Internet: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
 
(46 tussenliggende versies door 26 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{Zie ook|Zie ook [[Lijst van internettermen]]}}
Het '''internet''' is een groot openbaar netwerk van computernetwerken.
 
  +
[[Bestand:EMailSystem.svg|alt=|rechts|300x300px]]
  +
'''Internet''' is een wereldwijd netwerk van computers en servers die met elkaar verbonden zijn. Hierdoor kunnen mensen over de hele wereld informatie delen, communiceren en samenwerken. Het internet maakt het mogelijk om bijvoorbeeld nieuws te lezen, video's te bekijken, te chatten met vrienden en familie en online te winkelen.
   
 
== Hoe werkt internet? ==
De naam internet is een Engelse [[afkorting]] voor '''Inter'''connected '''Net'''works. Dat zoiets betekent als "aan elkaar verbonden netwerken".
 
  +
Het internet is een wereldwijd netwerk van computers die met elkaar zijn verbonden door middel van kabels, satellieten en draadloze verbindingen. Via het internet kunnen gebruikers informatie uitwisselen, communiceren en toegang krijgen tot verschillende diensten en applicaties.
  +
  +
Om het internet te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe data over het netwerk wordt verzonden en ontvangen. Data wordt opgesplitst in kleine pakketjes en elk pakketje bevat informatie over de afzender, de ontvanger en de inhoud van het bericht. Deze pakketjes worden verzonden via routers, die de pakketjes doorsturen naar hun bestemming. Als de pakketjes hun bestemming bereiken, worden ze weer samengevoegd tot de oorspronkelijke boodschap.
  +
  +
De technologie die gebruikt wordt om data via het internet te verzenden en ontvangen, is het Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP). Dit protocol maakt het mogelijk om informatie te versturen over verschillende soorten netwerken, zoals lokale netwerken en het wereldwijde internet.
  +
  +
Om verbinding te maken met het internet, moet een apparaat, zoals een computer, smartphone of tablet, worden aangesloten op een modem of router. Deze apparaten zijn verantwoordelijk voor het omzetten van digitale informatie in een signaal dat via kabels, satellieten of draadloze verbindingen kan worden verzonden. Als het signaal eenmaal is verzonden, ontvangt de modem of router aan de andere kant het signaal en zet deze het weer om in digitale informatie.
  +
  +
Om te kunnen communiceren via het internet, moet elk apparaat een uniek adres hebben dat bekend staat als een IP-adres. Dit adres wordt gebruikt om informatie naar de juiste bestemming te sturen en om te identificeren waar een bericht vandaan komt. IP-adressen bestaan uit vier getallen die gescheiden worden door punten, zoals bijvoorbeeld 192.168.0.1.
   
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
  +
Het internet zoals we dat tegenwoordig kennen, is ontstaan in de jaren 60. Destijds ontwikkelde het Amerikaanse ministerie van Defensie een communicatiesysteem dat bestand was tegen nucleaire aanvallen. Dit systeem werd ARPANET genoemd. ARPANET bestond uit een netwerk van computers die met elkaar waren verbonden door middel van kabels en telefoonlijnen.
Het internet is in 1969 begonnen met een computernetwerk onder de naam [[ARPANET]]. In de jaren zeventig bestond ARPANET uit verscheidene samengekoppelde netwerken. ARPANET was een netwerk van militaire netwerken, met later ook universiteitsnetwerken, in de [[Verenigde Staten van Amerika|VS]].
 
  +
  +
In 1971 werd het eerste e-mailbericht verzonden tussen twee computers die op ARPANET waren aangesloten. In de jaren 70 en 80 groeide het netwerk gestaag en werden er steeds meer computers op aangesloten. In 1983 werd het TCP/IP-protocol geïntroduceerd, waardoor computers die niet op ARPANET waren aangesloten ook met het netwerk konden communiceren.
  +
  +
In de jaren 80 werd het World Wide Web (WWW) ontwikkeld door de Britse wetenschapper Tim Berners-Lee. Berners-Lee ontwikkelde het WWW als een manier om informatie op het internet op een gebruiksvriendelijke manier toegankelijk te maken voor iedereen. Het WWW maakte gebruik van hyperlinks, waardoor gebruikers gemakkelijk konden navigeren tussen verschillende webpagina's.
  +
  +
In de jaren 90 werd het internet populair bij het grote publiek en begonnen mensen thuis internetverbindingen te gebruiken om te surfen op het web en e-mails te versturen. In deze periode ontstonden ook de eerste zoekmachines, zoals AltaVista en Yahoo.
  +
  +
In 1993 werd de eerste webbrowser gelanceerd, genaamd Mosaic. Mosaic was ontwikkeld door studenten aan de Universiteit van Illinois en maakte het mogelijk om webpagina's met afbeeldingen te bekijken. Een jaar later werd de eerste versie van de Netscape Navigator gelanceerd, die al snel de populairste webbrowser ter wereld werd.
  +
  +
In de jaren 2000 werd het internet steeds meer geïntegreerd in het dagelijks leven van mensen. Online winkelen, bankieren en communiceren werden steeds meer gemeengoed. In 2004 werd Facebook gelanceerd, waardoor sociale media een grote rol gingen spelen in het online leven van mensen.
  +
  +
Sinds de jaren 2010 heeft het internet een enorme vlucht genomen. De opkomst van smartphones en tablets heeft ervoor gezorgd dat het internet altijd en overal beschikbaar is. Online diensten als Netflix en Spotify hebben de manier waarop we televisie en muziek consumeren veranderd. En de opkomst van kunstmatige intelligentie en het internet der dingen (IoT) maken het mogelijk om steeds meer apparaten en systemen met elkaar te verbinden.
  +
  +
== Internetprotocollen ==
  +
Het internet werkt door middel van verschillende protocollen. Een protocol is een set regels die bepalen hoe data wordt verzonden en ontvangen. Een van de belangrijkste protocollen is het Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP), dat eerder al werd genoemd. Andere belangrijke protocollen zijn het Hypertext Transfer Protocol (HTTP), dat wordt gebruikt voor het ophalen van informatie op het web, en het Simple Mail Transfer Protocol (SMTP), dat wordt gebruikt voor het verzenden van e-mail.
  +
  +
== World Wide Web ==
  +
Het World Wide Web (WWW) is een van de bekendste diensten die beschikbaar zijn via het internet. Het WWW is een verzameling van miljarden webpagina's die via het internet toegankelijk zijn. Het WWW is ontwikkeld door Tim Berners-Lee in 1989 en wordt vaak verward met het internet zelf. Het WWW maakt gebruik van het HTTP-protocol om informatie op te halen en te delen.
   
 
==Tegenwoordig==
 
==Tegenwoordig==
 
Inmiddels is het internet over heel de wereld in gebruik. Het is ook een succes omdat het volledige internet eigendom van niemand is!
 
Inmiddels is het internet over heel de wereld in gebruik. Het is ook een succes omdat het volledige internet eigendom van niemand is!
   
Voor bijna iedereen is internet een [[synoniem]] voor het [[World Wide Web]], maar dat is slechts één van de vele diensten die kunnen worden gebruikt via het Internet. Andere bekende diensten zijn [[e-mail]], [[File Transfer Protocol|FTP]] en [[usenet]].
+
Voor bijna iedereen is internet een [[synoniem]] voor het [[World Wide Web]], maar dat is slechts één van de vele [[Internetdienst|internetdiensten]] die kunnen worden gebruikt via het internet. Andere bekende diensten zijn [[e-mail]], [[File Transfer Protocol|FTP]] en usenet. tegenwoordig heeft bijna iedereen in zijn huis internet. Ook heb je vaak internet in campings.
  +
  +
Dat wat op internet wordt gemaakt en gedaan wordt de [[internetcultuur]] genoemd. Hierbij wordt er van je verwacht dat je, net als in het echte leven, je je houdt aan gedragsregels. De [[Netiquette]].
   
 
==Verbinden==
 
==Verbinden==
Regel 16: Regel 47:
 
De provider is verbonden aan een grotere organisatie. Die is weer verbonden aan een soort grote [[server]]. Daar is weer zo'n [[DNS-server]].
 
De provider is verbonden aan een grotere organisatie. Die is weer verbonden aan een soort grote [[server]]. Daar is weer zo'n [[DNS-server]].
 
Die staat verbonden met andere van dat soort servers. Op elke [[server]] staan veel [[domeinnamen]]. Dat zijn [[webadressen]], zoals wikikids.nl.
 
Die staat verbonden met andere van dat soort servers. Op elke [[server]] staan veel [[domeinnamen]]. Dat zijn [[webadressen]], zoals wikikids.nl.
Daar wordt je weer naar het bedrijf waarbij de [[domeinnaam]] is gekocht gestuurd. Daar staat het [[IP-adres]] van de echte site. En dat gebeurt er dus als je computer een webpagina aanvraagt.
+
Daar word je weer naar het bedrijf waarbij de [[domeinnaam]] is gekocht gestuurd. Daar staat het [[IP-adres]] van de echte site. En dat gebeurt er dus [[ICT]]-technisch als je computer een webpagina aanvraagt.
   
==Veilig internet gebruik==
+
==Veilig internetgebruik==
Internet is iets heel groot , je kan er heel veel dingens op vinden . Maar soms kan het ook gevaarlijk zijn . Mensen die doen soms alsof ze 15 of zo zijn en je denkt dan waarom spreken we niet eens af , en ja je bent aan het wachten en ineens komt er een oudere meneer , je zegt wie ben je ....... En ja dan ben je er ingeluist dus je moet eerst weten wie het is en zo want internet kan heel gevaarlijk zijn
+
Internet is soms best handig, je kan er namelijk veel dingen op vinden. Maar soms kan het ook gevaarlijk zijn, mensen die doen soms alsof ze een [[kind]] zijn. Spreek ook nooit zomaar via internet af, als je denkt dat je met een vriendje aan het chatten bent, en je spreekt af hoeft dat niet je vriendje geweest te zijn
   
  +
Lees hierover ook bij [[Mediawijsheid]] en [[Sociale media]].
   
  +
==Verwante begrippen==
==Slechte kanten van internet==
 
  +
Een [[netwerk|computernetwerk]] is een verbinding tussen twee of meer computers, ook wel een intranet genoemd. Dat vind je op scholen en kantoren.
* Via de verbindingen kunnen [[virus]]sen zich verspreiden en kan [[spyware]] gemakkelijk geïnstalleerd worden.
 
  +
* Persoonlijke gegevens zijn vaak slecht beveiligd en daarmee kunnen onbekenden er ook bij komen.
 
  +
Andere internet gerelateerde artikelen: [[Lijst van internettermen]]
* Het internet geeft ook een gevoel van [[anonimiteit]], waardoor er mensen zijn die vervelende dingen doen, die ze normaal nooit zouden doen.
 
* Net als in de "echte" wereld heeft internet ook last van [[vandalisme]].
 
   
 
==Leuk om te weten==
 
==Leuk om te weten==
 
* De [[Isidorus van Sevilla|Heilige Isidorus van Sevilla]] is de [[beschermheilige]] van het internet.
 
* De [[Isidorus van Sevilla|Heilige Isidorus van Sevilla]] is de [[beschermheilige]] van het internet.
   
 
[[Categorie:Internet| ]]
==Spelletje==
 
  +
* [http://www.steffie.nl/internet/ Internetuitleg]
 
  +
[[ca:Internet]]
* [http://www.steffie.nl/surfen/ Hoe kun je surfen]
 
{{beg}}
 
{{wikipedia}}
 
[[Categorie:Hoe werkt het?]]
 
 
[[es:Internet]]
 
[[es:Internet]]
  +
[[fr:Internet]]

Huidige versie van 25 jan 2024 om 23:26

Zie ook Lijst van internettermen

Internet is een wereldwijd netwerk van computers en servers die met elkaar verbonden zijn. Hierdoor kunnen mensen over de hele wereld informatie delen, communiceren en samenwerken. Het internet maakt het mogelijk om bijvoorbeeld nieuws te lezen, video's te bekijken, te chatten met vrienden en familie en online te winkelen.

Hoe werkt internet?

Het internet is een wereldwijd netwerk van computers die met elkaar zijn verbonden door middel van kabels, satellieten en draadloze verbindingen. Via het internet kunnen gebruikers informatie uitwisselen, communiceren en toegang krijgen tot verschillende diensten en applicaties.

Om het internet te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe data over het netwerk wordt verzonden en ontvangen. Data wordt opgesplitst in kleine pakketjes en elk pakketje bevat informatie over de afzender, de ontvanger en de inhoud van het bericht. Deze pakketjes worden verzonden via routers, die de pakketjes doorsturen naar hun bestemming. Als de pakketjes hun bestemming bereiken, worden ze weer samengevoegd tot de oorspronkelijke boodschap.

De technologie die gebruikt wordt om data via het internet te verzenden en ontvangen, is het Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP). Dit protocol maakt het mogelijk om informatie te versturen over verschillende soorten netwerken, zoals lokale netwerken en het wereldwijde internet.

Om verbinding te maken met het internet, moet een apparaat, zoals een computer, smartphone of tablet, worden aangesloten op een modem of router. Deze apparaten zijn verantwoordelijk voor het omzetten van digitale informatie in een signaal dat via kabels, satellieten of draadloze verbindingen kan worden verzonden. Als het signaal eenmaal is verzonden, ontvangt de modem of router aan de andere kant het signaal en zet deze het weer om in digitale informatie.

Om te kunnen communiceren via het internet, moet elk apparaat een uniek adres hebben dat bekend staat als een IP-adres. Dit adres wordt gebruikt om informatie naar de juiste bestemming te sturen en om te identificeren waar een bericht vandaan komt. IP-adressen bestaan uit vier getallen die gescheiden worden door punten, zoals bijvoorbeeld 192.168.0.1.

Geschiedenis

Het internet zoals we dat tegenwoordig kennen, is ontstaan in de jaren 60. Destijds ontwikkelde het Amerikaanse ministerie van Defensie een communicatiesysteem dat bestand was tegen nucleaire aanvallen. Dit systeem werd ARPANET genoemd. ARPANET bestond uit een netwerk van computers die met elkaar waren verbonden door middel van kabels en telefoonlijnen.

In 1971 werd het eerste e-mailbericht verzonden tussen twee computers die op ARPANET waren aangesloten. In de jaren 70 en 80 groeide het netwerk gestaag en werden er steeds meer computers op aangesloten. In 1983 werd het TCP/IP-protocol geïntroduceerd, waardoor computers die niet op ARPANET waren aangesloten ook met het netwerk konden communiceren.

In de jaren 80 werd het World Wide Web (WWW) ontwikkeld door de Britse wetenschapper Tim Berners-Lee. Berners-Lee ontwikkelde het WWW als een manier om informatie op het internet op een gebruiksvriendelijke manier toegankelijk te maken voor iedereen. Het WWW maakte gebruik van hyperlinks, waardoor gebruikers gemakkelijk konden navigeren tussen verschillende webpagina's.

In de jaren 90 werd het internet populair bij het grote publiek en begonnen mensen thuis internetverbindingen te gebruiken om te surfen op het web en e-mails te versturen. In deze periode ontstonden ook de eerste zoekmachines, zoals AltaVista en Yahoo.

In 1993 werd de eerste webbrowser gelanceerd, genaamd Mosaic. Mosaic was ontwikkeld door studenten aan de Universiteit van Illinois en maakte het mogelijk om webpagina's met afbeeldingen te bekijken. Een jaar later werd de eerste versie van de Netscape Navigator gelanceerd, die al snel de populairste webbrowser ter wereld werd.

In de jaren 2000 werd het internet steeds meer geïntegreerd in het dagelijks leven van mensen. Online winkelen, bankieren en communiceren werden steeds meer gemeengoed. In 2004 werd Facebook gelanceerd, waardoor sociale media een grote rol gingen spelen in het online leven van mensen.

Sinds de jaren 2010 heeft het internet een enorme vlucht genomen. De opkomst van smartphones en tablets heeft ervoor gezorgd dat het internet altijd en overal beschikbaar is. Online diensten als Netflix en Spotify hebben de manier waarop we televisie en muziek consumeren veranderd. En de opkomst van kunstmatige intelligentie en het internet der dingen (IoT) maken het mogelijk om steeds meer apparaten en systemen met elkaar te verbinden.

Internetprotocollen

Het internet werkt door middel van verschillende protocollen. Een protocol is een set regels die bepalen hoe data wordt verzonden en ontvangen. Een van de belangrijkste protocollen is het Transmission Control Protocol/Internet Protocol (TCP/IP), dat eerder al werd genoemd. Andere belangrijke protocollen zijn het Hypertext Transfer Protocol (HTTP), dat wordt gebruikt voor het ophalen van informatie op het web, en het Simple Mail Transfer Protocol (SMTP), dat wordt gebruikt voor het verzenden van e-mail.

World Wide Web

Het World Wide Web (WWW) is een van de bekendste diensten die beschikbaar zijn via het internet. Het WWW is een verzameling van miljarden webpagina's die via het internet toegankelijk zijn. Het WWW is ontwikkeld door Tim Berners-Lee in 1989 en wordt vaak verward met het internet zelf. Het WWW maakt gebruik van het HTTP-protocol om informatie op te halen en te delen.

Tegenwoordig

Inmiddels is het internet over heel de wereld in gebruik. Het is ook een succes omdat het volledige internet eigendom van niemand is!

Voor bijna iedereen is internet een synoniem voor het World Wide Web, maar dat is slechts één van de vele internetdiensten die kunnen worden gebruikt via het internet. Andere bekende diensten zijn e-mail, FTP en usenet. tegenwoordig heeft bijna iedereen in zijn huis internet. Ook heb je vaak internet in campings.

Dat wat op internet wordt gemaakt en gedaan wordt de internetcultuur genoemd. Hierbij wordt er van je verwacht dat je, net als in het echte leven, je je houdt aan gedragsregels. De Netiquette.

Verbinden

Je vraagt je vast af hoe je computer zo snel kan verbinden. Het gaat zo: de site wordt aangevraagd bij de DNS-server bij de internet-provider. De provider is verbonden aan een grotere organisatie. Die is weer verbonden aan een soort grote server. Daar is weer zo'n DNS-server. Die staat verbonden met andere van dat soort servers. Op elke server staan veel domeinnamen. Dat zijn webadressen, zoals wikikids.nl. Daar word je weer naar het bedrijf waarbij de domeinnaam is gekocht gestuurd. Daar staat het IP-adres van de echte site. En dat gebeurt er dus ICT-technisch als je computer een webpagina aanvraagt.

Veilig internetgebruik

Internet is soms best handig, je kan er namelijk veel dingen op vinden. Maar soms kan het ook gevaarlijk zijn, mensen die doen soms alsof ze een kind zijn. Spreek ook nooit zomaar via internet af, als je denkt dat je met een vriendje aan het chatten bent, en je spreekt af hoeft dat niet je vriendje geweest te zijn

Lees hierover ook bij Mediawijsheid en Sociale media.

Verwante begrippen

Een computernetwerk is een verbinding tussen twee of meer computers, ook wel een intranet genoemd. Dat vind je op scholen en kantoren.

Andere internet gerelateerde artikelen: Lijst van internettermen

Leuk om te weten

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Internet&oldid=837463"