Habsburgse Nederlanden: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
 
(4 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Habsburgse Nederlanden}}
 
{{Habsburgse Nederlanden}}
 
{{Zijbalk geschiedenis Nederland}}
 
{{Zijbalk geschiedenis Nederland}}
  +
 
De '''Habsburgse Nederlanden''' was de naam voor [[Nederland]] en [[België]]. Nederland en België werden toen geregeerd door [[Huis Habsburg]]. In 1482 werden de Habsburgse Nederlanden gesticht als opvolger van de [[Bourgondische Nederlanden]]. In 1581 werden de [[Noordelijke Nederlanden]] onafhankelijk en in 1795 de [[Zuidelijke Nederlanden]]. In 1581 werden namelijk de Noordelijke Nederlanden eigendom van [[Spanje]], onder de naam [[Spaanse Nederlanden]]. Vanaf 1713 werden de Zuidelijke Nederlanden ook wel de [[Oostenrijkse Nederlanden]] genoemd.
 
De '''Habsburgse Nederlanden''' was de naam voor [[Nederland]] en [[België]]. Nederland en België werden toen geregeerd door [[Huis Habsburg]]. In 1482 werden de Habsburgse Nederlanden gesticht als opvolger van de [[Bourgondische Nederlanden]]. In 1581 werden de [[Noordelijke Nederlanden]] onafhankelijk en in 1795 de [[Zuidelijke Nederlanden]]. In 1581 werden namelijk de Noordelijke Nederlanden eigendom van [[Spanje]], onder de naam [[Spaanse Nederlanden]]. Vanaf 1713 werden de Zuidelijke Nederlanden ook wel de [[Oostenrijkse Nederlanden]] genoemd.
  +
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
 
===Onstaan===
 
===Onstaan===
  +
In de 15de eeuw ontstonden de [[Bourgondische Nederlanden]]. De Bourgondische Nederlanden ontstonden vanuit het [[Frankische Rijk]]. De Bourgondische Nederlanden waren onderdeel van [[Hertogdom Bourgondië]].
In de 15de eeuw ontstonden de [[Bourgondische Nederlanden]]. De Bourgondische Nederlanden ontstonden vanuit het [[Frankische Rijk]]. De Bourgondische Nederlanden waren onderdeel van [[Hertogdom Bourgondië]]. [[Maria van Bourgondië (1457-1482)|Maria van Bourgondië]] was de laatste Bourgonische hertogin van de Nederlanden. Zij was getrouwd met een Oostenrijker, die lid was van het [[Huis Habsburg]]. Zij gaf na haar dood de Nederlanden door aan haar zoon [[Filips I van Castilië]], beter bekend als Filips de Schone (der Nederlanden, niet te verwarren met Filips de Schone van Frankrijk). Maar omdat Filips te jong was, was [[Maximiliaan I van het Heilige Romeinse Rijk|Maximilaan I van Oostenrijk]] tijdelijk regent tot 1494. Filips was eigenlijk alleen maar een landsheer van de Nederlanden. Hij gaf meer macht aan de gewesten en wilde de Nederlanden buiten de oorlogen met [[Frankrijk]] en [[Engeland]] houden. In 1506 overleed Filips. [[Maximiliaan I van het Heilige Romeinse Rijk|Maximiliaan I van Oostenrijk]] werd opnieuw regent van de Nederlanden, omdat Filips zoon Karel te jong was. Maar Maximiliaan I liet zijn dochter, [[Margaretha van Oostenrijk]], regeren. In 1515 werd Karel koning van de Habsburgse Nederlanden. Karel (de latere [[Keizer Karel V]]) verliet in 1517 de Nederlanden om naar [[Spanje]] te gaan. Zijn tante [[Margaretha van Oostenrijk]] werd opnieuw regentes van de Nederlanden. In 1530 overleed zij en in 1531 werd [[Maria van Hongarije]] de nieuwe landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden.
 
  +
  +
[[Maria van Bourgondië (1457-1482)|Maria van Bourgondië]] was de laatste Bourgonische hertogin van de Nederlanden. Zij was getrouwd met [[Maximiliaan I van het Heilige Romeinse Rijk|Maximilaan I van Oostenrijk]], die lid was van het [[Huis Habsburg]].
  +
  +
Zij gaf na haar dood de Nederlanden door aan haar zoon [[Filips I van Castilië]], beter bekend als Filips de Schone (der Nederlanden, niet te verwarren met Filips de Schone van Frankrijk). Maar omdat Filips te jong was, was [[Maximiliaan I van het Heilige Romeinse Rijk|Maximilaan I van Oostenrijk]] tijdelijk regent tot 1494.
  +
  +
Filips was eigenlijk alleen maar een landsheer van de Nederlanden. Hij gaf meer macht aan de gewesten en wilde de Nederlanden buiten de oorlogen met [[Frankrijk]] en [[Engeland]] houden.
  +
  +
In 1506 overleed Filips. [[Maximiliaan I van het Heilige Romeinse Rijk|Maximiliaan I van Oostenrijk]] werd opnieuw regent van de Nederlanden, omdat Filips zoon Karel te jong was. Maar Maximiliaan I liet zijn dochter, [[Margaretha van Oostenrijk]], regeren.
  +
  +
In 1515 werd Karel koning van de Habsburgse Nederlanden. Karel (de latere [[Keizer Karel V]]) verliet in 1517 de Nederlanden om naar [[Spanje]] te gaan. Zijn tante [[Margaretha van Oostenrijk]] werd opnieuw regentes van de Nederlanden. In 1530 overleed zij en in 1531 werd [[Maria van Hongarije]] de nieuwe landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden.
   
 
===Uitbreiding===
 
===Uitbreiding===
  +
Karel werd later [[Keizer Karel V]] van Spanje. Hij zorgde ervoor dat de Nederlanden werden uitgebreid. In 1521 werd de stad [[Doornik]] veroverd en in 1522 werd [[Friesland]] onderdeel van de Nederlanden.
Karel werd later [[Keizer Karel V]] van Spanje. Hij zorgde dat de Nederlanden werden uitgebreid. In 1521 werd de stad [[Doornik]] veroverd en in 1522 werd [[Friesland]] onderdeel van de Nederlanden. De hertog van het [[Hertogdom Gelre]], [[Karel van Gelre]], veroverde [[Groningen (stad)|Groningen]], de [[Ommelanden]], [[Overijssel]] en [[Drenthe]]. Hierdoor lag er naast de Nederlanden een groot hertogdom. Het hertogdom sloot ook een bondgenootschap met [[Frankrijk]]. Gelre viel daarom ook vaak Brabant, Holland en Utrecht aan. Er ontstonden een aantal oorlogen tussen Gelre en de Habsburgse Nederlanden, dit heten de [[Gelderse Oorlogen]]. In 1572 riep [[Bisdom Utrecht]] de hulp in van [[Spanje]]. Hierbij was wel een voorwaarde. Spanje mocht [[Bisdom Utrecht]] en [[Oversticht]] toevoegen aan hun rijk. In 1536 vielen Denemarken en Gelre de stad [[Groningen (stad)|Groningen]] binnen. Hierdoor voegde Karel V ook Groningen en de [[Ommelanden]] bij zijn rijk. In 1539 kreeg Gelre een nieuwe hertog, [[Willem V van Kleef]]. In 1543 veroverde de Habsburgse Nederlanden de stad [[Düren]]. Hierdoor werd Gelre onderdeel van de Habsburgse Nederlanden. [[Keizer Karel V]] overleed in 1558 nadat hij in 1555 al troonsafstand heeft gedaan in de Nederlanden en in 1556 in Spanje.
 
  +
  +
De hertog van het [[Hertogdom Gelre]], [[Karel van Gelre]], veroverde [[Groningen (stad)|Groningen]], de [[Ommelanden]], [[Overijssel]] en [[Drenthe]]. Hierdoor lag er naast de Nederlanden een groot hertogdom. Het hertogdom sloot ook een bondgenootschap met [[Frankrijk]]. Gelre viel daarom ook vaak Brabant, Holland en Utrecht aan.
  +
 
Er ontstonden een aantal oorlogen tussen Gelre en de Habsburgse Nederlanden, dit heten de [[Gelderse Oorlogen]]. In 1572 riep [[Bisdom Utrecht]] de hulp in van [[Spanje]]. Hierbij was wel een voorwaarde. Spanje mocht [[Bisdom Utrecht]] en [[Oversticht]] toevoegen aan hun rijk. In 1536 vielen Denemarken en Gelre de stad [[Groningen (stad)|Groningen]] binnen. Hierdoor voegde Karel V ook Groningen en de [[Ommelanden]] bij zijn rijk. In 1539 kreeg Gelre een nieuwe hertog, [[Willem V van Kleef]]. In 1543 veroverden de Habsburgse Nederlanden de stad [[Düren]]. Hierdoor werd Gelre onderdeel van de Habsburgse Nederlanden.
  +
  +
[[Keizer Karel V]] overleed in 1558 nadat hij in 1555 al troonsafstand heeft gedaan in de Nederlanden en in 1556 in Spanje.
   
 
==Zeventien Proviniciën==
 
==Zeventien Proviniciën==
Regel 28: Regel 46:
 
*[[Heerlijkheid Groningen]]
 
*[[Heerlijkheid Groningen]]
 
*[[Hertogdom Gelre]] en [[Graafschap Zutphen]]
 
*[[Hertogdom Gelre]] en [[Graafschap Zutphen]]
  +
  +
{{Navigatie Geschiedenis van Nederland}}
   
 
[[Categorie:Geschiedenis van Nederland]]
 
[[Categorie:Geschiedenis van Nederland]]

Huidige versie van 29 jan 2024 om 17:25

Habsburgse Nederlanden

Flag of the Low Countries.svgCoA-Habsburg-Netherlands.png

Spanish Netherlands.svg

De Habsburgse Nederlanden, de stukken in paars en lila horen er niet bij.

Hoofdstad In feiten Brussel
Aantal inwoners Rond de 3.000.000
Talen Nederlands, Diets, Waals, Luxemburgs, Frans
Religie Rooms-katholicisme, Protestantisme (dit was toen verboden)
Adellijk huis Huis Habsburg
Bestuursvorm Monarchie
Munteenheid Gulden
Portaal Portal.svg Geschiedenis
Geschiedenis van Nederland
Bourgondische Nederlanden
Habsburgse Nederlanden
Spaanse Nederlanden
Tachtigjarige Oorlog
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Gouden Eeuw
Bataafse Revolutie
Bataafse Republiek
Bataafs Gemenebest
Koninkrijk Holland
Verenigd Koninkrijk der Nederlanden
Belgische Revolutie
Koninkrijk der Nederlanden
Portaal:Nederland


De Habsburgse Nederlanden was de naam voor Nederland en België. Nederland en België werden toen geregeerd door Huis Habsburg. In 1482 werden de Habsburgse Nederlanden gesticht als opvolger van de Bourgondische Nederlanden. In 1581 werden de Noordelijke Nederlanden onafhankelijk en in 1795 de Zuidelijke Nederlanden. In 1581 werden namelijk de Noordelijke Nederlanden eigendom van Spanje, onder de naam Spaanse Nederlanden. Vanaf 1713 werden de Zuidelijke Nederlanden ook wel de Oostenrijkse Nederlanden genoemd.

Geschiedenis

Onstaan

In de 15de eeuw ontstonden de Bourgondische Nederlanden. De Bourgondische Nederlanden ontstonden vanuit het Frankische Rijk. De Bourgondische Nederlanden waren onderdeel van Hertogdom Bourgondië.

Maria van Bourgondië was de laatste Bourgonische hertogin van de Nederlanden. Zij was getrouwd met Maximilaan I van Oostenrijk, die lid was van het Huis Habsburg.

Zij gaf na haar dood de Nederlanden door aan haar zoon Filips I van Castilië, beter bekend als Filips de Schone (der Nederlanden, niet te verwarren met Filips de Schone van Frankrijk). Maar omdat Filips te jong was, was Maximilaan I van Oostenrijk tijdelijk regent tot 1494.

Filips was eigenlijk alleen maar een landsheer van de Nederlanden. Hij gaf meer macht aan de gewesten en wilde de Nederlanden buiten de oorlogen met Frankrijk en Engeland houden.

In 1506 overleed Filips. Maximiliaan I van Oostenrijk werd opnieuw regent van de Nederlanden, omdat Filips zoon Karel te jong was. Maar Maximiliaan I liet zijn dochter, Margaretha van Oostenrijk, regeren.

In 1515 werd Karel koning van de Habsburgse Nederlanden. Karel (de latere Keizer Karel V) verliet in 1517 de Nederlanden om naar Spanje te gaan. Zijn tante Margaretha van Oostenrijk werd opnieuw regentes van de Nederlanden. In 1530 overleed zij en in 1531 werd Maria van Hongarije de nieuwe landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden.

Uitbreiding

Karel werd later Keizer Karel V van Spanje. Hij zorgde ervoor dat de Nederlanden werden uitgebreid. In 1521 werd de stad Doornik veroverd en in 1522 werd Friesland onderdeel van de Nederlanden.

De hertog van het Hertogdom Gelre, Karel van Gelre, veroverde Groningen, de Ommelanden, Overijssel en Drenthe. Hierdoor lag er naast de Nederlanden een groot hertogdom. Het hertogdom sloot ook een bondgenootschap met Frankrijk. Gelre viel daarom ook vaak Brabant, Holland en Utrecht aan.

Er ontstonden een aantal oorlogen tussen Gelre en de Habsburgse Nederlanden, dit heten de Gelderse Oorlogen. In 1572 riep Bisdom Utrecht de hulp in van Spanje. Hierbij was wel een voorwaarde. Spanje mocht Bisdom Utrecht en Oversticht toevoegen aan hun rijk. In 1536 vielen Denemarken en Gelre de stad Groningen binnen. Hierdoor voegde Karel V ook Groningen en de Ommelanden bij zijn rijk. In 1539 kreeg Gelre een nieuwe hertog, Willem V van Kleef. In 1543 veroverden de Habsburgse Nederlanden de stad Düren. Hierdoor werd Gelre onderdeel van de Habsburgse Nederlanden.

Keizer Karel V overleed in 1558 nadat hij in 1555 al troonsafstand heeft gedaan in de Nederlanden en in 1556 in Spanje.

Zeventien Proviniciën

Na de verovering van Gelre hadden de Habsburgse Nederlanden 17 gewesten. Dit waren:


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Habsburgse_Nederlanden&oldid=838206"