Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 27 maart t/m 30 april staat WikiKids in teken van Wikiproject:IT! Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

IKEA

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 10 okt 2021 om 08:27 (→‎top: replaced: |thumb| → |miniatuur| (3))
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van IKEA
Een Ikea in Japan
De Ikea in Groningen, Nederland
Vlag van Zweden

IKEA is een bedrijf dat allerlei meubels en woonartikelen verkoopt. Het doel van IKEA is het verkopen van meubilair tegen een lagere prijs dan bijvoorbeeld woonwarenhuizen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de V&D en de Leen Bakker. Het bedrijf is van Zweedse oorsprong, maar heeft inmiddels meer dan 350 vestigingen in 43 landen. Dus kleuren van de huisstijl van IKEA komen overeen met de kleuren van de vlag van Zweden.

Geschiedenis

IKEA is opricht in 1943, in de kleine Zweedse gemeente Älmhult. Het idee kwam van Ingvar Kamprad, een boerenzoon van op dat moment 17 jaar oud. Hij zette van oude plankjes meubeltjes in elkaar, en verkocht deze aan boeren. Hij maakten een mooie winst op zijn producten en wilde graag verder uitgebreiden daarom spaarde hij wat geld om een eigen bedrijfje mee te beginnen. Als naam koos hij IKEA, een samenstelling van zijn initialen (I.K.) en de eerste letters van Elmtaryd en Agunnaryd, de boerderij en het dorp waar hij opgroeide. Zijn bedrijfje groeiden, en in 1947 verkocht hij meubels door de hele Zweedse provincie Kronobergs län

In 1951 maakte Kamprad niet alleen maar speciale meubels, maar koos een aantal basismodellen die hij in de eerste IKEA catalogus zetten. Mensen kregen deze in de bus en konden aanvinken wat ze wilden kopen. En in 1953 konden mensen naar de eerste IKEA winkel in Älmhult. In 1965 werd de 2e IKEA geopend in Stockholm, de hoofdstad van Zweden. Een jaar later werd besloten klanten zelf de meubels in elkaar te laten zetten door middel van de bijgeleverde handleiding en de materialen. Dit gaat tot op heden zo. In 1973 werd in Zürich, Zwitserland de eerste IKEA-vestiging buiten Zweden geopend.


IKEA in Nederland

Op 30 november 1978 ging in Sliedrecht (Zuid-Holland) het eerste IKEA-woonwarenhuis van Nederland open.

In 1982 werd er in de hoofdstad, Amsterdam een vestiging geopend. Toen kon je daar alleen de kleine producten kopen. De grotere betaalde je wel gewoon aan de kassa, maar je moest die ophalen aan de andere kant van de stad. In 1987 kwam er een nieuwe IKEA zoals wij die kennen in Duiven. Het was een groot succes. Mede daardoor gingen er in 1992 2 nieuwe andere IKEA's in Eindhoven en Delft open. Hierna volgde er: Heerlen (1994), Utrecht (1996) en Groningen (1997).


Concept

Bij de meeste IKEA winkels staat hun 'missie' op een muur die je kunt zien als je binnenkomt: 'Het aanbieden van een zo breed mogelijk assortiment functionele woonartikelen van een goede vormgeving, tegen zulke lage prijzen dat zo veel mogelijk mensen in staat zijn deze artikelen te kopen'. (Natuurlijk verschilt de taal waarin dit geschreven staat per land). In IKEA lopen vaak weinig medewerkers rond die de klanten helpen. Het is namelijk de bedoeling dat de klant zelf zijn producten kan vinden en kan pakken in het zelfbedieningsmagazijn. Dit komt mede door de bordjes en prijskaartjes, maar ook door de vele computers die je tijdens het winkelen tegenkomt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=IKEA&oldid=688583"