Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Ideologie: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k
 
Regel 1: Regel 1:
 
Een '''ideologie''' is een verzameling van ideeën over hoe de samenleving gevormd moet worden en aan de hand van welke [[waarde|waarden]] en [[waarde#Normen|normen]] ze (de samenleving) moet functioneren.  
 
Een '''ideologie''' is een verzameling van ideeën over hoe de samenleving gevormd moet worden en aan de hand van welke [[waarde|waarden]] en [[waarde#Normen|normen]] ze (de samenleving) moet functioneren.  
  
Het 'vormen van een samenleving' houdt in dat er nagedacht wordt over welke regels er zouden moeten zijn en hoe de rangorde aan de hand van die regels bepaald wordt. Elke ideologie denkt hier weer anders over. Waarden en normen gaan weer over de manier waarop mensen zouden moeten functioneren: wie krijgt welke taken en hoe moeten die taken uitgevoerd worden? Welke dingen zijn belangrijk bij het uitvoeren van die taken of het uitvoeren van een rol? Een ideologie die de waarde ' ([[economie|economische]]) [[gelijkheid]]' belangrijk vindt, zal bijvoorbeeld willen dat er een ''norm'' of regel komt die voorschrijft dat mensen met veel geld een deel van hun [[inkomen]] moeten afstaan aan mensen met weinig geld.  
+
* Het 'vormen van een samenleving' houdt in dat er nagedacht wordt over welke regels er zouden moeten zijn en hoe de rangorde aan de hand van die regels bepaald wordt. Elke ideologie denkt hier weer anders over.  
 +
* 'Waarden en normen' gaan over de manier waarop mensen zouden moeten functioneren en welke rol ze hierbij toegeschreven zouden moeten krijgen: wie krijgt welke taken en hoe moeten die taken uitgevoerd worden? Welke dingen zijn belangrijk bij het uitvoeren van die taken of het uitvoeren van een rol? Een ideologie die de waarde '([[economie|economische]]) [[gelijkheid]]' belangrijk vindt, zal bijvoorbeeld willen dat er een ''norm'' of regel komt die voorschrijft dat mensen met veel geld een deel van hun [[inkomen]] moeten afstaan aan mensen met weinig geld.  
  
 
[[Categorie:Politiek]]
 
[[Categorie:Politiek]]
 
[[Categorie:Maatschappij]]
 
[[Categorie:Maatschappij]]

Huidige versie van 2 jan 2021 om 20:16

Een ideologie is een verzameling van ideeën over hoe de samenleving gevormd moet worden en aan de hand van welke waarden en normen ze (de samenleving) moet functioneren.

  • Het 'vormen van een samenleving' houdt in dat er nagedacht wordt over welke regels er zouden moeten zijn en hoe de rangorde aan de hand van die regels bepaald wordt. Elke ideologie denkt hier weer anders over.
  • 'Waarden en normen' gaan over de manier waarop mensen zouden moeten functioneren en welke rol ze hierbij toegeschreven zouden moeten krijgen: wie krijgt welke taken en hoe moeten die taken uitgevoerd worden? Welke dingen zijn belangrijk bij het uitvoeren van die taken of het uitvoeren van een rol? Een ideologie die de waarde '(economische) gelijkheid' belangrijk vindt, zal bijvoorbeeld willen dat er een norm of regel komt die voorschrijft dat mensen met veel geld een deel van hun inkomen moeten afstaan aan mensen met weinig geld.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ideologie&oldid=639795"