omschreven als tegenculturen. Het is al sinds mensenheugenis dat jongeren hun eigen weg willen kiezen en zich daarbij af kunnen zetten tegen de vorige generaties. Soms gaat dit op een heftige manier.

Dit uit zich bijvoorbeeld ook in de muziek. Jeugdmuziekgenres worden geassocieerd met veel jeugdsubculturen, zoals hiphop, punkers, emo's, ravers, Juggalos, metalheads, manelisti en goths. De studie van subculturen bestaat vaak uit de studie van de symboliek die wordt gehecht aan kleding, muziek en andere zichtbare voorkeuren door leden van de subcultuur, en ook uit de manieren waarop deze symbolen worden geïnterpreteerd door leden van de dominante cultuur (de oudere generatie).

Media

Jongerenculturen worden sterk beïnvloed door de media. Zeker als er sprake is van nieuwe ontwikkelingen, pakken jongeren dit sneller op dan de oudere generatie. Dat zag je bij de komst van grammofoonplaten en anno 2023 zie je dat weer met de Vloggers en YouTubers. In de Westerse cultuur is dit wellicht sterker dan in bijvoorbeeld de communistische landen. Ook de komst van computergames heeft veel veranderd. Waren jongeren eerst nog veel buiten en op de sportvelden te vinden, nu is dat geheel anders.

Generaties

Twee hippies op het Woodstockmuziekfestival

Zeker na de komst van de Rock-'n-Roll zie je de nodige veranderingen in de houding van de jeugd. Omdat tijden veranderen kun je achteraf van elke generatie een omschrijving maken. Zo had je rond de jaren '60 van de twintigste eeuw de beat-generatie. In die tijd protesteerden de jongeren bijvoorbeeld tegen de Vietnamoorlog. Deze generatie werd gevolgd door de hippiecultuur van de jaren '70 met veel Love and Peace. Op het Woodstockmuziekfestival was dit goed te zien. Generatie X of Gen-X is de generatie van de jaren '80 en '90 waarvan beide ouders meer en meer gingen werken en de jongeren 'sleutelkinderen' werden en meer op zichzelf aangewezen waren. Gen-Xers zijn ook vaak de ouders van millennials en Generatie Z. Deze laatste generatie heeft veel te maken met de problemen van het milieu, hoewel dat ten tijde van Generatie X ook al speelde. Maar toen werden dat nog 'geitenwollen sokken gedoe' genoemd als men zich voor het milieu inzette. Anno 2023 is dat juist cool en hip.




Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jongerencultuur&oldid=819886"