Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Jane Eyre: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'right|300px|thumb|De scene waarin Jane Eyre het paard van meneer Rochester tegenhoudt. '''Jane Eyre''' is een roman uit 1847, die door C...')
 
 
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:P107b.jpg|right|300px|thumb|De scene waarin Jane Eyre het paard van meneer Rochester tegenhoudt.]]
+
[[Bestand:P107b.jpg|right|300px|thumb|De scène waarin Jane Eyre het paard van meneer Rochester tegenhoudt.]]
'''Jane Eyre''' is een [[roman]] uit 1847, die door [[Charlotte Brontë]] geschreven is. Het boek is één van bekendste Engelstalige werken uit de 19e eeuw en is vandaag de dag nog steeds geliefd. Brontë gaf het boek zelf uit onder de naam ''Currer Bell''. Hoewel vrouwen toen al boeken konden uitgeven, werden deze vaak niet serieus genomen door mannen.  
+
'''Jane Eyre''' is een [[roman]] uit 1847, die door [[Charlotte Brontë]] geschreven is. Het boek is een van bekendste Engelstalige werken uit de 19e eeuw en is vandaag de dag nog steeds geliefd. Brontë gaf het boek zelf uit onder de naam ''Currer Bell''. Hoewel vrouwen toen al boeken konden uitgeven, werden deze vaak niet serieus genomen door mannen.  
  
Het boek is vernoemd naar het hoofdpersonage Jane Eyre en begint toen ze 10 was. Eyre groeide op bij haar liefdeloze tante, nadat haar ouders waren overleden. Ze werd naar een kostschool gestuurd, waar de levensomstandigheden slecht zijn en een uitbraak van de [[tyfus]] was. De uitbraak zorgt ervoor dat de levensomstandigheden verbeteren en Jane weet zich op te werken tot gouvernante bij Edward Rochester. Rochester wordt daar haar beschreven als knappe, maar ook vreemde en mysterieuze man. Gedurende het boek lijkt het alsof het in het huis van Rochester spookt, maar later wordt verteld dat er een vrouw op zolder opgesloten is. Deze vrouw blijkt later met Rochester getrouwd te zijn, nadat Rochester Jane een huwelijksaanzoek doet. Jane vlucht echter en weet in haar vlucht veel geld te erven van een oom op [[Madeira]]. Ze keert terug naar Rochester, maar het huis blijkt afgebrand te zijn. Zijn vrouw overleed hierbij en Rochester raakte gewond. Rochester en Jane trouwen uiteindelijk en krijgen een kind.  
+
Het boek is vernoemd naar het hoofdpersonage Jane Eyre en begint toen ze 10 was. Eyre groeit op bij haar liefdeloze tante, nadat haar ouders zijn overleden. Ze wordt naar een kostschool gestuurd, waar de levensomstandigheden slecht zijn en een uitbraak van de [[tyfus]] is. De uitbraak zorgt ervoor dat de levensomstandigheden verbeteren en Jane weet zich op te werken tot gouvernante bij Edward Rochester. Rochester wordt door haar beschreven als knappe, maar ook vreemde en mysterieuze man. Gedurende het boek lijkt het alsof het in het huis van Rochester spookt, maar later wordt verteld dat er een vrouw op zolder opgesloten is. Deze vrouw blijkt later met Rochester getrouwd te zijn, nadat Rochester Jane een huwelijksaanzoek doet. Jane vlucht echter en weet in haar vlucht veel geld te erven van een oom op [[Madeira]]. Ze keert terug naar Rochester, maar het huis blijkt afgebrand te zijn. Zijn vrouw overleed hierbij en Rochester raakte gewond. Rochester en Jane trouwen uiteindelijk en krijgen een kind.  
  
De roman wordt volledig door Jane Eyre zelf verteld. Er zijn talloze films, boeken en toneelstukken van de roman gemaakt. Jane Eyre heeft ook veel invloed gehad op de literatuur. Zo is er de scene waar Jane en Rochester op het punt staan te trouwen, maar iemand onderbreekt de bruiloft op het laatste moment. Deze scene is later in veel films, boeken en televisieseries hergebruikt.  
+
De roman wordt volledig door Jane Eyre zelf verteld. Er zijn talloze films, boeken en toneelstukken van de roman gemaakt. Jane Eyre heeft ook veel invloed gehad op de literatuur. Zo is er de scène waar Jane en Rochester op het punt staan te trouwen, maar iemand onderbreekt de bruiloft op het laatste moment. Deze scène is later in veel films, boeken en televisieseries hergebruikt.  
  
 
[[Categorie:Boek uit de Britse literatuur]]
 
[[Categorie:Boek uit de Britse literatuur]]

Huidige versie van 26 mei 2020 om 10:47

De scène waarin Jane Eyre het paard van meneer Rochester tegenhoudt.

Jane Eyre is een roman uit 1847, die door Charlotte Brontë geschreven is. Het boek is een van bekendste Engelstalige werken uit de 19e eeuw en is vandaag de dag nog steeds geliefd. Brontë gaf het boek zelf uit onder de naam Currer Bell. Hoewel vrouwen toen al boeken konden uitgeven, werden deze vaak niet serieus genomen door mannen.

Het boek is vernoemd naar het hoofdpersonage Jane Eyre en begint toen ze 10 was. Eyre groeit op bij haar liefdeloze tante, nadat haar ouders zijn overleden. Ze wordt naar een kostschool gestuurd, waar de levensomstandigheden slecht zijn en een uitbraak van de tyfus is. De uitbraak zorgt ervoor dat de levensomstandigheden verbeteren en Jane weet zich op te werken tot gouvernante bij Edward Rochester. Rochester wordt door haar beschreven als knappe, maar ook vreemde en mysterieuze man. Gedurende het boek lijkt het alsof het in het huis van Rochester spookt, maar later wordt verteld dat er een vrouw op zolder opgesloten is. Deze vrouw blijkt later met Rochester getrouwd te zijn, nadat Rochester Jane een huwelijksaanzoek doet. Jane vlucht echter en weet in haar vlucht veel geld te erven van een oom op Madeira. Ze keert terug naar Rochester, maar het huis blijkt afgebrand te zijn. Zijn vrouw overleed hierbij en Rochester raakte gewond. Rochester en Jane trouwen uiteindelijk en krijgen een kind.

De roman wordt volledig door Jane Eyre zelf verteld. Er zijn talloze films, boeken en toneelstukken van de roman gemaakt. Jane Eyre heeft ook veel invloed gehad op de literatuur. Zo is er de scène waar Jane en Rochester op het punt staan te trouwen, maar iemand onderbreekt de bruiloft op het laatste moment. Deze scène is later in veel films, boeken en televisieseries hergebruikt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jane_Eyre&oldid=618881"