Jeruzalem

Uit Wikikids
Versie door Apoo (overleg | bijdragen) op 16 jun 2017 om 18:21 (Wijzigingen door NinaLena (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Wiki7)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Klaagmuur en de Rotskoepel in Jeruzalem.

Jeruzalem (Hebreeuws: ירושלים, Jeroesjalajim) is een oude stad waar veel om te doen is.

De stad bestaat eigenlijk uit 2 delen. West en Oost. Het westelijke deel wordt militair bezet door Israël. Maar eigenlijk vindt een deel van de wereld dat Jeruzalem niet van Israël is. Anderzijds zeggen sommige mensen dat Jeruzalem juist de hoofdstad is van Israël. De rest van de wereld is het hier niet mee eens, en zegt dat de hoofdstad van Israël Tel-Aviv is.

Jeruzalem staat bekend als een stad die voor drie godsdiensten heilig is: het christendom (omdat Jezus hier is gestorven), het jodendom (omdat hier de tempel van de Joden stond, hier is alleen nog de Klaagmuur van over) en de islam.

Jeruzalem had in 2012 933.113 inwoners op een oppervlakte van 96 km².

Geschiedenis

De jaren v.Chr

Jeruzalem is al erg oud. Wanneer het precies is ontstaan, is onduidelijk. Toen koning Saul de Filistijnen had verslagen werd hij de eerste koning van Israël. Zijn opvolger David veroverde Jeruzalem in 1004 v.Chr. Davids opvolger Salomo liet een tempel bouwen. Toen bij Salomo's dood het Koninkrijk uiteen viel in het koninkrijk Israël en het koninkrijk Juda, werd het de hoofdstad van Juda. Daarna werd Jeruzalem overheerst door de Assyriërs, Babyloniërs, Perzen, Grieken en uiteindelijk door de Romeinen. Die maakten het niet tot provincie van het Romeinse Rijk, maar ze lieten het koninkrijk Juda gewoon nog steeds bestaan, alleen dan onder leiding van een Romein.

Eén van de koningen van die tijd was Herodes. Onder zijn bewind lieten de Joodse geleerden Jezus Christus, voor wie ze bang waren geworden omdat hij steeds meer volgelingen kreeg, kruisigen.

In het jaar 66 brak er een grote opstand uit onder de Joden tegen de Romeinen. Ze wilden zelf hun land besturen. Volgens hen had God hun Israël gegeven en waren zij de rechtmatige eigenaars van het land. De Romeinen lieten dat niet op zich zitten. Jeruzalem werd geplunderd en vernield en ook de Tempel, het allerheiligste van de Joden moest eraan geloven. Of deze tempel echt bestaan heeft is onbekend. Er is nog geen bewijs gevonden van archeologen voor het bestaan van deze tempel. Toen de Romeinen zelf christenen werden, werd Jeruzalem dat ook (de leiding dan, het volk bleef over het algemeen Joods). Jeruzalem is daarom historisch belangrijk voor de joden, christenen en moslims.

Kruistochten

In de middeleeuwen vochten de christenen en de moslims om Jeruzalem en het Heilige Land (nu Israël en Palestina). De christelijke ridders, bekend als de "kruisvaarders" gingen regelmatig op kruistocht op Jeruzalem te veroveren. Dat lukte ze, maar uiteindelijk raakten ze het weer kwijt aan de moslims, die er daarvoor ook al woonden samen met de joden.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jeruzalem&oldid=481973"