Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Homofobie

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 9 okt 2021 om 22:26 (replaced: |thumb| → |miniatuur|)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De lhbt-gemeenschap zet zich in tegen homofobie, mede door dit soort acties. Deze poster roept om elkaar niet te haten, maar juist lief te hebben.

Homofobie betekent letterlijk de angst voor homoseksualiteit. Het woord komt uit de 20e eeuw en wordt gebruikt om de afkeer en haat tegen homoseksuelen (en lhbt'ers in het algemeen) aan te duiden. Soms wordt hierdoor ook het woord homohaat gebruikt.

Hoe?

Homofobie kan op verschillende manieren worden geuit:

 • Discriminatie van lhbt'ers, bijvoorbeeld op het werk of op de woningmarkt
 • Het willen ontzeggen van gelijke rechten aan lhbt'ers
 • Het willen ontzeggen van een eigen identiteit aan lhbt'ers, bijvoorbeeld in de vorm van homogenezingstherapieën
 • Het oproepen tot agressie en geweld tegen lhbt'ers
 • Het zelf plegen van geweld en tonen van agressie tegen lhbt'ers
 • Het belachelijk maken en uitschelden van lhbt'ers
 • Het strafbaar stellen van homoseksualiteit in het algemeen

Mensen kunnen individueel homo's haten, maar verenigen zich soms ook in organisaties die vechten tegen gelijke rechten voor lhbt'ers. Homofobe organisaties worden vaak geleid door strenge religieuze groeperingen (bijvoorbeeld bevindelijk gereformeerden of rechtzinnige moslims). Ook verschillende christelijke en rechts-conservatieve partijen zijn tegen gelijke rechten voor homoseksuelen. Niet alle religieuze organisaties zijn tegen lhbt'ers. Vooral in vrijzinnig protestantse kerkgenootschappen kunnen lhbt'ers bijvoorbeeld dominee worden. Deze kerkgenootschappen wijzen homoseksualiteit niet af.

In Nederland komt homofobie in vergelijking tot de rest van de wereld niet zoveel voor, maar toch worden er nog steeds lhbt'ers gediscrimineerd en aangevallen. In de afgelopen jaren neemt bijvoorbeeld het geweld tegen lhbt'ers juist toe. In de politiek stemmen christelijke partijen zoals het CDA, de ChristenUnie en de SGP veel tegen wetgeving die de positie van lhbt'ers moet verbeteren. Ook rechts-conservatieve partijen zoals de PVV en het FvD doen dit. Deze partijen zijn bijvoorbeeld tegen verbod op homogenezingstherapieën. Uit onderzoek is gebleken dat deze therapieën niet werken en degenen die de therapieën ondergaan, traumatiseren. Met uitzondering van het CDA hebben deze partijen ook tegen het behandelen van discriminatie van lhbt'ers in het onderwijs gestemd. Aangezien deze partijen in beide gevallen geen meerderheid hadden, worden binnenkort in Nederland homogenezingstherapieën verboden. Ook komt er meer aandacht voor de discriminatie van lhbt'ers in het onderwijs.

Ook in België valt de homofobie mee, maar zijn er wel politieke bewegingen die aanzetten tot homohaat. Voorbeelden hiervan zijn het Vlaams Belang en Schild en Vrienden.

In andere landen gaat homohaat nog verder. Waar de regering in Nederland niet actief probeert om de rechten van lhbt'ers af te nemen, zijn er andere regeringen die dit wel doen. Zo bestaan er in Polen bijvoorbeeld zogenaamde lhbt-vrije zones, waarin homoseksuelen aangevallen en vermoord worden zonder dat de daders hier een straf voor krijgen. In de Verenigde Staten zijn er staten waarin het verboden is voor transpersonen om een transitie te ondergaan. In veel islamitische landen staat op homoseksualiteit de doodstraf.

Waarom?

Waarom zijn mensen homofoob? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, dit zijn een aantal mogelijkheden:

 • Religie: de islam, het katholicisme en het protestantisme veroordelen de homoseksualiteit nog steeds
 • Gebrek aan kennis, bijvoorbeeld omdat ze denken dat homoseksualiteit besmettelijk zou zijn
 • Bang zijn om ten onrechte een homo genoemd te worden
 • Negatieve ervaringen met homoseksualiteit hebben
 • Onzekerheid over zijn/haar seksuele identiteit
 • Geen begrip hebben voor alles wat "anders" is
 • Jaloezie tegenover homo's
 • Het niet normaal vinden van homoseksualiteit
 • Het huwelijk iets zien als tussen man en vrouw en niet anders
 • Het afkeren tegen homoseksualiteit omdat er bij de homoseksualiteit geen kinderen biologisch kunnen komen. Bv. bij vaders die nooit opa kan worden of vanwege een lager geboortecijfer.

Bestrijding

Politici, de overheid en de organisatie COC Nederland proberen op verschillende manier homofobie te stoppen en de acceptatie van homoseksualiteit in de maatschappij te bevorderen wat onderdeel is van de homo-emancipatie. Nog een manier is door bijvoorbeeld uitleg te geven op scholen over homoseksualiteit. Door COC Nederland is sinds 2012 voorlichting over seksuele diversiteit verplicht op de scholen in Nederland.

Daarnaast is er ook een Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, deze dag valt jaarlijks op 17 mei. Er wordt in Nederland ook sinds 2008 de Jos Brink-prijs uitgereikt elke twee jaar. Als iemand zich heel goed heeft ingezet voor de homo-emancipatie dan krijgt hij van de jury de prijs. Er is ook de Paarse Vrijdag. Daar dragen scholieren en studenten paarse kleren om solidariteit te tonen aan homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. In de VS en Canada vindt de dag plaats op de derde donderdag van oktober, maar in Nederland de tweede vrijdag van december. Er doen naar schatting elk jaar ongeveer 580 van de 700 middelbare scholen in Nederland mee aan Paarse Vrijdag. Iets wat er ook op Paarse Vrijdag lijkt is Coming-Outdag. Het vindt jaarlijks op 11 oktober plaats en daar wordt aandacht besteed aan lgbt'ers die uit de kast kwamen en openlijk zijn over zijn of haar seksuele voorkeur. Ook is er de Gay Pride Parade die in veel grote steden over de hele wereld jaarlijks wordt gehouden. In Nederland staat het ook bekend als Roze Zaterdag.

Nederland en België

Vergeleken met in andere landen komt homofobie komt in Nederland en België weinig voor. Dit komt onder andere omdat beide landen in het verleden voorlopers zijn geweest op het gebied van lhbt-rechten. Toch komen geweld, discriminatie en uitschelden nog steeds veel voor en neemt het zelfs toe.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Homofobie&oldid=688473"