John Frost: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
Regel 1: Regel 1:
'''John Frost''' (1912-1993) was een Brits militair. Hij is bekend geworden door de [[Slag om Arnhem]], tijdens operatie Market Garden.
+
'''John Frost''' ([[India]], 31 december 1912 - [[Engeland]], 21 mei 1993) was een Brits militair. Hij is bekend geworden door de [[Slag om Arnhem]], tijdens [[operatie Market Garden]].
Hij vocht daarvóór al in [[Tunesië]], [[Sicilië]], en [[Italië]], en klom op tot de rang van [[luitenant-kolonel]].
+
Hij vocht daarvóór al in [[Tunesië]], [[Sicilië]] en [[Italië]] en klom op tot de rang van [[luitenant-kolonel]].
   
 
In 1944 werd hij betrokken bij [[Operatie Market Garden]]. Hij kreeg de opdracht met het tweede [[bataljon]] van de Eerste Britse Luchtlandingsbrigade een of meerdere bruggen over de [[Rijn]] bij [[Arnhem]] te veroveren. Het beviel hem niet dat de landingszones van zijn bataljon vele kilometers westelijk van de bruggen lagen, maar hij dacht toch dat de operatie een succes zou worden.
 
In 1944 werd hij betrokken bij [[Operatie Market Garden]]. Hij kreeg de opdracht met het tweede [[bataljon]] van de Eerste Britse Luchtlandingsbrigade een of meerdere bruggen over de [[Rijn]] bij [[Arnhem]] te veroveren. Het beviel hem niet dat de landingszones van zijn bataljon vele kilometers westelijk van de bruggen lagen, maar hij dacht toch dat de operatie een succes zou worden.
   
Operatie Market Garden ging op 17 september van start. Hij trok met zijn bataljon door [[Heveadorp]] en [[Oosterbeek]], toegejuicht door Nederlandse burgers, naar Arnhem. De Duitse tegenstand bleek heviger dan verwacht en de radioverbindingen haperden. Toch wist zijn bataljon de noordelijke oprit van de verkeersbrug te veroveren. In de dagen daarna bleven zijn troepen deze oprit verdedigen, vergeefs wachtend op de [[geallieerde]] grondtroepen die uit het zuiden moesten komen. De Britten raakten echter steeds meer ingesloten, en de Duitsers schoten met zware tanks huis na huis aan flarden. In de ochtend van 21 september moest Frost, die inmiddels zwaargewond was geraakt, zich overgeven. De Slag om Arnhem was voor hem voorbij. De rest van de oorlog bleef hij krijgsgevangene van de Duitsers.
+
[[Operatie Market Garden]] ging op 17 september van start. Hij trok met zijn bataljon door [[Heveadorp]] en [[Oosterbeek]], toegejuicht door Nederlandse burgers, naar Arnhem. De Duitse tegenstand bleek heviger dan verwacht en de radioverbindingen haperden. Toch wist zijn bataljon de noordelijke oprit van de verkeersbrug te veroveren. In de dagen daarna bleven zijn troepen deze oprit verdedigen, vergeefs wachtend op de [[Geallieerden|geallieerde]] grondtroepen die uit het zuiden moesten komen. De Britten raakten echter steeds meer ingesloten, en de Duitsers schoten met zware tanks huis na huis aan flarden. In de ochtend van 21 september moest Frost, die inmiddels zwaargewond was geraakt, zich overgeven. De Slag om Arnhem was voor hem voorbij. De rest van de oorlog bleef hij krijgsgevangene van de [[Duitsers|Duitsers]].
   
[[Categorie:Tweede Wereldoorlog]]
+
[[Categorie:Officier in de Tweede Wereldoorlog]]

Versie van 12 jul 2014 21:46

John Frost (India, 31 december 1912 - Engeland, 21 mei 1993) was een Brits militair. Hij is bekend geworden door de Slag om Arnhem, tijdens operatie Market Garden. Hij vocht daarvóór al in Tunesië, Sicilië en Italië en klom op tot de rang van luitenant-kolonel.

In 1944 werd hij betrokken bij Operatie Market Garden. Hij kreeg de opdracht met het tweede bataljon van de Eerste Britse Luchtlandingsbrigade een of meerdere bruggen over de Rijn bij Arnhem te veroveren. Het beviel hem niet dat de landingszones van zijn bataljon vele kilometers westelijk van de bruggen lagen, maar hij dacht toch dat de operatie een succes zou worden.

Operatie Market Garden ging op 17 september van start. Hij trok met zijn bataljon door Heveadorp en Oosterbeek, toegejuicht door Nederlandse burgers, naar Arnhem. De Duitse tegenstand bleek heviger dan verwacht en de radioverbindingen haperden. Toch wist zijn bataljon de noordelijke oprit van de verkeersbrug te veroveren. In de dagen daarna bleven zijn troepen deze oprit verdedigen, vergeefs wachtend op de geallieerde grondtroepen die uit het zuiden moesten komen. De Britten raakten echter steeds meer ingesloten, en de Duitsers schoten met zware tanks huis na huis aan flarden. In de ochtend van 21 september moest Frost, die inmiddels zwaargewond was geraakt, zich overgeven. De Slag om Arnhem was voor hem voorbij. De rest van de oorlog bleef hij krijgsgevangene van de Duitsers.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=John_Frost&oldid=347303"