Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Jan, Jans en de kinderen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

Jan Jans en de kinderen is een populaire wekelijkse strip over een doorsnee Nederlands gezin dat eerst in Rotterdam woonde en later in Drenthe. De verhaaltjes verschijnen eerst in Libelle en later gebundeld in albumvorm. Voor elk heel jaar is er een bundelalbum.

De strip werd eerst gemaakt door tekenaar Jan Kruis, die de hoofdfiguren baseerde op zijn eigen gezin. Die droeg het in 1999 over aan Studio Kruis. De allereerste aflevering verscheen op 12 december 1970. De kinderen in de strip waren toen even oud als de kinderen van de tekenaar (Leontien en Andrea) in het echt waren.

Hoofdpersonen

Jan Tromp is de vader van het gezin. Hij heeft al verschillende baantjes gehad, bijvoorbeeld bij een oliemaatschappij en hij was schrijver. Jans Tromp is de moeder in het gezin. Ze is eerst huisvrouw, maar wordt later een moderne moeder met een eigen baan. Karlijn is de oudste dochter in het gezin. Ze is een puber, maar hoe oud ze precies is staat niet in de verhaaltjes. We denken dat Karlijn zo'n 14 of 15 jaar oud is. Catootje is de jongste dochter in het gezin. Ze is acht of tien jaar oud. In 1993 kreeg Jans ook nog een zoontje erbij, Gertje.

In de loop van de jaren zijn er regelmatig terugkomende figuren bijgekomen. Bijvoorbeeld Jeroen, het vriendje van Catootje, die al vroeg in de strip kwam. Later Hanna, de nicht van Jans, en Gerrit Tromp, de vader van Jan Tromp. Moeps komt ook vaak terug, ze is de vriendin van opa, Gerrit Tromp.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jan,_Jans_en_de_kinderen&oldid=635940"