Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Hugo de Groot: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Hugo: de slimmerik. Hugo de Groot komt uit Delft en is een groot geleerde. Hij schrijft belangrijke boeken over geschiedenis en rechtsgeleerdheid. Hugo kan Nederlands, Latijn, Grieks, Frans, Duits, Hebreeuws, Syrisch en Arabisch.)
k (Wijzigingen door Lolpro (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Gerarddummer)
(Label: Terugdraaiing)
 
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:Michiel Jansz van Mierevelt - Hugo Grotius.jpg|thumb|220px|Hugo de Groot geschilderd door Michiel Jansz. van Mierevelt in 1631.]]
 
[[Bestand:Michiel Jansz van Mierevelt - Hugo Grotius.jpg|thumb|220px|Hugo de Groot geschilderd door Michiel Jansz. van Mierevelt in 1631.]]
Hugo: de slimmerik. Hugo de Groot komt uit Delft en is een groot geleerde. Hij schrijft belangrijke boeken over geschiedenis en rechtsgeleerdheid. Hugo kan Nederlands, Latijn, Grieks, Frans, Duits, Hebreeuws, Syrisch en Arabisch.   
+
'''Hugo de Groot''' is geboren in [[Delft]] op 10 april 1583, en is overleden in [[Rostock|Röstock]] ([[Duitsland]]) op 28 augustus 1645.
 +
Hij ging op zijn elfde naar de [[universiteit]]. Hij kon al 4 talen spreken en schrijven. Hij was schrijver,hij heeft 2 belangrijke boeken geschreven,over [[oorlog]] en [[vrede]] hij heeft nog een belangrijk boek geschreven over rechten op zee, dit boek geldt nu nog steeds! <BR>
 +
Hij moet in 1619 levenslang de [[gevangenis]] in samen met zijn vrouw Maria die wel uit het kasteel weg mag en voor Hugo moet zorgen, in [[Slot Loevestein|Slot Loevestein]] .Hij werd hier opgesloten omdat hij een meningsverschil had met Prins Maurits (zie [[Johan van Oldenbarnevelt]] voor meer informatie). Later werd hij samen met Maria opgesloten in een kamer. Ze woonden daar later met 4 mensen, ook een van zijn kinderen en het dienstmeisje Elsje kwamen daarbij. De gezondheid van Hugo ging achteruit en Maria maakte zich grote zorgen. Dit ging hij niet lang volhouden. Dus bedacht ze een slim plan. Eens in de zoveel tijd werd er door soldaten een boekenkist gebracht gevuld met studieboeken. Maria bedacht het plan om de boeken eruit te halen en Hugo er in te verstoppen. Op deze manier zou hij het slot kunnen verlaten. Na veel oefenen is het plan uiteindelijk gelukt en is Hugo de Groot ontsnapt uit het slot. Via Gorinchem is hij vertrokken naar Frankrijk. Op aandringen van Hugo bij de regering mochten zijn vrouw en kind ook het slot verlaten, op voorwaarde dat hij nooit meer terug zou komen naar de Nederlanden. Na zijn overlijden is hij begraven in de Nieuwe Kerk van Delft.   
  
 
[[Categorie:Gouden Eeuw]]
 
[[Categorie:Gouden Eeuw]]
 
[[Categorie:Geschiedeniscanon]]
 
[[Categorie:Geschiedeniscanon]]

Huidige versie van 16 jan 2020 om 16:42

Hugo de Groot geschilderd door Michiel Jansz. van Mierevelt in 1631.

Hugo de Groot is geboren in Delft op 10 april 1583, en is overleden in Röstock (Duitsland) op 28 augustus 1645. Hij ging op zijn elfde naar de universiteit. Hij kon al 4 talen spreken en schrijven. Hij was schrijver,hij heeft 2 belangrijke boeken geschreven,over oorlog en vrede hij heeft nog een belangrijk boek geschreven over rechten op zee, dit boek geldt nu nog steeds!
Hij moet in 1619 levenslang de gevangenis in samen met zijn vrouw Maria die wel uit het kasteel weg mag en voor Hugo moet zorgen, in Slot Loevestein .Hij werd hier opgesloten omdat hij een meningsverschil had met Prins Maurits (zie Johan van Oldenbarnevelt voor meer informatie). Later werd hij samen met Maria opgesloten in een kamer. Ze woonden daar later met 4 mensen, ook een van zijn kinderen en het dienstmeisje Elsje kwamen daarbij. De gezondheid van Hugo ging achteruit en Maria maakte zich grote zorgen. Dit ging hij niet lang volhouden. Dus bedacht ze een slim plan. Eens in de zoveel tijd werd er door soldaten een boekenkist gebracht gevuld met studieboeken. Maria bedacht het plan om de boeken eruit te halen en Hugo er in te verstoppen. Op deze manier zou hij het slot kunnen verlaten. Na veel oefenen is het plan uiteindelijk gelukt en is Hugo de Groot ontsnapt uit het slot. Via Gorinchem is hij vertrokken naar Frankrijk. Op aandringen van Hugo bij de regering mochten zijn vrouw en kind ook het slot verlaten, op voorwaarde dat hij nooit meer terug zou komen naar de Nederlanden. Na zijn overlijden is hij begraven in de Nieuwe Kerk van Delft.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hugo_de_Groot&oldid=591837"