Iaido: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Categorie:Sport verwijderd met HotCat)
 
Regel 1: Regel 1:
'''Iaido''' is een [[Japan]]se [[vechtsport]]. De sport is vrij onbekend. Je doet het met een ''iaito'', een [[Japan]]s bot oefen[[zwaard]]. De sport is vrij onbekend in [[Nederland]]; maar ongeveer 150 [[mens]]en beoefenen het, waarvan maar ongeveer 10 kinderen!
+
'''Iaido''' is een [[Japan]]se [[vechtsport]]. De sport is vrij onbekend. Je doet het met een ''iaito'', een [[Japan]]s bot oefen[[Zwaard (wapen)|zwaard]]. De sport is vrij onbekend in [[Nederland]]; maar ongeveer 150 [[mens]]en beoefenen het, waarvan maar ongeveer 10 kinderen!
Maar,zoals je zal denken is iaido niet een standaard vechtdport:
+
Maar,zoals je zal denken is iaido niet een standaard vechtsport:
 
Je doet het met een denkbeeldige tegenstander.
 
Je doet het met een denkbeeldige tegenstander.
Iaido bestaat uit kata's;opeenvolgingen van bewegingen die samen een gevecht vormen.
+
Iaido bestaat uit kata's;opeenvolgingen van bewegingen die samen een gevecht vormen. Een kata bestaat uit deze 4 onderdelen:
Een kata bestaat uit deze 4 onderdelen:
 
 
Nikutske:het trekken van het zwaard gevolgd door een snijdende beweging
 
Nikutske:het trekken van het zwaard gevolgd door een snijdende beweging
 
Kiritsuke:de aanval
 
Kiritsuke:de aanval

Huidige versie van 27 jul 2020 om 19:12

Iaido is een Japanse vechtsport. De sport is vrij onbekend. Je doet het met een iaito, een Japans bot oefenzwaard. De sport is vrij onbekend in Nederland; maar ongeveer 150 mensen beoefenen het, waarvan maar ongeveer 10 kinderen! Maar,zoals je zal denken is iaido niet een standaard vechtsport: Je doet het met een denkbeeldige tegenstander. Iaido bestaat uit kata's;opeenvolgingen van bewegingen die samen een gevecht vormen. Een kata bestaat uit deze 4 onderdelen: Nikutske:het trekken van het zwaard gevolgd door een snijdende beweging Kiritsuke:de aanval Chiburi:het zwaard door een beweging schoon maken Noto:het zwaard weer opbergen in de saya (schede) Er zijn ook verschillende graden,op deze volgorde: van 5e kyu naar 1e kyu en dan van 1e dan naar 8e dan Er is ook elk jaar een NK (Nederlands Kampioenschap), dat meestal in Utrecht gehouden wordt.


Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Iaido&oldid=624789"