Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Hildegard van Bingen

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Hildegard von Bingen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hildegard van Bingen ontvangt het goddelijk vuur (inspiratie) bij het schrijven. Illustratie uit een middeleeuws boek.

Hildegard van Bingen (1098-1179) was een Duitse abdis (bazin van een klooster). Ze gold als eerst Duitse vertegenwoordiger van de ziel met God. Ze was actief op het gebied van geloof, wetenschap, ruimte, filosofie en poëzie. Zij was ook de eerste vrouw die klassieke muziek maakte waarvan de naam bekend is.

Ze is op 10 mei 2012 heilig verklaard door paus Benedictus XVI.

Leven

Hildegard was het tiende kind van de graaf Hildebert van Bermersheim. Ze woonde op het slot Bermersheim. Vanaf haar achtste werd ze door abdis Jutta von Sponheim opgevoed. Van haar leerde ze monnikenwerk. Als Jutta sterft, wordt zij de abdis van het klooster. In 1147 besluit ze zelf een klooster op te richten bij Bingen. In 1152 opent het en in 1165 willen er zo veel vrouwen wonen dat ze een tweede klooster opent bij Eibingen.

Vanaf haar 43ste krijgt ze visioenen. Ze besluit samen met haar secretaris om die op te schrijven. Eerst gelooft de kerk haar niet. Dit verandert als in 1147 haar visioenen onder de aandacht van de paus worden gebracht. Hij zegt dat ze er mee door moet gaan. Vlak daarna brengt ze haar eerst boek uit: Scivias - Ken de wegen van de Heer. In het nieuwe klooster gaat ze aan de slag met muziek die erg bijzonder is voor die tijd. Ze schreef nog twee visioenboeken en een over natuur en genezen. Ze wordt heel bekend en bezoekt vaak belangrijke mensen.

Later komt ze in moeilijkheden omdat ze iemand die verbannen is uit de kerk in heilige grond begraaft. Ze krijgt straf, maarlater wordt die straf teruggedraaid. Ze sterft op 17 september 1179. Ze was toen 81 jaar en stierf precies zoals ze zelf voorspeld had. Haar spullen werden in 1642 overgebracht naar de kerk in Eibingen en in 2012 werd ze heilig verklaard.

Werk

In één van haar boeken over genezen staan allemaal recepten die wetenschappelijk kloppen, Ze schreef een vrouwelijk dramaspel voor de nonnen van haar klooster en ze schreef 75 liederen op basis van haar visioenen. Ze schreef nog heel veel andere boeken . Er zijn verschillende opnamen van haar muziek. Ze vond ook zelf een alfabet uit, waarvan delen soms nog worden gebruikt bij Latijnse kerkliederen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hildegard_van_Bingen&oldid=604954"