Hagia Sophia

Uit Wikikids
Versie door Jdemmers (overleg | bijdragen) op 24 sep 2006 om 19:28
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


voorbeeld

De AJA SOFIA

Deze toren staat in Parijs (= de hoofdstad van Frankrijk). De toren staat aan de oever van de Seine en is zelfs ver buiten Parijs nog te zien. Frankrijk ligt in Europa. Bovenop de Eiffeltoren hebben ze soort vuurtorenlicht gemaakt, zodat de toren ook 's avonds en 's nachts nog te zien is.

Wie heeft het gemaakt

De architect Steven Sauvestre en de bouwer Gustave Eiffel hebben samen de toren bedacht en gebouwd.

Wanneer is het gebouwd

De toren zelf is 317 meter hoog en werd gemaakt voor de wereldtentoonstelling in 1889. Men begon in 1887 met het bouwen. De toren werd ook gebouwd ter herinnering aan de Frans Revolutie die 100 jaar eerder uitbrak. Het gekke is dat de toren eigenlijk maar een jaar of 20 zou blijven staan. Daarna zou het worden afgebroken. In die tijd vonden de Fransen het namelijk maar een lelijk ding. Nu meer dan 110 jaar later staat het er nog steeds. Niemand die er nu nog aan denkt om het ding af te breken.

Waarvan is gemaakt

De Eiffeltoren is bijna helemaal gemaakt van ijzer. De toren weegt wel 7.300 ton (1 ton = 1000 kg). De toren heeft vier poten. In die poten zitten liften die toeristen naar boven brengen. Er zijn drie verdiepingen waar je over de stad heen kunt kijken.

Wat is de taak of functie

Tegenwoordig is de Eiffeltoren een grote toeristische trekpleister. Meer dan 5 miljoen mensen bezoeken elk jaar dit ijzeren bouwwerk.

Extra informatie

Typ hier de extra informatie


Websites, Panorama, Webcams

Website van de Eiffeltoren

panoramafoto

webcam 1

webcam 2

webcam 3

Foto's

Waarom schrijf ik er hier een stukje over

Ik ben afgelopen jaar in Parijs geweest. Natuurlijk wilde ik ook op de Eiffeltoren. Het was een fantastisch uitzicht.

Bij dit artikel is een afbeelding gewenst. Bezit u een afbeelding die onder een vrije licentie kan worden geplaatst, dan kan u deze hier uploaden.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hagia_Sophia&oldid=5131"