Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 24 juni t/m 24 juli staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Honderdjarige Oorlog. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Islam: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Externe links: 1 is wel genoeg)
k (titel)
(Labels: Filter: Schuttingtaal, Visuele tekstverwerker)
Regel 4: Regel 4:
 
In plaats van naar de kerk, gaan moslims naar de [[moskee]]. Dit is een groot mooi versierd gebouw waar de moslims bidden. Je mag niet met schoenen aan de moskee naar binnen.  
 
In plaats van naar de kerk, gaan moslims naar de [[moskee]]. Dit is een groot mooi versierd gebouw waar de moslims bidden. Je mag niet met schoenen aan de moskee naar binnen.  
 
De leider van de moskee heet een [[imam]], wat letterlijk leiderschap betekent.  
 
De leider van de moskee heet een [[imam]], wat letterlijk leiderschap betekent.  
 +
 +
= leuk weetje =
 +
De islam is  een vorm van de christendom, als je in Allah gelooft moet je een hoofddoek op. Je schoonheid moet verborgen blijven.
 +
 +
Ook niet voor je moeder en je familie. Moslim die dat doen zijn eigenlijk geen moslim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!   
  
 
== Geschiedenis ==
 
== Geschiedenis ==
Regel 26: Regel 31:
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  
# Betekent dat je moet zeggen '' Ik geloof in Allah, Hij is mijn god en Mohammed Zijn dienaar en boodschapper is. Dit is alleen geldig als een moslim hier echt in geloofd.
+
# Betekent dat je moet zeggen '' Ik geloof in Allah, Hij is mijn god en Mohammed Zijn dienaar en boodschapper is. Dit is alleen geldig als een moslim hier echt in geloofd.''
 
# Betekent dat je 5 keer per dag moet bidden.
 
# Betekent dat je 5 keer per dag moet bidden.
 
# Betekent dat je geld moet geven aan de arme mensen.
 
# Betekent dat je geld moet geven aan de arme mensen.

Versie van 6 feb 2018 om 15:21

De islam is het geloof van de moslims. Zij geloven in God of Allah (het Arabische woord voor 'God'). Het woord 'islam' betekent 'onderwerping'(zich overgeven aan iets of iemand), namelijk onderwerping aan Allah. Moslims noemen Allah met 99 namen. Mohammed is zijn boodschapper en profeet. De moslims geloven dat de eerste profeet Adam is en de laatste Mohammed. Ook geloven zij in Mozes en Jezus als profeet onder de naam Isa en Musa.

De moslims lezen uit het 'heilige boek': de Koran. De islam kent twee grote stromingen, zoals je bij het christendom de protestanten en de katholieken hebt. De islamitische stromingen zijn het soennisme (de grootste stroming) en het sjiisme (een kleinere die in vooral Iran en Afghanistan voorkomt). In beide stromingen zijn er soefi's , dat zijn moslims die zoeken naar het direct ervaren van de grootsheid van Allah. In Turkije zijn ook best veel alevieten, dat zijn sjiieten die hun geloof op een vrijzinnige manier beleven. Alevieten kunnen bijvoorbeeld alcohol drinken of varkensvlees eten, en veel alevitische vrouwen dragen geen hoofddoek. In plaats van naar de kerk, gaan moslims naar de moskee. Dit is een groot mooi versierd gebouw waar de moslims bidden. Je mag niet met schoenen aan de moskee naar binnen. De leider van de moskee heet een imam, wat letterlijk leiderschap betekent.

leuk weetje

De islam is een vorm van de christendom, als je in Allah gelooft moet je een hoofddoek op. Je schoonheid moet verborgen blijven.

Ook niet voor je moeder en je familie. Moslim die dat doen zijn eigenlijk geen moslim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Geschiedenis

Het islamitisch-Arabische rijk in zijn grootste omvang, circa 750.

De islam ontstond rond 600 n.Chr. in het Midden-Oosten, ongeveer 600 jaar na het christendom. Mohammed zou van Allah (Arabisch voor God) verzen hebben gekregen, die hij liet opschrijven. Zo ontstond het heilige boek van de islam: de Koran. Vanuit Medina begon Mohammed met zijn volgelingen de islamitisch-Arabische wereld te veroveren. Op een gegeven moment, nadat de veroveringen even hadden stilgelegen door een interne machtsstrijd tussen sjiieten en soennieten, strekte de islamitisch-Arabische wereld zich uit van India in het oosten tot Marokko in het westen. De moslims staken ook over naar Europa en veroverden het Iberisch Schiereiland, maar ze werden in 732 verslagen bij Poitiers in Frankrijk door de christelijke Franken. Tijdens de Reconquista heroverden de christenen Spanje en Portugal op de islam. Dit eindigde in 1492.

Woorden uit de koran

"Alle lof zij Allah de Heer van de werelden De Meest Barmhartige, meest Genadevolle. Koning van de dag des Oordeels U alleen aanbidden wij en U alleen vragen wij om hulp. Leid ons op het rechte pad, het pad van degenen die U gunsten heeft geschonken, niet het pad van degenen op wie de toorn is nedergedaald, noch dat der dwalenden."

Vijf zuilen

In de islam zijn vijf zuilen:

  1. Sahadat
  2. Salat
  3. Zakat
  4. Sawm Ramadan
  5. Hadj

  1. Betekent dat je moet zeggen Ik geloof in Allah, Hij is mijn god en Mohammed Zijn dienaar en boodschapper is. Dit is alleen geldig als een moslim hier echt in geloofd.
  2. Betekent dat je 5 keer per dag moet bidden.
  3. Betekent dat je geld moet geven aan de arme mensen.
  4. Betekent dat je tijdens de ramadan (heilige maand) moet vasten (minder eten en drinken).
  5. Betekent dat je als je gezond bent en genoeg geld hebt om naar Mekka te gaan, dan moet je dat minstens één keer in je leven doen.

Feestdagen

Het Ied el Fitr ('suikerfeest')

Het feest dat wordt gevierd aan het einde van de Ramadan. Moslims gaan bij buren, familie en vrienden op bezoek en eten zoetige hapjes. Daarom wordt het ook wel 'suikerfeest' genoemd. Ook krijgen kinderen zakgeld, snoep of een kadootje.

Ied ul Adha (Offerfeest)

Moslims moeten één keer in hun leven naar de heilige stad Mekka gaan (hadj, de vijfde zuil). Aan het eind van deze reis is "het offerfeest". Moslims doen een offer zoals een ram of schaap. Zij geven het vlees dan weg aan de armen. Het offerfeest duurt 3 dagen. Per volk verschilt dit: het ene volk doet het een dag eerder, het andere volk een dag later.

De hel en het paradijs

Moslims geloven dat als je je als een goede moslim gedraagt, dat je in de jannah komt (het paradijs). Als je een slechte moslim bent of geen moslim bent kom je in de hel. De moslims geloven dat de hel een brandend vuur dat 900x heter is dan het vuur dat we hier kennen. Daar zullen de ongelovigen voor altijd blijven. De gelovigen gaan naar de hemel, daar wonen ze in gouden paleizen en voelen ze geen pijn. Ze zullen Allah (God) dan ook te zien krijgen. Ze krijgen alles wat ze willen.

Extremisme

Vlag van terreurgroep ISIS

Er zijn enkele moslims die vinden dat iedereen op de wereld moet leven volgens hun gemanipuleerde islamitische regels en gebruiken geweld tegen mensen die dat niet willen. Of onderling, zoals soennieten en sjiieten (de twee hoofdstromen binnen de islam). Die staan bekend als moslimextremisten of fundamentalisten. De meest beruchte moslimextremist was Osama bin Laden, die Al Qaida heeft opgericht. Het verschil met de gebruikelijke moslims en Osama bin Laden was dat hij de soenna (de uitspraken van de profeet Mohammed) in de soennitische stromingen erg letterlijk nam. Een recent voorbeeld is bijvoorbeeld ISIS. Echter, de overgrote merendeel van de moslims willen wel vreedzaam samenleven met niet-moslims. Zij hebben een hekel aan de extremisten. Veel geleerden en regeringen van islamitische landen hebben openlijk verklaard dat wat extremisten doen niet goed is en dat dit niet de bedoeling is van de islam. Veel van de gematigde moslims wonen in Indonesië, Turkije, Marokko en Egypte.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Islam&oldid=506882"