Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: Dyscalculie of Kunst

Indusbeschaving

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 11 feb 2022 om 23:41 (→‎Rijpe Harappan)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gebied van de Indusbeschaving

De beschaving van de Indusvallei ( IVC ), ook bekend als de Indusbeschaving, was een beschaving uit de Bronstijd in de noordwestelijke regio's van Zuid-Azië, die duurde van 3.300 - 1.300 v. Chr., en de bloeitijd was van 2.600 - 1.900 v. Chr.

Samen met het oude Egypte en Mesopotamië was het een van de drie vroege beschavingen van het Nabije Oosten en Zuid-Azië, en van deze drie, de meest wijdverbreide. De locaties strekten zich uit van het huidige noordoosten van Afghanistan tot een groot deel van Pakistan, en in het westen en noordwesten van India. Het bloeide in de stroomgebieden van de Indus-rivier, die door de lengte van Pakistan stroomt, en langs een systeem van meerjarige, meestal moesson -gevoede, rivieren die ooit in de buurt van de seizoengebonden Ghaggar-Hakra-rivier stroomden in het noordwesten van India en het oosten van Pakistan.

Belangrijke steden

Overgebleven fundamenten en rioolsystemen van Harappa

De steden van de beschaving stonden bekend om hun stedenbouwkundige planning, bakstenen huizen, uitgebreide drainage- en rioolsystemen, watervoorzieningssystemen, groepen van woongebouwen en mogelijk graanschuren (maar waarschijnlijk geen tempels en dergelijke) en nieuwe technieken in handwerk (halfedelstenen als carneool, zegelsnijwerk) en metaalbewerking (koper, brons, lood, en tin).  De grote steden Mohenjo-daro en Harappa groeiden zeer waarschijnlijk uit met tussen de 30.000 en 60.000 inwoners, en de beschaving zelf kan tijdens haar bloeiperiode tussen de één en vijf miljoen inwoners hebben geteld.

Geleidelijke uitdroging van de bodem van de regio 3.000 v. Chr. kan de eerste aanzet zijn geweest voor de verstedelijking in verband met de beschaving, maar uiteindelijk veroorzaakten zwakkere moessons en verminderde watertoevoer totvde ondergang van de beschaving en zorgden er voor dat de bevolking zich naar het oosten en naar het zuiden verspreidde. Ook zijn er bewijzen gevonden voor aardbevingen die mede verantwoordelijk zijn geweest voor de ineenstorting van de Indus-beschaving.

Opgravingen

Opgravingen van Mohenjo-daro

De Indus-beschaving staat ook bekend als de Harappan-beschaving, naar de vindplaats Harappa, de eerste van zijn opgravingen die vroeg in de 20e eeuw werden gedaan in wat toen de provincie Punjab van Brits-Indië was en nu in Pakistan ligt. De ontdekking van Harappa en kort daarna Mohenjodaro was het hoogtepunt van het werk dat in 1861 begon met de oprichting van de Archaeological Survey of India tijdens de Britse overheersing. Er waren echter vroegere en latere culturen die in hetzelfde gebied vaak Vroege Harappan en Late Harappan werden genoemd; om deze reden wordt de Harappan-beschaving soms de Rijpe Harappan genoemd om het te onderscheiden van deze andere culturen.

Belangrijke ontdekkers waren Charles Masson, Alexander Burnes, Alexander Cunningham, Lord Curzon, Hiranand Sastri en John Marshall.

In 2002 waren er meer dan 1.000 volgroeide Harappan-steden en -nederzettingen gemeld, waarvan er iets minder dan honderd waren opgegraven. Er zijn echter slechts vijf grote stedelijke locaties: Harappa, Mohenjodaro (in 1980 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed als "Archeologische ruïnes in Moenjodaro"), Dholavira (in 2021 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed als "Dholavira: A Harappan City"), Ganeriwala en Rakhigarhi. De vroege Harappan-culturen werden voorafgegaan door lokale neolithische landbouwdorpen, van waaruit de riviervlakten werden bevolkt.

De Harappan-taal wordt niet direct bevestigd en de aansluiting ervan is onzeker omdat het Indus-schrift tot nu toe onontcijferd is gebleven. Een relatie met de Dravidische of Elamo-Dravidische taalfamilie wordt vermoed door een deel van de geleerden.

De steden van de beschaving van de Indusvallei hadden sociale hiërarchieën, een schrijfsysteem, grote geplande steden en hun langeafstandshandel die door archeologen worden aangemerkt als een volwaardige 'beschaving' .

Mehrgarh

Mehrgarh is een van de vroegste vindplaatsen met bewijzen van landbouw en veeteelt in Zuid-Azië. Mehrgarh werd beïnvloed door het Neolithicum in het Nabije Oosten, met overeenkomsten tussen gedomesticeerde tarwe soorten, vroege landbouwfasen, aardewerk, andere archeologische voorwerpen, enkele gedomesticeerde planten en kuddedieren. Vondsten van de kopertijd culturen van Mehrgarh, tonen tandheelkundig bewijs aan.

De vroege Harappan Ravi-fase

Zegel met het Indusschrift

Deze duurde van ca. 3.300 - 2800 v. Chr. Het begon toen boeren uit de bergen geleidelijk heen en weer trokken tussen hun huizen in de bergen en de valleien van de laaglandrivieren. Hier ontstaan de vroegste voorbeelden van het Indusschrift. Handelsnetwerken brachten deze cultuur in verband met verwante regionale culturen en verre bronnen van grondstoffen, waaronder lapis lazuli (blauw mineraal) en andere materialen voor het maken van kralen. Tegen die tijd hadden dorpelingen talrijke gewassen gedomesticeerd, waaronder erwten, sesamzaad, dadels en katoen, evenals dieren, waaronder de waterbuffel.

Rijpe Harappan

Volgens archeoloog Giosan en anderen (2012), stelde de langzame verplaatsing van de moessons naar het zuiden door Azië aanvankelijk de dorpen in de Indusvallei in staat zich te ontwikkelen door de overstromingen van de Indus en zijn zijrivieren te temmen. Door overstromingen gesteunde landbouw (vruchtbare grond) leidde tot grote landbouwoverschotten, die op hun beurt de ontwikkeling van steden ondersteunden. De IVC-bewoners ontwikkelden geen irrigatie-mogelijkheden en waren voornamelijk afhankelijk van de seizoensgebonden moessons die in de zomer tot overstromingen leidden. De archeoloog Brooke merkt verder op dat de komst van ontwikkelde steden samenvalt met een vermindering van de regenval, wat een reorganisatie in grotere stedelijke centra kan hebben veroorzaakt.

Volgens JG Shaffer en DA Lichtenstein was de volwassen Harappan-beschaving "een samensmelting van de Bagor-, Hakra- en Kot Diji-tradities of 'etnische groepen' in de Ghaggar-Hakra-vallei op de grens van India en Pakistan".

Tegen 2.600 v. Chr. veranderden de vroege Harappan-gemeenschappen in grote stedelijke centra. Dergelijke stedelijke centra omvatten het eerder genoemde Harappa, Ganeriwala, Mohenjo-daro in het hedendaagse Pakistan, en Dholavira, Kalibangan, Rakhigarhi, Rupar en Lothal in het hedendaagse India. In totaal zijn er meer dan 1.000 steden en nederzettingen gevonden, voornamelijk in het algemene gebied van de rivieren Indus en Ghaggar-Hakra en hun zijrivieren.

Een verfijnde en technologisch ontwikkelde stedelijke cultuur is duidelijk zichtbaar in de beschaving van de Indusvallei, waardoor ze het eerste stedelijke centrum in de regio zijn. De kwaliteit van gemeentelijke stadsplanning suggereert de kennis van planologie en efficiënte gemeentelijke overheden die hoge prioriteit gaven aan hygiëne, en aanleiding gaven tot religieuze rituelen.

Drainage- of rioleringsysteem

In deze steden vinden we 's werelds eerste bekende stedelijke sanitaire systemen: Binnen de stad haalden bewoners vanuit hun woningen water uit putten. Vanuit een kamer die bedoeld lijkt te zijn om te baden, werd het afvalwater naar de overdekte riolering geleid die langs de hoofdstraten lag. Huizen hadden binnenplaatsen en deuren die openden naar kleinere lanen. De huidige woningbouw in sommige dorpen in de regio lijkt in sommige opzichten nog steeds op de woningbouw van de Harappans.

De oude Indus-riolerings- en drainagesystemen die in steden in de hele Indus-regio werden ontwikkeld en gebruikt, waren veel verder ontwikkeld dan die in de huidige stedelijke locaties in het Midden-Oosten en zelfs beter dan die in veel delen van Pakistan en India.

De knappe architectuur van de Harappans is te zien aan hun indrukwekkende scheepswerven, graanschuren, pakhuizen, bakstenen platforms en beschermende muren. De massieve muren van Indus-steden hebben de Harappanen hoogstwaarschijnlijk beschermd tegen overstromingen en hebben mogelijk oorlogen tegengegaan.

De meeste stadsbewoners blijken handelaars of ambachtslieden te zijn geweest, die samen met anderen woonden die hetzelfde beroep uitoefenden in eigen buurten.

Bestuur

Stempels of zegels

Hoe de steden bestuurd werden is niet duidelijk. Paleisachtige bestuursgebouwen waren er niet. Maar het strak georganiseerde stadsplan doet wel aan een goed leidende stadsbestuur denken. Dat blijkt ook uit het gevonden aardewerk, zegels, gewichten en gelijkvormige (gestandaardiseerde) bakstenen; aanwezigheid van openbare voorzieningen en monumentale architectuur.

Er is geen sprake van duidelijke heersers. Het doet democratisch aan. Ook is het niet duidelijk of er sprake was van een godsdienst.

Technologie en ambacht

De mensen van de Indus-beschaving bereikten grote nauwkeurigheid bij het meten van lengte, massa en tijd. Zij waren een van de eersten die een systeem van uniforme maten en gewichten ontwikkelden. Ze gebruikten daarbij een tientallen systeem zoals we dat nu ook kennen bij de Euro.

Beeld van waarschijnlijk een soort priester

Op opgravingen zijn verschillende beelden, zegels, bronzen vaten, aardewerk, gouden sieraden en anatomisch gedetailleerde beeldjes in terracotta, brons en het mineraal steatiet gevonden. De Harappans maakten ook verschillende soorten speelgoed en spellen, waaronder kubusvormige dobbelstenen (met één tot zes gaten op de vlakken), die werden gevonden op locaties zoals Mohenjodaro.

Sommige make-up en toiletartikelen (een speciaal soort kammen (kakai), het gebruik van collyrium (reinigingsmiddel voor de ogen) en een speciaal drie-in-een toilettasje) die in Harappan opgravingen werden gevonden, hebben nog steeds vergelijkbare tegenhangers in het moderne India.

Archeologisch bewijs wijst op het gebruik van eenvoudige rammelaars en fluiten, terwijl beeldend bewijs suggereert dat vroege harpen en trommels ook werden gebruikt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Indusbeschaving&oldid=706165"