Help mee! Maak een account of meld je aan.

Farm-Fresh twitter 1.png Volg ons op Twitter en Facebook voor dagelijkse updates! Farm-Fresh facebook.png

Jan Huygen van Linschoten: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(6 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
In de Gouden Eeuw (de 17e eeuw) was er veel handel en oorlog. Dit kwam onder andere door de piraten op zee, die handelaren tegenkwamen op hun reis naar Indië. Hier gingen ze heen om specerijen te halen.  
+
[[Bestand:JanHuygenVanLinschoten.png|right|300px|thumb|Jan Huygen van Linschoten op 32-jarige leeftijd]]
Ook de Nederlanden haalden die specerijen uit Indië. Zij probeerden zoveel mogelijk piraten te vermijden, maar dit lukte niet altijd.  
+
'''Jan Huygen van Linschoten''' ([[Haarlem]], ca. 1563 - [[Enkhuizen]], 8 februari 1611) was een [[Nederland]]s ontdekkingsreiziger en zeevaarder. Van Linschoten heeft veel bijgedragen aan de zeeroutes naar Azië, waar veel specerijen waren. Tijdens de Gouden Eeuw waren deze specerijen geliefd en je kon er veel geld mee verdienen. Voorbeelden van specerijen zijn [[peper]], [[kruidnagel]] en [[kaneel]], maar er werden ook andere dingen meegenomen, zoals Chinees porselein.  
De Portugezen hadden echter een kaart met en veilige route naar Indië. Jan Huygens van Linschoten had deze kaart gestolen van de Portugezen om hiermee oorlog met de piraten te voorkomen. De route hadden ze, maar de Portugezen waren hier niet blij mee! Zij voerden nu oorlog met de Nederlanden op zee.
+
 
 +
Vóór Van Linschoten hadden de Nederlanders geen goede kaarten voor de routes naar Azië. Hierdoor kwamen ze vaak in aanraking met de Portugezen, Spanjaarden en ook piraten. Hierdoor waren veel reizen niet succesvol. De Portugezen hadden echter wel een veilige route naar Azië. Van Linschoten voerde met de Portugezen mee, maar was eigenlijk een [[spion]] voor Nederland. Hij stal de zeekaarten die de Portugezen gebruikten tijdens een reis naar [[Goa]] (India). Deze kaarten waren geheim. Van Linschoten nam de gestolen kaarten mee naar Enkhuizen en verwerkte ze daar in een boek. Dit boek publiceerde hij gewoon en iedereen met genoeg geld kon het kopen. De Portugezen waren hier niet blij mee, maar de Nederlandse [[VOC]] wel. Van Linschoten werd hierdoor als held gezien.  
  
 
[[Categorie:Ontdekkingsreiziger]]
 
[[Categorie:Ontdekkingsreiziger]]

Huidige versie van 11 jun 2020 om 08:20

Jan Huygen van Linschoten op 32-jarige leeftijd

Jan Huygen van Linschoten (Haarlem, ca. 1563 - Enkhuizen, 8 februari 1611) was een Nederlands ontdekkingsreiziger en zeevaarder. Van Linschoten heeft veel bijgedragen aan de zeeroutes naar Azië, waar veel specerijen waren. Tijdens de Gouden Eeuw waren deze specerijen geliefd en je kon er veel geld mee verdienen. Voorbeelden van specerijen zijn peper, kruidnagel en kaneel, maar er werden ook andere dingen meegenomen, zoals Chinees porselein.

Vóór Van Linschoten hadden de Nederlanders geen goede kaarten voor de routes naar Azië. Hierdoor kwamen ze vaak in aanraking met de Portugezen, Spanjaarden en ook piraten. Hierdoor waren veel reizen niet succesvol. De Portugezen hadden echter wel een veilige route naar Azië. Van Linschoten voerde met de Portugezen mee, maar was eigenlijk een spion voor Nederland. Hij stal de zeekaarten die de Portugezen gebruikten tijdens een reis naar Goa (India). Deze kaarten waren geheim. Van Linschoten nam de gestolen kaarten mee naar Enkhuizen en verwerkte ze daar in een boek. Dit boek publiceerde hij gewoon en iedereen met genoeg geld kon het kopen. De Portugezen waren hier niet blij mee, maar de Nederlandse VOC wel. Van Linschoten werd hierdoor als held gezien.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jan_Huygen_van_Linschoten&oldid=620758"