Jaguar

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 26 jun 2023 om 12:47
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jaguar
Panthera onca

Panthera onca.jpg

Gevoelig
Leefgebied Zuid- en Midden-Amerika
Leefomgeving Verschillende, vaak regenwouden
Behoort tot de Katachtigen

Cypron-Range Panthera onca.svg

Portaal Portal.svg Biologie

De jaguar komt veel voor in Zuid-Amerika en Midden-Amerika.,De jaguar is een grote katachtige, en dus familie van de leeuw, de tijger, de panter, het luipaard en de sneeuwpanter. Hij is de grootste kat van Amerika en de derde grootste kat ter wereld (na de leeuw en de tijger). Hij lijkt veel op een luipaard maar is steviger gebouwd en de jaguar heeft een bredere kop. En ook de vlekken van de jaguar zien er iets anders uit, die vlekken worden rozetten genoemd.

Uiterlijk

Met zijn ogen kan hij heel goed in het donker zien, zijn oorschelpen kunnen draaien en zijn huid is voor camouflage. Ook zijn tong is ruw, die gebruikt hij om het vel van de prooi af te schuren. Hij heeft veel vlekken en scherpe tanden om vijanden aan te vallen.

Voedsel

Bijna ieder dier dat in het leefgebied van de jaguar voorkomt is een prooi van de jaguar. Jaguars voeden zich met de prooidieren die in een bepaald gebied het meest voorkomen. Op de grond leven de zoogdieren zoals:pekari’s, herten, gordeldieren, miereneters, allerlei knaagdieren zoals agouti’s, stekelvarkens, ratten en capibara’s, en ook vogels, kikkers, kaaimannen, schildpadden, vissen, eieren en zelfs reuzenslangen maken deel uit van het menu. De jaguar is de enige grote kat die vaak reptielen doodt om er van te leven. Wanneer de jaguar op het water tikt, denken de vissen dat er fruit in het water valt. De vissen zwemmen naar boven en dan vangt de jaguar de vis.

Leefgebied

De jaguar leeft in de tropische wouden in Midden- en Zuid-Amerika. Hij heeft een groot leefgebied nodig. Jammer genoeg wordt het gebied van de jaguar steeds kleiner. Dat komt door de mens.Hij blijft in de buurt van water. Hij is een echte zwemmer en leeft graag in de buurt van rivieren en moerassen. Ook klimmen kan hij heel goed. Hij jaagt dan ook zowat overal. Zo kan hij op veel verschillende prooien jagen: bijvoorbeeld op zoogdieren, reptielen, vogels en vissen. Open en beboste streken van Midden- en Zuid-Amerika, in de buurt van water zijn de plekken waar je hem het meeste vindt.

Leeftijd

Jaguars kunnen in het wild 12-16 jaar oud worden, in gevangenschap tot 28 jaar.

Welpjes

Welpjes drinken aan de borst van hun moeder. Maar welpjes worden ook heel klein geboren. Bij hun geboorte spelen ze nog liever dan dat ze jagen. De oogjes van de welpen gaan na 2 weken open.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jaguar&oldid=797773"