Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Hoge Colleges van Staat

Uit Wikikids
Versie door Wouter15Bot (overleg | bijdragen) op 23 nov 2017 om 21:27 (→‎top: clean up, typos fixed: rechtelijk → rechterlijk)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Hoge Colleges van Staat is de verzamelnaam voor een aantal colleges binnen de overheid van Nederland. Deze colleges zijn onafhankelijk van elkaar en ook zelfstandig. De volgende colleges vallen hieronder:

  • De Eerste Kamer: Vormt samen met de Tweede Kamer het Nederlands parlement. In de Eerste Kamer zitten 75 leden die stemmen over wetten die al in de Tweede Kamer zijn goedgekeurd, maar ze moeten nog een keer in de Eerste Kamer worden goedgekeurd.
  • De Tweede Kamer: Vormt samen met de Eerste Kamer het Nederlands parlement. In de Tweede Kamer zitten 150 leden die stemmen over wetten. De Tweede Kamer heeft meer bevoegdheden en macht dan de Eerste Kamer.
  • De Raad van State: Adviseert de Nederlandse regering over de kwaliteit van nieuwe wetten en de mate waarin deze uitvoerbaar zijn. Ook spreekt de Raad van State recht als burgers, asielzoekers en organisaties het niet eens zijn met het besluit van de overheid.
  • De Algemene Rekenkamer: Controleert of de uitgaven die de Nederlandse regering maakt wel het bedoelde effect hebben. Ook kijken ze of het wel volgens de wetten allemaal mag.
  • De Nationale Ombudsman: Behandelt de klachten van burgers over het optreden van de overheid. Dit kan zowel als erom gevraagd wordt of als hij dat zelf noodzakelijk vind. Overigens is de Ombudsman niet 1 iemand, maar een grote organisatie met meer dan 100 mensen in dienst.

Let op! De Hoge Raad van Adel hoorde tot 1852 tot de Hoge Colleges van Staat. De Hoge Raad van Adel gaat over zaken die met de Nederlandse adel te maken heeft. Ook keurt het de ontwerpen voor gemeentevlaggen en -wapens goed. De Hoge Raad der Nederlanden valt niet onder de Hoge Colleges van Staat. De Hoge Raad valt niet onder de overheid, maar onder de rechterlijke macht.

In de jaarlijkse Rijksbegroting hebben de Hoge Colleges van Staat een eigen hoofdstuk met hierin de verwachte inkomsten en uitgaven van het jaar daarop. Ook staan hier de verwachte uitgaven en inkomsten van het Kabinet van de Koning, van de gouverneur van Aruba, van de gouverneur van Curaçao en van de gouverneur van Sint Maarten. Deze vier colleges vallen eigenlijk helemaal niet onder de Hoge Colleges van Staat.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hoge_Colleges_van_Staat&oldid=498929"