Hunebed: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(handmatige oveplaatsing ivm afb's)
Regel 1: Regel 1:
  +
'''Hunebedden''' zijn de overblijfselen van stenen grafkelders die meer dan 5000 jaar geleden werden gebouwd. In [[Vlaanderen]] worden ze meestal '''Dolmen''' genoemd. De hunebedbouwers maakten een soort kamers door reusachtige keien rechtop te zetten en er andere grote stenen overheen te leggen. Met kleinere stenen werden de open spleten tussen de keien opgevuld, en waarschijnlijk werden de kamers dan afgedekt met aarde. Nu, duizenden jaren later, zijn meestal alleen de grote stenen nog over. De kamers werden gebruikt als graf.
'''Hunebedden''' zijn de resten van stenen begraafkelders die in het noorden van [[Nederland]] werden gebruikt. De meeste Hunebedden liggen in Drenth maar ook Groningen en Friesland hebben er een paar. Vroeger, erg lang geleden, begroef men er de doden onder de hunebedden.
 
  +
  +
In verschillende landen van West-[[Europa]] zijn hunebedden gevonden, of grafkamers die erop lijken. In [[Nederland]] zijn nog zo'n 50 hunebedden te vinden, in [[België]] zo'n 20. In de Nederlandse [[provincie]] [[Drenthe]], in het noorden van [[Duitsland]] en in [[Denemarken]] zijn de meeste hunebedden teruggevonden. Oorspronkelijk waren er waarschijnlijk nog veel meer hunebedden, maar mensen uit latere perioden hebben die vaak stukgemaakt om de stenen te kunnen gebruiken, bijvoorbeeld om andere dingen mee te bouwen.
  +
  +
==Hunebedden in Nederland==
  +
Rond 3400 voor Christus begonnen [[boer|boeren]] met het bouwen van de hunebedden in [[Drenthe]]. Zij hoorden bij een volk dat door [[archeologie|archeologen]] de [[trechterbekercultuur]] wordt genoemd. Ze heten zo omdat ze veel aardewerken bekers en potten maakten, met de vorm van een trechter. Ze legden ook veel van dat aardewerk in de grafkamers, als geschenk voor de doden. Bij opgravingen in en rond de hunebedden zijn veel van die "grafgiften" gevonden, die meer vertellen over het leven van de bouwers van de hunebedden. Rond 2850 v.Chr hielden de mensen uit de prehistorie op met het gebruiken van de hunebedden.
  +
  +
 
<gallery>
 
<gallery>
 
Afbeelding:Hunebed1.jpg|Hunebed in Nederland
 
Afbeelding:Hunebed1.jpg|Hunebed in Nederland
Regel 6: Regel 13:
 
</gallery>
 
</gallery>
   
Volgens de huidige inzichten gaat de oudste bewoning op het grondgebied van de provincie [[Drenthe]] terug tot ver in de laatste ijstijd, wellicht zelfs tot vóór die koude periode (die ca. 120.000 jaar geleden begon). Het was de tijd van [[Jager|jagers]] op groot wild, van [[Neandertaler|Neandertalers]] en [[vuistbijlen]]. <BR>
 
Pas veel later, rond 3400 v.Chr., begonnen [[Boer|boeren]] uit de nieuwe [[steentijd]] met de bouw van de stenen kamers die nu voor Drenthe zo beeldbepalend zijn. <BR>
 
De hunebedden zijn de enige zichtbare resten van de boerengemeenschappen die eens de noordelijke helft van Nederland bevolkten en die door archeologen met de naam ‘[[trechterbekercultuur]]’ worden aangeduid. Die naam danken ze aan een van de karakteristieke aardewerkvormen die ze produceerden - een beker met een trechtervormige hals.
 
   
 
==Grafritueel==
 
==Grafritueel==

Versie van 23 jul 2009 23:30

Hunebedden zijn de overblijfselen van stenen grafkelders die meer dan 5000 jaar geleden werden gebouwd. In Vlaanderen worden ze meestal Dolmen genoemd. De hunebedbouwers maakten een soort kamers door reusachtige keien rechtop te zetten en er andere grote stenen overheen te leggen. Met kleinere stenen werden de open spleten tussen de keien opgevuld, en waarschijnlijk werden de kamers dan afgedekt met aarde. Nu, duizenden jaren later, zijn meestal alleen de grote stenen nog over. De kamers werden gebruikt als graf.

In verschillende landen van West-Europa zijn hunebedden gevonden, of grafkamers die erop lijken. In Nederland zijn nog zo'n 50 hunebedden te vinden, in België zo'n 20. In de Nederlandse provincie Drenthe, in het noorden van Duitsland en in Denemarken zijn de meeste hunebedden teruggevonden. Oorspronkelijk waren er waarschijnlijk nog veel meer hunebedden, maar mensen uit latere perioden hebben die vaak stukgemaakt om de stenen te kunnen gebruiken, bijvoorbeeld om andere dingen mee te bouwen.

Hunebedden in Nederland

Rond 3400 voor Christus begonnen boeren met het bouwen van de hunebedden in Drenthe. Zij hoorden bij een volk dat door archeologen de trechterbekercultuur wordt genoemd. Ze heten zo omdat ze veel aardewerken bekers en potten maakten, met de vorm van een trechter. Ze legden ook veel van dat aardewerk in de grafkamers, als geschenk voor de doden. Bij opgravingen in en rond de hunebedden zijn veel van die "grafgiften" gevonden, die meer vertellen over het leven van de bouwers van de hunebedden. Rond 2850 v.Chr hielden de mensen uit de prehistorie op met het gebruiken van de hunebedden.



Grafritueel

Deze trechterbekerboeren waren het, die de grote zwerfstenen die tijdens de voorlaatste ijstijd (180.000-130.000 jaar geleden) door het landijs naar onze streken waren geschoven, opzochten, uitgroeven, verplaatsten en op de uitgekozen plaats opeenstapelden om er stenen kamers van te maken. Die stenen kamers – al vanaf de 17de eeuw duiden we ze aan met de naam hunebedden – speelden een belangrijke rol in het grafritueel.

Fokke en Sukke

Hunnebedden.gif

Weblinks

Videolinks

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hunebed&oldid=105309"