Internet: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(De pagina is leeggehaald)
(Spelletje)
(39 tussenliggende versies door 24 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 +
Het '''internet''' is een wereldwijd openbaar netwerk van verbonden [[computer]]s.
  
 +
De naam internet is een Engelse [[afkorting]] voor '''Inter'''connected '''Net'''works. Dat zoiets betekent als "aan elkaar verbonden netwerken".
 +
 +
==Geschiedenis==
 +
Het internet is in 1969 begonnen met een computernetwerk onder de naam [[ARPANET]]. In de jaren zeventig bestond ARPANET uit verscheidene samengekoppelde netwerken. ARPANET was een netwerk van militaire netwerken, met later ook universiteitsnetwerken, in de [[Verenigde Staten van Amerika|VS]]. Maar pas in de loop van de jaren 90 kwam internet ook in de meeste huiskamers terecht en kreeg bijna iedereen een eigen verbinding, waarmee het echt een deel werd van het dagelijks leven. Sinds eind jaren 90 wordt er steeds meer gecommuniceerd via internet.
 +
 +
==Tegenwoordig==
 +
Inmiddels is het internet over heel de wereld in gebruik. Het is ook een succes omdat het volledige internet eigendom van niemand is!
 +
 +
Voor bijna iedereen is internet een [[synoniem]] voor het [[World Wide Web]], maar dat is slechts één van de vele diensten die kunnen worden gebruikt via het internet. Andere bekende diensten zijn [[e-mail]], [[File Transfer Protocol|FTP]] en usenet. tegenwoordig heeft bijna iedereen in zijn huis internet. ook heb je vaak internet in campings.
 +
 +
==Verbinden==
 +
Je vraagt je vast af hoe je [[computer]] zo snel kan verbinden.
 +
Het gaat zo: de [[site]] wordt aangevraagd bij de [[DNS-server]] bij de [[internet-provider]].
 +
De provider is verbonden aan een grotere organisatie. Die is weer verbonden aan een soort grote [[server]]. Daar is weer zo'n [[DNS-server]].
 +
Die staat verbonden met andere van dat soort servers. Op elke [[server]] staan veel [[domeinnamen]]. Dat zijn [[webadressen]], zoals wikikids.nl.
 +
Daar word je weer naar het bedrijf waarbij de [[domeinnaam]] is gekocht gestuurd. Daar staat het [[IP-adres]] van de echte site. En dat gebeurt er dus [[ICT]]-technisch als je computer een webpagina aanvraagt.
 +
 +
==Veilig internetgebruik==
 +
Internet is soms best handig, je kan er namelijk veel dingen op vinden. Maar soms kan het ook gevaarlijk zijn, mensen die doen soms alsof ze een [[kind]] zijn. Spreek ook nooit zomaar via internet af, als je denkt dat je met een vriendje aan het chatten bent, en je spreekt af hoeft dat niet je vriendje geweest te zijn.
 +
 +
==Verwante begrippen==
 +
Een [[netwerk|computernetwerk]] is een verbinding tussen twee of meer computers.
 +
 +
==Leuk om te weten==
 +
* De [[Isidorus van Sevilla|Heilige Isidorus van Sevilla]] is de [[beschermheilige]] van het internet.
 +
 +
[[Categorie:Internet]]
 +
 +
[[ca:Internet]]
 +
[[es:Internet]]
 +
[[fr:Internet]]

Versie van 4 feb 2019 om 16:25

Het internet is een wereldwijd openbaar netwerk van verbonden computers.

De naam internet is een Engelse afkorting voor Interconnected Networks. Dat zoiets betekent als "aan elkaar verbonden netwerken".

Geschiedenis

Het internet is in 1969 begonnen met een computernetwerk onder de naam ARPANET. In de jaren zeventig bestond ARPANET uit verscheidene samengekoppelde netwerken. ARPANET was een netwerk van militaire netwerken, met later ook universiteitsnetwerken, in de VS. Maar pas in de loop van de jaren 90 kwam internet ook in de meeste huiskamers terecht en kreeg bijna iedereen een eigen verbinding, waarmee het echt een deel werd van het dagelijks leven. Sinds eind jaren 90 wordt er steeds meer gecommuniceerd via internet.

Tegenwoordig

Inmiddels is het internet over heel de wereld in gebruik. Het is ook een succes omdat het volledige internet eigendom van niemand is!

Voor bijna iedereen is internet een synoniem voor het World Wide Web, maar dat is slechts één van de vele diensten die kunnen worden gebruikt via het internet. Andere bekende diensten zijn e-mail, FTP en usenet. tegenwoordig heeft bijna iedereen in zijn huis internet. ook heb je vaak internet in campings.

Verbinden

Je vraagt je vast af hoe je computer zo snel kan verbinden. Het gaat zo: de site wordt aangevraagd bij de DNS-server bij de internet-provider. De provider is verbonden aan een grotere organisatie. Die is weer verbonden aan een soort grote server. Daar is weer zo'n DNS-server. Die staat verbonden met andere van dat soort servers. Op elke server staan veel domeinnamen. Dat zijn webadressen, zoals wikikids.nl. Daar word je weer naar het bedrijf waarbij de domeinnaam is gekocht gestuurd. Daar staat het IP-adres van de echte site. En dat gebeurt er dus ICT-technisch als je computer een webpagina aanvraagt.

Veilig internetgebruik

Internet is soms best handig, je kan er namelijk veel dingen op vinden. Maar soms kan het ook gevaarlijk zijn, mensen die doen soms alsof ze een kind zijn. Spreek ook nooit zomaar via internet af, als je denkt dat je met een vriendje aan het chatten bent, en je spreekt af hoeft dat niet je vriendje geweest te zijn.

Verwante begrippen

Een computernetwerk is een verbinding tussen twee of meer computers.

Leuk om te weten

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Internet&oldid=545648"