ICE (trein)

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 10 okt 2021 om 08:19 (replaced: |thumb| → |miniatuur|)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een ICE trein

De ICE (anders genoemd ICE International, languit InterCityExpress) is een hogesnelheidstrein die van Duitsland naar België en Nederland rijdt. Hij begint dan in Frankfurt of München en rijdt dan naar Brussel of Amsterdam. Soms rijdt zelfs een trein uit Bazel naar Amsterdam. Deze trein komt niet langs Schiphol.

De ICE-treinen worden ook ingezet voor diensten in het binnenland van Duitsland.

Materiaal

Elke trein heeft materiaal nodig. De ICE heeft ongeveer 4 t/m 10 wagons aan boord, met motorwagons. De ICE(-3) heeft niet, zoals sommige andere treinen, een locomotief, maar heeft een voorkant die stijl naar beneden loopt. In een klein hokje vooraan zit de bestuurder de trein de besturen, en daar achteraan begint het passagiersgedeelte. Zo een wagon is een motorwagen.

Belangrijke soorten

Er zijn 7 verschillende soorten ICE-treinen.

De eerste en tweede generatie

De eerste is de InterCityExperimental, die ook wel bekend is met de namen ICE-V en ICE-R, waarmee bestuurders experimenteerden op de route van de ICE. Hierna kwam de ICE 1. De ICE 1 heeft wel een aparte locomotief en loopt helemaal schuin naar onderen. De ICE-1 kan tot 250 km p/u rijden. En toen kwam de ICE 2. De ICE 2 is ongeveer als de ICE-3, alleen loopt de ICE-2 schuin naar beneden aan de voorkant van de trein. De ICE-2 heeft geen locomotief meer, achter de cabine van de bestuurder begint het passagiersgedeelte al. De ICE-2 kan tot 300 km p/u rijden. De InterCityExperimental werd nu ook hernoemd naar ICE-S, met de komst van de ICE-2.

Derde generatie: Internationaal en snel

De belangrijkste en nieuwste ICE: de ICE-3. Deze gaat stijl naar beneden aan de voorkant en kan tot 330 km p/u rijden. In de ICE-3 kan de passagier meekijken met de bestuurder, via een glazen raam, waar ook een deur zit waarmee de bestuurder de cabine in en uit kan lopen. Als de bestuurder een noodremming maakt, wordt het scherm wit. De bestuurder kan vanuit de cabine ook zelf instellen of het scherm wit of doorzichtig mag zijn. Dit scherm heet een smart window. Er zijn speciale soorten ICE-3. Dat zijn de normale ICE-3, ICE-3M en de ICE-3MF. De normale ICE-3 wordt alleen in het binnenland van Duitsland gebruikt. De ICE-3M wordt gebruikt om naar Brussel en Amsterdam te kunnen rijden. De ICE-3MF wordt gebruikt om ook in Frankrijk te kunnen rijden met de ICE. Die wordt ingezet voor de lijn van Duitsland naar Paris-Est.

Tilting

Er zijn ook ICE-T's gemaakt. Waarvoor staat die T? Die staat voor tilting. Dat betekent dat je hiermee met hoge snelheid in bochten kan rijden. Dit is normaal erg gevaarlijk: met de ICE-T dan niet. Dit wordt ook vaak ingezet op trajecten met veel bochten en heuvels. ICE-T's worden ook naar het buitenland toegelaten, zoals Wenen (de dienst naar Wien Westbahnhof). Voor de landen die op diesel rijden, is er de ICE-TD, op diesel, met als topsnelheid 200 km p/u. Deze rijdt onder andere de dienst naar Kopenhagen (Kobenhavn H).

ICE 4?

Lange tijd werd er gedacht voor een ICE 4: een nieuwe serie treinstellen. Er werd door iemand van de Deutsche Bahn een mogelijk idee bekendgemaakt: een dubbeldeks-ICE, om te concurreren tegen de TGV Duplex-treinen. Dit idee werd echter afgeblazen. Verder is er niks meer bekend over een mogelijke ICE-4.

Duitse soorten

Er wordt in Duitsland meer gebruik gemaakt van de ICE. In Duitsland bestaan ook deze ICE-treinen: de ICE-T, ICE-TD en de ICE-Sprinter. De ICE-T is een ICE-trein waarvan de wagons een beetje naar boven gaan als de wielen van de trein gaan draaien, ofwel als de trein rijdt. De ICE-TD is bijna hetzelfde als de ICE-T, maar de ICE-TD rijdt op diesel. Alleen de ICE-TD rijdt soms naar Amsterdam. En dan nog de ICE-Sprinter, die wordt in Duitsland gebruikt voor het binnenland om mensen bijvoorbeeld van Frankfurt naar Keulen te vervoeren. Voor de ICE-Sprinter wordt de normale vorm van de ICE-3 gebruikt. Alleen de ICE-3M en de ICE-3MF rijden in het buitenland.

BordBistro of BordRestaurant

Bijna alle ICE-treinen, behalve de InterCityExperimental, hebben ook een BordBistro of BordRestaurant-wagon. Dit is een wagon waar passagiers kunnen eten tijdens de rit met de ICE. Bij de ICE-1 en de ICE-2 wordt het restaurant BordRestaurant genoemd, en bij de ICE-3 wordt het BordBistro of Bistro genoemd. Bij de InterCityExperimental was er geen BordBistro of BordRestaurant.

Korte omschrijving

naam - omschrijving
ICE-V of ICE R - Een testtrein waarmee werd geëxperimenteerd
ICE-1 - De eerste officiële ICE, die alleen werd gebruikt in Duitsland
ICE-2 - De tweede ICE, die ook alleen in Duitsland werd gebruikt
ICE-3 (Normaal) - Deze ICE is de nieuwste ICE, en wordt ook alleen in Duitsland gebruikt
ICE-3 (3M) - Deze ICE rijdt naar Nederland, België en Zwitserland
ICE-3 (3MF) - Deze ICE rijdt naar Frankrijk
ICE-T - Deze ICE gaat iets naar boven als de trein rijdt: de wielen duwen de trein omhoog
ICE-TD - De diesel-versie van de ICE-T, speciaal voor Zwitserland gemaakt

Routes

Zie voor de routes de lijst van ICE-routes.

Spoorwegmaatschappijen

De spoorwegmaatschappijen die de ICE-verbinding steunen zijn de NMBS, de NS en DB.

Ongelukken

3 juni 1998

Verwar de treinramp Eschede niet met de (vuurwerk)ramp van Enschede!

Op 3 juni 1998 ontspoorde ICE 884 vlakbij de Duitse stad Eschede.

28 april 2008

Tien jaar na het ongeluk in Eschede ontspoorde weer een ICE-1 met treinnummer 885, doordat hij schapen aanreed. In de Landrückentunnel - de langste tunnel van Duitsland, deze is 11 km lang - gebeurde dit, bij de dienst op de lijn die van Hamburg naar München gaat. De schapen kwamen blijkbaar in de tunnel toen de ICE net aankwam. De ICE ging met 250 km p/u op de schapen af. 3 km later kwam de ICE tot stilstand. De schapen zijn dood. 4 wagons en de locomotief vooraan de trein zijn ontspoord.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=ICE_(trein)&oldid=688566"