Iran

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Islamitische Republiek Iran
جمهوری اسلامی ایران

Flag of Iran.svg Emblem of Iran.svg Iran locator map.png

Hoofdstad Teheran
Aantal inwoners 82.021.564 (2017)
Oppervlakte 1.648.195 km²
Regeringsvorm Islamitische Autoritaire Republiek
Hoogste leider (?) Ali Khamenei (sinds 1989)
President Hassan Rohani (sinds 2013)
Godsdienst Sjiisme (89%)
Soennisme (9%)
Overige (2%)
Taal Perzisch (پارسی)
Munteenheid Iraanse rial
Volkslied Sorood-e Jomhoori-e Eslami
Nationale feestdag 1 april
Landcode IRN


Iran is één van de bekendste landen in het Midden-Oosten.

De hoofdstad is Teheran. Het land staat bekend om zijn bouwkunst, cultuur en rijke geschiedenis. Vele bekende dichters en filosofen uit de middeleeuwen komen uit Iran.

Politiek

De president van Iran is Hassan Rohani. Hij is democratisch gekozen als president. Hij is president van Iran sinds 2013 en is ook gekozen bij de presidentsverkiezingen van 2017.

Iran heeft waarschijnlijk een atoomprogramma. Ze willen er namelijk fabrieken bouwen voor Iran's energievoorziening. Iran is samen met Amerika en China één van de laatste moderne landen die de doodstraf nog heeft.

Geschiedenis en Godsdienst

Alexander de Grote, detail mozaik

De meeste mensen in Iran zijn moslim. Er zijn eigenlijk twee soorten moslims: sjieten en soennieten. De meeste zijn soennieten, maar in Iran zijn vooral sjieten - volgers van de stroming van het Sjiisme. Iran heeft veel oude gebouwen en een oude cultuur. In de tijd van de Grieken en Romeinen heette Iran Perzië. Het Perzische rijk was héél groot. Alexander de Grote heeft het toen veroverd, maar niet voor lang. Al gauw werd Iran weer een machtig land. Het breidde zich in de 18e eeuw erg uit. Tot in de jaren '80 van de 20e eeuw heette Iran nog steeds Perzië. Toen veranderde de naam in Iran. Dat is omdat er niet allemaal Perzen, maar ook veel Koerden in het land wonen. Dat was "Iran" een neutralere naam: alle volkeren zagen zich wel als Iraniërs, maar natuurlijk niet als Perzen. Een Koerd is immers geen Tajik of een Pers.

Sjah

Vroeger had je in Iran een koning/keizer, de sjah van Perzië. Dat was een hele moderne man, die allemaal westerse dingen deed en geen Iraanse kleding droeg zoals de andere mensen daar maar een net pak. Hij had geen baard zoals de meeste Iraniërs toen en zijn vrouw droeg geen hoofddoekje zoals de meeste vrouwen. Hij was wel moslim, maar niet heel erg. De mensen van Iran vonden dat niet leuk en er kwam een revolutie. De sjah en zijn familie werden verdreven.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Iran&oldid=564484"