Intersekse

Uit Wikikids
Versie door Qdro (overleg | bijdragen) op 22 okt 2022 om 12:57
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Intersekse personen zijn mensen die geboren zijn met zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken. Er zijn ook mensen die intersekse zijn die wel volgroeide geslachtskenmerken hebben van één geslacht, maar een mix van beide hormonen of chromosomen (XX én XY) hebben.

Vroeger werd ook wel de term hermafroditisme, maar die klopt niet meer helemaal.

Vaak wordt intersekse veroorzaakt door een gendefect. Een vrouw heeft normaal gesproken XX-chromosomen die voor de vrouwelijke kenmerken zorgen. Een man heeft normaal XY-chromosomen. Er gaat iets mis bij de groei van de voortplantingsorganen (balzak, penis, vagina, baarmoeder, etc) van de foetus. Bij de geboorte kan het zelfs onduidelijk zijn of de baby nu een jongetje of een meisje is. Vaak is er sprake van onvruchtbaarheid bij deze personen.

De gevolgen kunnen voor de interseksepersoon enorm zijn. Wanneer kan en moet er medisch worden ingegrepen (met een operatie) en door wie en wanneer wordt dat beslist? Bijvoorbeeld: een te vroege keuze door de ouders kan later tegengesteld zijn aan wat de interseksepersoon (op volwassen leeftijd) zelf had willen zijn en voelen. Tegenwoordig ziet men het ook als een vorm van geslacht en ziet men het niet zozeer als een ziekte of een afwijking: 'je hoeft niet per se een jongen of een meisje te zijn'. Men kan ook accepteren dat intersekse een bestaand gegeven is.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Intersekse&oldid=739724"