Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Internet: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Robotgeholpen doorverwijzing: Virus - Koppeling(en) gewijzigd naar Computervirus)
(gebruikersnaam verwijderd)
Regel 1: Regel 1:
Het '''internet''' is een groot openbaar netwerk van computernetwerken.
 
  
De naam internet is een Engelse [[afkorting]] voor '''Inter'''connected '''Net'''works. Dat zoiets betekent als "aan elkaar verbonden netwerken".
 
 
==Geschiedenis==
 
Het internet is in 1969 begonnen met een computernetwerk onder de naam [[ARPANET]]. In de jaren zeventig bestond ARPANET uit verscheidene samengekoppelde netwerken. ARPANET was een netwerk van militaire netwerken, met later ook universiteitsnetwerken, in de [[Verenigde Staten van Amerika|VS]].
 
 
==Tegenwoordig==
 
Inmiddels is het internet over heel de wereld in gebruik. Het is ook een succes omdat het volledige internet eigendom van niemand is!
 
 
Voor bijna iedereen is internet een [[synoniem]] voor het [[World Wide Web]], maar dat is slechts één van de vele diensten die kunnen worden gebruikt via het Internet. Andere bekende diensten zijn [[e-mail]], [[File Transfer Protocol|FTP]] en [[usenet]].
 
 
==Verbinden==
 
Je vraagt je vast af hoe je [[computer]] zo snel kan verbinden.
 
Het gaat zo: de [[site]] wordt aangevraagd bij de [[DNS-server]] bij de [[internet-provider]].
 
De provider is verbonden aan een grotere organisatie. Die is weer verbonden aan een soort grote [[server]]. Daar is weer zo'n [[DNS-server]].
 
Die staat verbonden met andere van dat soort servers. Op elke [[server]] staan veel [[domeinnamen]]. Dat zijn [[webadressen]], zoals wikikids.nl.
 
 
Daar wordt je weer naar het bedrijf waarbij de [[domeinnaam]] is gekocht gestuurd. Daar staat het [[IP-adres]] van de echte site. En dat gebeurt er dus als je computer een webpagina aanvraagt.
 
Daar wordt je weer naar het bedrijf waarbij de [[domeinnaam]] is gekocht gestuurd. Daar staat het [[IP-adres]] van de echte site. En dat gebeurt er dus als je computer een webpagina aanvraagt.
  

Versie van 25 feb 2014 om 15:51

Daar wordt je weer naar het bedrijf waarbij de domeinnaam is gekocht gestuurd. Daar staat het IP-adres van de echte site. En dat gebeurt er dus als je computer een webpagina aanvraagt.

Veilig internet gebruik

Internet is soms best handig, je kan er namelijk veel dingen op vinden. Maar soms kan het ook gevaarlijk zijn, mensen die doen soms alsof ze een [[kind] zijn. Spreek ook nooit zomaar via internet af, als je denkt dat je met een vriendje aan het chatten bent, en je spreekt af hoef dat niet je vriendje geweest te zijn.


Slechte kanten van internet

  • Via de verbindingen kunnen virussen zich verspreiden en kan spyware gemakkelijk geïnstalleerd worden.
  • Persoonlijke gegevens zijn vaak slecht beveiligd en daarmee kunnen onbekenden er ook bij komen.
  • Het internet geeft ook een gevoel van anonimiteit, waardoor er mensen zijn die vervelende dingen doen, die ze normaal nooit zouden doen.
  • Net als in de "echte" wereld heeft internet ook last van vandalisme.

Leuk om te weten

Spelletje

De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie. (Zie ook: Copyleft)

Deze pagina op Wikipedia

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Internet&oldid=313662"