Hongkong: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
  +
'''Hongkong''' (voluit: '''Speciale Administratieve Regio/Speciale Bestuurlijke Regio Hongkong van de Volksrepubliek China''') ([[Traditioneel Chinees]]: '''中華人民共和國香港特別行政區''', [[Vereenvoudigd Chinees]]: '''中华人民共和国香港特别行政区''', [[Pinyin]]: '''Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó-Xiānggǎng Tèbié Xíngzhèngqū''') is een grote stad in het zuiden van [[China]].
'''Hongkong''' (Chinees: Xianggang Tebie Xingzhengqu, = geurige haven) is een grote stad in [[China]].
 
   
  +
Van 29 augustus 1842 tot 1 juli 1997 was Hongkong een Britse [[kroonkolonie]]. En hadden Britse ''gouverneurs'' de leiding in Hongkong. Hongkong is een poort tussen ''het Westen'' en ''het Oosten''. Net als [[Macau]], is Hongkong een Speciale Administratieve Regio/Speciale Bestuurlijke Regio (SAR), dit houdt in dat beide gebieden hun eigen systeem mogen behouden en autonomie hebben, maar wel horen bij China. In de praktijk komt het neer op een status aparte. In die ongeveer 50 jaar dat de [[China|Volksrepubliek China]] bestond, had Hongkong toch eigen wetten. Het idee van "één land, twee systemen". Een Chinees gezegde dat luidt: "Men wil de kip met de gouden eieren niet slachten". Dit betekent "Onbezoonen/Ondoordacht zijn". Want het Chinese keizerrijk had in 1842 een vissersplaatsje afgestaan, en de Volksrepubliek China kreeg er een miljoenenstad terug.
{{beg}}
 
  +
  +
[[Categorie:China]]

Versie van 6 nov 2009 16:43

Hongkong (voluit: Speciale Administratieve Regio/Speciale Bestuurlijke Regio Hongkong van de Volksrepubliek China) (Traditioneel Chinees: 中華人民共和國香港特別行政區, Vereenvoudigd Chinees: 中华人民共和国香港特别行政区, Pinyin: Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó-Xiānggǎng Tèbié Xíngzhèngqū) is een grote stad in het zuiden van China.

Van 29 augustus 1842 tot 1 juli 1997 was Hongkong een Britse kroonkolonie. En hadden Britse gouverneurs de leiding in Hongkong. Hongkong is een poort tussen het Westen en het Oosten. Net als Macau, is Hongkong een Speciale Administratieve Regio/Speciale Bestuurlijke Regio (SAR), dit houdt in dat beide gebieden hun eigen systeem mogen behouden en autonomie hebben, maar wel horen bij China. In de praktijk komt het neer op een status aparte. In die ongeveer 50 jaar dat de Volksrepubliek China bestond, had Hongkong toch eigen wetten. Het idee van "één land, twee systemen". Een Chinees gezegde dat luidt: "Men wil de kip met de gouden eieren niet slachten". Dit betekent "Onbezoonen/Ondoordacht zijn". Want het Chinese keizerrijk had in 1842 een vissersplaatsje afgestaan, en de Volksrepubliek China kreeg er een miljoenenstad terug.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hongkong&oldid=118489"