Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Immuunsysteem: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Categorie:Orgaanstelsel toegevoegd met HotCat)
k (Categorie:Ziekte verwijderd met HotCat)
 
(4 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Diferenciación de los linfocitos Th.jpg|miniatuur|Het afweersysteem ]]
+
[[Bestand:Diferenciación de los linfocitos Th.jpg|miniatuur|Het afweersysteem]]
[[Bestand:Immune response of Lymphocytes.svg|miniatuur|Het afweersysteem ]]
+
[[Bestand:Immune response of Lymphocytes.svg|miniatuur|Het afweersysteem]]
Het '''Afweersysteem''' is het verdedigingsysteem van het menselijk lichaam het beschermt je tegen ziekteverwekkers die van binnenuit of buitenaf he lichaam proberen aan te vallen . Het afweersysteem zit in je lijf onder andere in je huid, lymfeklieren ,darmen en bloed. Het afweersysteem werken heel goed samen om zo de ziekteverwekkers te dode.
+
Het '''immuunsysteem''' of '''afweersysteem''' is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Het beschermt je tegen ziekteverwekkers die van binnenuit of buitenaf het lichaam proberen aan te vallen. Het afweersysteem zit in je lijf onder andere in je huid, lymfeklieren, darmen en bloed. Het afweersysteem werken heel goed samen om zo de ziekteverwekkers te doden.
  
Het voordeel als van het afweersysteem is dat als je lichaam heeft gevochten tegen de ziekte dat je lichaam dit onthoudt en opslaat zodat als he weer in aanraking komt niet meer of heel ligt ziek wordt.
+
Het voordeel van het afweersysteem is dat als je lichaam heeft gevochten tegen de ziekte, dat je lichaam dit onthoudt en opslaat. Als het weer in aanraking komt wordt je niet meer of slechts een klein beetje ziek.  
  
Je afweersysteem is continu aan het werk en dat merk je pas als er een infectie is ontstaan want dan krijg je klachten zoals koorts,hoofdpijn, of roodheid op de plek waar de de ontsteking is ontstaan je lichaam beschermt je zo tegen micro organismen zoals bacteriën, virus, parasieten en schimmels .
+
Je afweersysteem is continu aan het werk en dat merk je pas als er een infectie is ontstaan. Dan krijg je klachten, zoals koorts, hoofdpijn, of roodheid op de plek waar de [[ontsteking]] is ontstaan. Je lichaam beschermt je zo tegen micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, parasieten en schimmels.
  
 
== Werking van het afweersysteem ==
 
== Werking van het afweersysteem ==
Je afweersysteem kan onderscheiden worden in 4 groepen :
+
Je afweersysteem kan onderscheiden worden in 4 groepen:
* Fysieke Barrière: de ze bevindt zich in je lichaam en je omgeving tot deze groep hoort onder andere je huid omdar het grens is tussen binnen en buiten het lichaam je huid zorgt dat er geen micro organismen in je lichaam komen. Daarnaast hoort ook je slijmvliezen in je luchtwegen en darmen tot deze groep. En als laatste ook je maagzuur en speeksel tot deze groep deze zorgen dat organisme die schadelijk zijn dat ze gedood worden door het zuur.
+
* Fysieke barrière: deze bevindt zich in je lichaam. Tot deze groep behoort onder andere je huid, omdat het grens is tussen binnen en buiten het lichaam. Je huid zorgt dat er geen micro-organismen in je lichaam komen. Daarnaast horen ook de slijmvliezen in je luchtwegen en darmen tot deze groep. Als laatste valt ook je maagzuur en speeksel onder deze groep, aangezien deze zorgen dat organismen die schadelijk zijn gedood worden.
* Algemene afweersysteem: Deze richt voornamelijk op alle ziekteverwekkers díe je lichaam binnenkomen . De witte bloedcellen zijn heel betrokken bij de algemene afweer en reizen door het hele lichaam en maken alle vreemde stoffen die niet thuis horen kapot bij een wond gaar je lichaam een stof maken zodat het algemeen afweersysteem weet dat hij daar naar toe moet om zo ziekteverwekkers te vernietigen als dat nodig.  
+
* Algemene afweersysteem: deze richt voornamelijk op alle ziekteverwekkers die je lichaam binnenkomen. De [[witte bloedcel]]len zijn heel betrokken bij de algemene afweer en reizen door het hele lichaam. Ze maken alle vreemde stoffen die niet thuis horen kapot. Bij een wond gaat je lichaam een stof maken, zodat het algemeen afweersysteem weet dat het daarnaar toe moet om zo (mogelijke) ziekteverwekkers te vernietigen.  
* specifieke afweersysteem: Deze richt zich op één specifieke ziekteverwekker bijvoorbeeld een griepvirus als een ziekteverwekkers snel verspreiden kan het zijn dat de algemene afweersysteem niet in staat is om hun te vernietigen dan is het nodig om.een specifieke afweersysteem te hebben . De specifieke afweersysteem bestaan uit lymfocyten zijn specifieke ontvangers van prikkels die op de buitenkant van cel bevinden deze ontvanger passen maar op 1 specifieke eiwit waardoor ze tegen 1 soort ziekte kunnen vechten . Je hebt T en B cellen bij worden in je beenmerg gemaakt. T- cellen vechten tegen de ziekteverwekkers. De B- cellen maken geheugen en antistoffen aan zodat je niet meer ziek wordt.
+
* Specifieke afweersysteem: deze richt zich op één specifieke ziekteverwekker, bijvoorbeeld een griepvirus. Als een ziekteverwekkers snel verspreiden kan het zijn dat de algemene afweersysteem niet in staat is om hun te vernietigen. Dan is het nodig om een specifiek afweersysteem te hebben. Het specifieke afweersysteem bestaan uit [[lymfocyt]]en. Dit zijn specifieke ontvangers van prikkels die op de buitenkant van cel bevinden. Deze ontvangers passen maar op één specifieke [[eiwit]], waardoor ze tegen één soort ziekte kunnen vechten. Je hebt T- en B-cellen, die in het beenmerg gemaakt worden. T-cellen vechten tegen de ziekteverwekkers. De B-cellen maken geheugen- en antistoffen aan, zodat je niet meer ziek wordt.
  
== Aangeboren en en niet aangeboren afweersysteem ==
+
== Aangeboren en en niet-aangeboren afweersysteem ==
behalve dat je wat net hebt gelezen kun je ze ook indeling in aanboren en niet aangeboren (verworven) afweersysteem .
+
Behalve dat je wat net hebt gelezen, kun je het afweersysteem ook indelen in aanboren en niet-aangeboren (of verworven) afweersysteem.
* Aangeboren afweersysteem: Heb je bij geboorte al en bestaat uit fysieke en algemene afweersysteem dit is systeem is de basis van het afweersysteem deze afweersysteem kan wel snel reageren maar kan niet goed tegen specifieke aanvallers te beschermen.  
+
* Aangeboren afweersysteem: deze heb je bij geboorte al en bestaat uit het fysieke en algemene afweersysteem. Dit is systeem is de basis van het afweersysteem. Dit afweersysteem kan wel snel reageren, maar kan niet goed tegen specifieke aanvallers te beschermen.  
* Het verwolven afweersysteem/'aangeleerde afweersysteem: deze heb je niet met je geboorte mee gekregen dit systeem ontwikkeld zich je hele leven na elke aanraking met een ziekte onthouden je afweersysteem hoe ze hebben gewonnen zodat als je weer in aanraking komt sneller kunnen reageren en dus niet of minder ziek wordt.
+
* Het verworven/aangeleerde/niet-aangeboren afweersysteem: deze heb je niet met je geboorte mee gekregen. Dit systeem ontwikkeld zich je hele leven na elke aanraking met een ziekte onthouden je afweersysteem hoe ze hebben gewonnen, zodat als je weer in aanraking komt sneller kunnen reageren en dus niet of minder ziek wordt.
  
 
== Het afweersysteem verbeteren ==
 
== Het afweersysteem verbeteren ==
Het kan zijn dat je afweersysteem niet goed werkt of minder goed waardoor makkelijk ziek wordt. Er zijn gelukkig verschillende manieren om het afweersysteem te verbeteren door bijvoorbeeld:
+
Het kan zijn dat je afweersysteem niet goed werkt of minder goed waardoor makkelijk ziek wordt. Er zijn gelukkig verschillende manieren om het afweersysteem te verbeteren door bijvoorbeeld:
 
* Gezond en afwisselend te eten.
 
* Gezond en afwisselend te eten.
 
* Genoeg te slapen en te ontspannen.  
 
* Genoeg te slapen en te ontspannen.  
 
* Goede hygiëne  
 
* Goede hygiëne  
* stress vermijden dus voorkomen.  
+
* Stress vermijden dus voorkomen.  
* voldoende te bewegen.  
+
* Voldoende te bewegen.  
* minder tot geen alcohol drinken.  
+
* Minder tot geen alcohol drinken.  
 
* Niet roken of te stoppen.  
 
* Niet roken of te stoppen.  
 
Je afweersysteem is ingewikkeld waardoor je moeilijk kan testen of iemand een laag afweersysteem heeft.
 
Je afweersysteem is ingewikkeld waardoor je moeilijk kan testen of iemand een laag afweersysteem heeft.
 
[[Categorie:Gezondheid]]
 
[[Categorie:Gezondheid]]
[[Categorie:Ziekte]]
 
 
[[Categorie:Orgaanstelsel]]
 
[[Categorie:Orgaanstelsel]]

Huidige versie van 9 jul 2021 om 11:18

Het afweersysteem
Het afweersysteem

Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Het beschermt je tegen ziekteverwekkers die van binnenuit of buitenaf het lichaam proberen aan te vallen. Het afweersysteem zit in je lijf onder andere in je huid, lymfeklieren, darmen en bloed. Het afweersysteem werken heel goed samen om zo de ziekteverwekkers te doden.

Het voordeel van het afweersysteem is dat als je lichaam heeft gevochten tegen de ziekte, dat je lichaam dit onthoudt en opslaat. Als het weer in aanraking komt wordt je niet meer of slechts een klein beetje ziek.

Je afweersysteem is continu aan het werk en dat merk je pas als er een infectie is ontstaan. Dan krijg je klachten, zoals koorts, hoofdpijn, of roodheid op de plek waar de ontsteking is ontstaan. Je lichaam beschermt je zo tegen micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, parasieten en schimmels.

Werking van het afweersysteem

Je afweersysteem kan onderscheiden worden in 4 groepen:

 • Fysieke barrière: deze bevindt zich in je lichaam. Tot deze groep behoort onder andere je huid, omdat het grens is tussen binnen en buiten het lichaam. Je huid zorgt dat er geen micro-organismen in je lichaam komen. Daarnaast horen ook de slijmvliezen in je luchtwegen en darmen tot deze groep. Als laatste valt ook je maagzuur en speeksel onder deze groep, aangezien deze zorgen dat organismen die schadelijk zijn gedood worden.
 • Algemene afweersysteem: deze richt voornamelijk op alle ziekteverwekkers die je lichaam binnenkomen. De witte bloedcellen zijn heel betrokken bij de algemene afweer en reizen door het hele lichaam. Ze maken alle vreemde stoffen die niet thuis horen kapot. Bij een wond gaat je lichaam een stof maken, zodat het algemeen afweersysteem weet dat het daarnaar toe moet om zo (mogelijke) ziekteverwekkers te vernietigen.
 • Specifieke afweersysteem: deze richt zich op één specifieke ziekteverwekker, bijvoorbeeld een griepvirus. Als een ziekteverwekkers snel verspreiden kan het zijn dat de algemene afweersysteem niet in staat is om hun te vernietigen. Dan is het nodig om een specifiek afweersysteem te hebben. Het specifieke afweersysteem bestaan uit lymfocyten. Dit zijn specifieke ontvangers van prikkels die op de buitenkant van cel bevinden. Deze ontvangers passen maar op één specifieke eiwit, waardoor ze tegen één soort ziekte kunnen vechten. Je hebt T- en B-cellen, die in het beenmerg gemaakt worden. T-cellen vechten tegen de ziekteverwekkers. De B-cellen maken geheugen- en antistoffen aan, zodat je niet meer ziek wordt.

Aangeboren en en niet-aangeboren afweersysteem

Behalve dat je wat net hebt gelezen, kun je het afweersysteem ook indelen in aanboren en niet-aangeboren (of verworven) afweersysteem.

 • Aangeboren afweersysteem: deze heb je bij geboorte al en bestaat uit het fysieke en algemene afweersysteem. Dit is systeem is de basis van het afweersysteem. Dit afweersysteem kan wel snel reageren, maar kan niet goed tegen specifieke aanvallers te beschermen.
 • Het verworven/aangeleerde/niet-aangeboren afweersysteem: deze heb je niet met je geboorte mee gekregen. Dit systeem ontwikkeld zich je hele leven na elke aanraking met een ziekte onthouden je afweersysteem hoe ze hebben gewonnen, zodat als je weer in aanraking komt sneller kunnen reageren en dus niet of minder ziek wordt.

Het afweersysteem verbeteren

Het kan zijn dat je afweersysteem niet goed werkt of minder goed waardoor makkelijk ziek wordt. Er zijn gelukkig verschillende manieren om het afweersysteem te verbeteren door bijvoorbeeld:

 • Gezond en afwisselend te eten.
 • Genoeg te slapen en te ontspannen.
 • Goede hygiëne
 • Stress vermijden dus voorkomen.
 • Voldoende te bewegen.
 • Minder tot geen alcohol drinken.
 • Niet roken of te stoppen.

Je afweersysteem is ingewikkeld waardoor je moeilijk kan testen of iemand een laag afweersysteem heeft.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Immuunsysteem&oldid=676036"