Het melkmeisje

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 1 jun 2020 om 16:37 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'right|300px '''Het melkmeisje''' is een schilderij van de Nederlandse schilder Joha...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johannes Vermeer - Het melkmeisje - Google Art Project.jpg

Het melkmeisje is een schilderij van de Nederlandse schilder Johannes Vermeer. Het schilderij is door Vermeer rond 1660 en beeldt een meisje uit dat melk uitgiet. Het doek is 45,5 bij 41 centimeter en het schilderij is geschilderd met olieverf. Tegenwoordig hangt Het melkmeisje in het Rijksmuseum Amsterdam.

Het schilderij laat een eenvoudig gekleed meisje zien, dat in het midden van het schilderij staat. Ze giet melk over. Overigens is de vrouw geen "melkmeisje", maar een keukenmeid. Ze staat rechts van een raam, waardoor het licht in het schilderij binnenkomt. De ruimte waarin ze staat is schaars ingericht. Oorspronkelijk had Vermeer gepland om een schoorsteenmantel achter de meid te schilderen. Waarschijnlijk heeft Vermeer dit later toch niet geschilderd om de focus meer op het meisje te vestigen. Op de achtergrond zien we daardoor alleen een voetenstoof en aan de muur een mand. Naast het meisje is een tafel afgebeeld met een mand met brood, een waterkan en andere producten.

Het melkmeisje is tegenwoordig één van de bekendste schilderijen van Vermeer. Levenmiddelfabrikant Nestlé gebruikt het melkmeisje als logo op sommige producten in Spanje en Frankrijk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Het_melkmeisje&oldid=619683"