Indusbeschaving

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 11 feb 2022 om 16:51 (Aanzet Indusbeschaving)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Gebied van de Indusbeschaving

De beschaving van de Indusvallei ( IVC ), ook bekend als de Indusbeschaving, was een beschaving uit de Bronstijd in de noordwestelijke regio's van Zuid-Azië, die duurde van 3.300 - 1.300 v. Chr., en in zijn volwassen vorm (bloeitijd) van 2.600 - 1.900 v. Chr. Samen met het oude Egypte en Mesopotamië was het een van de drie vroege beschavingen van het Nabije Oosten en Zuid-Azië, en van de drie, de meest wijdverbreide, zijn locaties die zich uitstrekten van het huidige noordoosten van Afghanistan tot veel van Pakistan, en in het westen en noordwesten van India. Het bloeide in de stroomgebieden van de Indus-rivier , die door de lengte van Pakistan stroomt, en langs een systeem van meerjarige, meestal moesson -gevoede, rivieren die ooit in de buurt van de seizoengebonden Ghaggar-Hakra-rivier stroomden in het noordwesten van India en het oosten van Pakistan.

Belangrijke steden

De steden van de beschaving stonden bekend om hun stedenbouwkundige planning, bakstenen huizen, uitgebreide drainage- en rioolsystemen, watervoorzieningssystemen, clusters van grote niet-residentiële gebouwen (tempels en dergelijke) en nieuwe technieken in handwerk (carneoolproducten, zegelsnijwerk) en metaalbewerking (koper, brons, lood, en blik).  De grote steden Mohenjo-daro en Harappa groeiden zeer waarschijnlijk uit met tussen de 30.000 en 60.000 inwoners, en de beschaving zelf kan tijdens haar bloeiperiode tussen de één en vijf miljoen inwoners hebben geteld.

Geleidelijke uitdroging van de bodem van de regio 3.000 v. Chr. kan de eerste aanzet zijn geweest voor de verstedelijking in verband met de beschaving, maar uiteindelijk veroorzaakten zwakkere moessons en verminderde watertoevoer de ondergang van de beschaving en zorgden ervoor dat de bevolking zich naar het oosten en naar het zuiden verspreidde.

Opgravingen

De Indus-beschaving staat ook bekend als de Harappan-beschaving , naar de vindplaats Harappa, de eerste van zijn opgravingen die vroeg in de 20e eeuw werd opgegraven in wat toen de provincie Punjab van Brits-Indië was en nu in Pakistan ligt. De ontdekking van Harappa en kort daarna Mohenjodaro was het hoogtepunt van het werk dat in 1861 begon met de oprichting van de Archaeological Survey of India tijdens de Britse Raj. Er waren echter vroegere en latere culturen die in hetzelfde gebied vaak Vroege Harappan en Late Harappan werden genoemd; om deze reden wordt de Harappan-beschaving soms de Rijpe Harappan om het te onderscheiden van deze andere culturen.

Belangrijke ontdekkers waren Charles Masson, Alexander Burnes, Alexander Cunningham, Lord Curzon, Hiranand Sastri en John Marshall.

In 2002 waren er meer dan 1.000 volgroeide Harappan-steden en -nederzettingen gemeld, waarvan er iets minder dan honderd waren opgegraven. Er zijn echter slechts vijf grote stedelijke locaties: Harappa, Mohenjodaro (in 1980 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed als "Archeologische ruïnes in Moenjodaro") , Dholavira (in 2021 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed als "Dholavira: A Harappan City"), Ganeriwala en Rakhigarhi. De vroege Harappan-culturen werden voorafgegaan door lokale neolithische landbouwdorpen, van waaruit de riviervlakten werden bevolkt.

De Harappan-taal wordt niet direct bevestigd en de aansluiting ervan is onzeker omdat het Indus-schrift tot nu toe onontcijferd is gebleven. Een relatie met de Dravidische of Elamo-Dravidische taalfamilie wordt vermoed door een deel van de geleerden.

De steden van de beschaving van de Indusvallei hadden sociale hiërarchieën, een schrijfsysteem, grote geplande steden en hun langeafstandshandel [die] hen voor archeologen markeren als een volwaardige 'beschaving' .

Mehrgarh

Mehrgarh is een van de vroegste vindplaatsen met bewijzen van landbouw en veeteelt in Zuid-Azië . Mehrgarh werd beïnvloed door het Neolithicum in het Nabije Oosten, met overeenkomsten tussengedomesticeerde tarwe soorten, vroege landbouwfasen, aardewerk, andere archeologische voorwerpen, enkele gedomesticeerde planten en kuddedieren.

De kopertijd culturen van Mehrgarh, tonen tandheelkundig bewijs aan.

De vroege Harappan Ravi-fase

Deze duurde van ca. 3.300 - 2800 v. Chr. Het begon toen boeren uit de bergen geleidelijk heen en weer trokken tussen hun huizen in de bergen en de valleien van de laaglandrivieren. Hier de vroegste voorbeelden van het Indusschrift. Handelsnetwerken brachten deze cultuur in verband met verwante regionale culturen en verre bronnen van grondstoffen, waaronder lapis lazuli (blauw mineraal) en andere materialen voor het maken van kralen. Tegen die tijd hadden dorpelingen talrijke gewassen gedomesticeerd, waaronder erwten, sesamzaad, dadels en katoen, evenals dieren, waaronder de waterbuffel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Indusbeschaving&oldid=706111"