J.R.R. Tolkien

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
J.R.R. Tolkien
250px
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit John Ronald Reuel Tolkien
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren 3 januari 1892
Geboorteplaats
Overleden 2 september 1973
Nationaliteit Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk
Beroep Hoogleraar Engels/Oudengels
Schrijver
Werk
Jaren actief 1937-1973
Genre(s) Fantasy
Stroming Fantasy
Invloeden C.S. Lewis, mythologie, christendom
Bekende werken In de ban van de ring
(The Lord of the Rings)
Uitgeverij(en) George Allen & Unwin (Groot-Brittannië)
dbnl
Handtekening
Website http://www.tolkien.co.uk/
Portaal Portal.svg Literatuur

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Zuid-Afrika, 3 januari 1892 – Bournemouth, Verenigd Koninkrijk, 2 september 1973), is de schrijver van het beroemde boek In de ban van de ring.

Zijn grote carrière begon met het schrijven van De hobbit (voor die tijd schreef hij al niemendalletjes) dat eigenlijk voor zijn kinderen bedoeld was. Maar volwassenen hadden het ook gelezen en vonden het zo goed dat de uitgever George Allen & Unwin Tolkien vroeg om een vervolg te schrijven. Tolkien deed dit en het resultaat was "In de ban van de ring". Het boek is verfilmd door o.a. Peter Jackson.

Tolkien groeide alleen met zijn moeder op. Zijn vader was al vroeg gestorven. Toen Tolkien een tiener was stierf ook zijn moeder en hij werd wees. Nadat hij op zichzelf was gaan wonen ontmoette hij zijn latere vrouw, Edith Brad. Na enige aarzeling (hij was erg verlegen) vroeg hij haar ten huwelijk en in 1916 trouwden ze.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) moest Tolkien in het Britse leger. Daar zag hij een paar van zijn dierbaarste vrienden sneuvelen. Hij lag een tijd met loopgravenkoorts in het ziekenhuis.

De geschiedenis van "In de ban van de ring"

Toen hij weer hersteld was ging hij boeken schrijven: een serie sprookjes die De smid van Groot Woldingen, Boer Gilles van Ham en Blad van Klein heetten. Dit waren zijn drie eerste boeken. Daarna schreef hij De hobbit ("The Hobbit" in het Engels). Hij schiep daarna Midden-Aarde, het landschap, waarin zijn meesterwerk "In de ban van de ring" zich afspeelt, dat uitkwam in drie delen: De reisgenoten, De twee torens en De terugkeer van de koning. Ze verschenen in 1954 en 1955. Aan die drie delen schreef hij tien jaar, want hij wilde niet over één nacht ijs gaan. De (verzonnen) geschiedenis er achter moest goed gedocumenteerd zijn en helemaal kloppen. Die was zo gedetailleerd, dat er zelfs een Tolkien-lexicon, een encyclopedie dus, is verschenen van alle figuren en gebeurtenissen in Tolkiens fantasiewereld. In die tien jaar ondersteunde zijn dierbare vriend C.S Lewis hem. Deze heeft onder andere de kronieken van Narnia geschreven.

Tolkien dacht eerst dat "The Lord of the Rings" een kinderboek zou worden, net zoals "De hobbit", maar al schrijvend groeide het uit tot een werk dat door sommigen wordt gerekend tot de hoogtepunten van de wereldliteratuur.

"The Lord of the Rings" werd ontzettend populair in de jaren 60 en is het sindsdien gebleven. Het boek werd al kort nadat het origineel was verschenen in het Nederlands vertaald door Max Schuchart (die daarvoor ook een prijs won) en natuurlijk ook in vele andere talen.

Het verhaal is drie keer verfilmd, in 1978 door Ralph Bakshi (maar alleen het eerste deel), in 1980 als tekenfilm en in 2001 tot 2003 is het verfilmd door Peter Jackson en heeft deel 3 elf "Oscars" (een hoge Amerikaanse onderscheiding in de filmwereld) gewonnen; deel 1 en 2 ontvingen zes Oscars.

Zijn hele leven bleef Tolkien werken aan de geschiedenis van Midden-Aarde. Dit werk is na zijn dood overgenomen door zijn zoon Christopher Tolkien.

De boeken die J.R.R. Tolkien heeft geschreven

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=J.R.R._Tolkien&oldid=361552"