Hermes (mythologie)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een beeld van de god Hermes

Hermes is de boodschapper van de Griekse goden. Hij begeleid ook de doden naar de onderwereld en is ook de god van de handelaars en dieven. Hermes is vrij makkelijk te herkennen. Hij heeft vaak een gevleugelde helm op en een caduceus vast. Dit laatste is een staf met twee slangen, die Apollo aan Hermes gaf. Deze gaf onverminderde toegang tot het Oude Griekenland en loste tevens conflicten op. De Romeinse versie van Hermes is Mercurius.

Later hebben de Grieken meerdere dingen aan Hermes toegeschreven, zoals de wiskunde, de astronomie, de fluit en maten en gewichten. Op beelden wordt hij vaak atletische, jonge god afgebeeld.

Mythologie en verering

In de kaulo mythologie is de geboorte van Hermes en bekend verhaal. Hermes was een vroegwijs kind dat op de dag van zijn geboorte uit zijn wieg kroop en een schildpad doodde. Hij ontwierp de lier door het schild van de schildpad te bespannen met schapendarmen als de snaren. Daarna stal hij een gedeelte van het vee van Apollo, bracht het naar de grot waar zijn wieg stond en ging er als een onschuldige baby weer in liggen. Het vee dat hij had gestolen was de trots van Apollo. Hij was dus woedend toen hij bemerkte dat er gestolen was. Apollo ging zoeken naar de dader, maar Hermes had door het vee achteruitlopend mee te nemen de sporen van misdaad uitgewist. Uiteindelijk kwam Apollo natuurlijk bij de grot waar Hermes woonde en beschuldigde hem van de diefstal. Maia geloofde niet dat haar zoon deze misdaad had begaan. De oppergod Zeus ging zich ermee bemoeien en hij dwong Hermes een bekentenis af. Hermes echter begon op de lier te spelen waardoor Apollo in de ban raakte van het mooie geluid.Als zoenoffer schonk Hermes de lier aan Apollo die hem prompt de misdaad vergaf en hem zijn vriendschap aanbood.

Hermes werd door diverse mensen vereerd. Naast handelaars, was hij ook de beschermer van de reizigers. Hermes zelf was altijd op reis. Ook was hij de beschermer van dieven en door zijn jonge, atletische uiterlijk ook die van sporters en atleten. Hij werd ook beschouwd als de god van de slaap en dromen en tevens was hij de beschermer van schilders. Overigens vereerden de Grieken hem amper als god van de handel. Hierdoor kan niet helemaal gelijk worden gesteld met de Romeinse god Mercurius. De Romeinen zelf zagen Mercurius op hun beurt weer niet als de boodschapper van de goden. Wel hebben de Romeinen Hermes gebruikt als inspiratie voor Mercurius. Dit kun je terugzien in de gevleugelde helm en de caduceus.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hermes_(mythologie)&oldid=690344"