Jens Stoltenberg

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 11 apr 2022 om 12:27 (Categorie:Noors politicus verwijderd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg.jpg
Jens Stoltenberg
Naam voluit Jens Stoltenberg
Geboren 16 maart 1959
Geboren te Oslo, Noorwegen
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met Ingrid Schulerud (partner)
Partij Arbeiderpartiet (Ap) (Nederlands: Arbeiderspartij)
Religie
Stroming
Functie Secretaris Generaal NAVO
Aantreden 1 oktober 2014
Aftreden
Voorganger Anders Fogh Rasmussen
Opvolger
Functie(s)
Secretaris Generaal NAVO, Premier van Noorwegen (2005-2013), Premier van Noorwegen (2000-2001)
Portaal Portal.svg Politiek

Jens Stoltenberg (geboren 16 maart 1959) is een Noorse politicus die sinds 2014 de 13e secretaris-generaal van de NAVO is.  Als lid van de Labourpartij (Arbeiderpartiet (Ap)) was hij eerder de 34e premier van Noorwegen vanaf 2000 tot 2001 en opnieuw van 2005 tot 2013 en gouverneur van de centrale bank van Noorwegen (benoemd op 4 februari 2022, afgetreden op 28 februari 2022 omdat zijn functie als secretaris-generaal van de NAVO werd verlengd vanwege de oorlog in Oekraïne).

Stoltenberg is Geboren in Oslo als zoon van de prominente diplomaat en politicus Thorvald Stoltenberg. Hij ging naar de Oslo Waldorf School en de Oslo Cathedral School voordat hij in 1987 afstudeerde als econoom aan de Universiteit van Oslo. Tijdens zijn studie werkte hij als journalist en leidde hij de Jeugdafdeling van de Arbeiderpartiet van 1985 tot 1989.

Hij begon zijn loopbaan bij de regering als staatssecretaris bij het ministerie van Milieu in 1990 en werd in 1993 verkozen tot lid van de Storting (Noors Parlement). Van 1993 tot 1996 was hij minister van Industrie en Energie en van 1996 tot 1997 minister van Financiën. Premier van 2000 tot 2001, was leider van de Arbeiderpartiet van 2002 tot 2014 en was van 2005 tot 2013 voor de tweede keer premier. Het jaar daarop werd hij benoemd tot 13e secretaris-generaal van de NAVO, en zijn termijn werd vervolgens driemaal verlengd door de NAVO-staatshoofden en regeringsleiders.

Stoltenberg is beschreven als een voorzichtig politicus, behorend tot de rechtervleugel van de sociaaldemocratie. Zijn beleid als premier werd geïnspireerd door dat van Tony Blair en zijn eerste regering hield toezicht op de meest wijdverbreide privatisering door een Noorse regering tot dan toe. Als secretaris-generaal van de NAVO heeft Stoltenberg gewerkt aan de versterking van de militaire vermogens van NAVO in reactie op de Russisch-Oekraïense oorlog en zijn ambtstermijn viel samen met de grootste stijging van de NAVO-defensie-uitgaven sinds de Koude Oorlog.

Secretaris Generaal

De secretaris-generaal van de NAVO is de belangrijkste ambtenaar van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO). De secretaris-generaal is een internationale diplomaat (politicus) die verantwoordelijk is voor het coördineren van de werking van het bondgenootschap, het leiden van de internationale staf van de NAVO, het voorzitten van de vergaderingen van de Noord-Atlantische Raad en de meeste belangrijke comités van het bondgenootschap, met de opmerkelijke uitzondering van het Militair Comité van de NAVO (want dat wordt geleid door de Nederlandse Admiraal Rob Bauer), evenals het optreden als NAVO-woordvoerder. De secretaris-generaal heeft geen militaire commando rol; de politieke, militaire en strategische beslissingen berusten uiteindelijk bij de lidstaten. Samen met de voorzitter van het Militair Comité (Admiraal Rob Bauer) van de NAVO en de opperbevelhebber van de geallieerden (de Amerikaanse luchtmacht generaal Tod Wolters), is Stoltenberg dus een van de belangrijkste functionarissen van de NAVO.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jens_Stoltenberg&oldid=712123"