Hardcore: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(??)
k
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 2: Regel 2:
 
* snelle bassdrums (soms meer dan 260 BPM)
 
* snelle bassdrums (soms meer dan 260 BPM)
 
* snerpende basslines
 
* snerpende basslines
* rap- en zangsamples. Een sample is een stukje muziek uit andere muziek of film. Van de groep Public Enemy wordt veel gebruikt.
+
* rap- en zangsamples. Een [[sample]] is een stukje muziek uit andere muziek of film. Van de groep Public Enemy wordt veel gebruikt.
   
 
==Geschiedenis van de hardcore==
 
==Geschiedenis van de hardcore==
Regel 45: Regel 45:
 
* [[Mysteryland]] (sinds 2006 programmeert dit evenement weer hardcore)
 
* [[Mysteryland]] (sinds 2006 programmeert dit evenement weer hardcore)
 
* Bekende organisaties in Nederland zijn onder andere: ID&T, Q-Dance, Dance 2 Eden, Art of Dance, Multigroove, B2S, Midtown, UDC, RIGE Entertainment, TW Magazine, NRG-Events.
 
* Bekende organisaties in Nederland zijn onder andere: ID&T, Q-Dance, Dance 2 Eden, Art of Dance, Multigroove, B2S, Midtown, UDC, RIGE Entertainment, TW Magazine, NRG-Events.
  +
[[Categorie:Muziekstijl]]
 
 
[[Categorie:Muziek]]
 
[[Categorie:Muziek]]

Versie van 23 dec 2020 18:52

Hardcorehouse (heette vroeger gabberhouse) is ontstaan uit de uit Detroit overgewaaide hardere housevarianten. Kenmeren van hardcorehouse zijn:

  • snelle bassdrums (soms meer dan 260 BPM)
  • snerpende basslines
  • rap- en zangsamples. Een sample is een stukje muziek uit andere muziek of film. Van de groep Public Enemy wordt veel gebruikt.

Geschiedenis van de hardcore

Wanneer hardcore precies is begonnen is lastig te zeggen. Het bestaat uit verschillende stijlen. Hardcore is populair geworden in Nederland. Dat begon in Rotterdam.

De eerste hardcoreplaten in Nederland verschenen in 1992, toen Rotterdam Records werd opgericht door DJ Paul Elstak. Een belangrijke pionier uit deze tijd is DJ Rob, hij draaide vooral in Club Parkzicht in Rotterdam. Een pionier is een baanbreker. Binnen korte tijd werd hardcore redelijk populair in geheel West-Europa. De mensen die van deze muziek hielden, lieten dat vooral zien door hun hoofd kaal te scheren, in trainingspakken rond te lopen en maar aan één ding te denken: feesten. Zij werden gabbers genoemd. Drugsgebruik blijft vaak doorgaan bij hardcorefeesten. Xtc; dat is een soort drugs, is al heel lang populair, omdat het een opgewekt gevoel geeft en de gebruiker van veel van die drugs, energie voorziet, maar het drugsgebruik bleef niet alleen bij xtc.

Rond 1995 beleefde gabbers een hoogtepunt; vrijwel wekelijks gingen vele duizenden liefhebbers naar houseparty's, waar zij nachtenlang feestten op platen van onder andere Neophyte, Rob Gee en 3 Steps Ahead. Er verschenen tijdschriften zoals Strobe en Thundermagazine en de verzamelcd's (bijvoorbeeld Thunderdome, Masters of Hardcore, Nightmare en Hellraiser) haalden grote omzetten. Tegelijkertijd wist de vrolijkere variant happy hardcore regelmatig de Top 40 te bereiken met nummers als Wonderful days(sic) van Charly Lownoise & Mental Theo en I wanna be a hippy van Technohead.

De negatieve berichten over gabbers hebben ervoor gezorgd dat de muziekstroming eind 1997 in populariteit minder werd. In de jaren daarna beleefde de gabbercultuur een verborgen aanwezig bestaan, waar het echter in de undergroundscene wel populair bleef. De die-hards bleven gabber en de wat minder enthousiastelingen stapten over op housevarianten zoals (hard-)trance, techno en het tegenwoordig populaire hardstyle. Sinds 2001 is gabber echter weer aan een gestage opmars bezig. De laatste tijd ziet men steeds meer de 'aussies' en cavello trainingspakken terugkomen (de oude stijl). De bomberjack's worden nog steeds door de meeste gabbers gedragen. Van oudsher zijn er associaties geweest met rechtsextremisme. Uit onderzoeken bleek echter dat de overgrote meerderheid van de hardcore liefhebbers hier niks mee te maken wilde hebben. Toch worden jongeren die hardcore luisteren vaak bevooroordeeld door mensen die denken dat hardcore en racisme met elkaar verband houd.

Voormalig hardcore artiesten

3 Steps Ahead (overleden op 27-08-2003), DJ Sim (gestopt, produceert nu trance), Gizmo (gestopt, tegenwoordig bekend als hardstyle dj/producer), King Dale (anno 2006 bekend als Mark van Dale), Da Joker/Tom Ace/DJ Maikel

Substijlen

  • Early Rave
  • oldschool / oldstyle
  • Early Hardcore
  • Artcore
  • Happy Hardcore
  • Mainstream/Present hardcore
  • Industrial Hardcore
  • Darkcore
  • Speedcore
  • Terror
  • UK Hardcore
  • Frenchcore
  • Breakcore

De hardcore (voor zover mensen het hardcore noemen, dit is in elk land anders) is onderverdeeld in de hierboven genoemde substijlen. Hardcore ontstond uit de combinatie van new beat, acid house, techno en is een snellere versie van techno (tekno eind jaren tachtig van de 20e eeuw). Artiesten als Human Resource, L.A. Style en T99 zijn een paar bekende vertegenwoordigers van het genre.

De hardcore heeft als eigenschap dat de nadruk ligt bij de beats. Zonder originele beat was er geen origineel nummer. Een beat is een samenstelling van een kick en een bass. Deze kunnen zó variëren, dat er eigenlijk een eindeloze stroom verschillende beats is. Bij elke stijl ligt de nadruk weer meer op andere variaties, zoals bij speedcore het tempo.

Bekende hardcore- en gabberfeesten in Nederland

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hardcore&oldid=638700"