Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Gymnastiek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Als je aan gymnastiek doet, doe je lichamelijke oefeningen. Dit kan van alles betekenen, zoals balsporten, teamsporten, indviduele sporten enz. Gymnastiek wordt vaak gegeven in gym(nastiek)zalen of buiten.

Gymnastiek kan zowel op school (basischool/middelbare school) gegeven worden als op een sportschool. De term gymnastiek wordt het meest gebruikt op de basisschool (vaak afgekort als 'gym'). Op het voortgezet onderwijs (middelbare school) heet het lichamelijke opvoeding (LO), wat inhoudelijk gewoon hetzelfde is.

Gymnastiek wordt ook als wedstrijdsport beoefend. Dan heet het turnen.

Soorten

Toestellen

  1. De bok waar je over moet springen.
  2. De balk waar je over moet lopen
  3. De ringen waar je mee kan zwaaien.
  4. De trampoline waardoor je over een andere bok kan springen,
  5. De touwen daar kan je mee slingeren of klimmen.
  6. De trapezoïde dan moet je ergens iets opleggen en dan kan je er over lopen.
  7. De lange mat daar kan je (bijv.) de radslag of de handstand of de koprollen,
  8. De dikke mat waar je gevaarlijke dingen mee kan doen.
  9. De brug gelijk hier kun jongens trucjes doen
  10. De rekstok, hier kan je ook trucjes op doen

Kleding

Een joggingpak, gymschoenen, Een gymbroek of een gymshirt. Ook kan er voor gekozen worden om op blote voeten te gymmen. Op sommige scholen id dit toegestaan en soms zelfs verplicht.

Boeken

De turnserie Sanne bestaat uit acht delen, waarin turnster Sanne de hoofdrol speelt. De boeken zijn geschikt voor sportieve lezers van 8 - 12 jaar. Schrijfster van de boeken is Paula van Manen, die vroeger zelf ook heeft geturnd en jarenlang turnles aan kinderen heeft gegeven. De boeken worden uitgegeven door Veltman Uitgevers.

De serie bestaat uit de volgende delen: -Sanne turnt zich naar de top (2016) -Sanne gaat voor goud (2016) -Sanne steelt de show (2016) -Sanne op zomerkamp (2016) -Sanne in de selectie (2017) -Sanne waagt de sprong (2017) -Sanne op de ski's (2017) -Sanne in de spotlights (gepland: 2018)

De schrijfster heeft een eigen website: www.paulavanmanen.nl. Op deze website kun je veel informatie vinden over de turnboeken. Je vindt hier ook tips voor je boekbespreking!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gymnastiek&oldid=504787"