Guyana

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Coöperatieve Republiek Guyana
Co-operative Republic of Guyana

Flag of Guyana.svg Coat of arms of Guyana.svg Guyana (orthographic projection).svg

Hoofdstad Georgetown
Aantal inwoners 743.699 (2019)
Oppervlakte 214.969 km²
Regeringsvorm Coöperatieve republiek
President Irfaan Ali (sinds 2020)
Premier Mark Phillips (sinds 2020)
Godsdienst Christendom (62,7%)
Hindoeïsme (24,8%)
Islam (6,8%)
Geen religie (3,1%)
Overig (2,6%)
Taal Engels (English)
Munteenheid Guyaanse dollar
Volkslied Dear Land of Guyana, of Rivers and Plains
Nationale feestdag 23 februari
Landcode GUY

Guyana is een land in Zuid-Amerika. Guyana grenst in het oosten aan Suriname, in het zuiden aan Brazilië, in het westen aan Venezuela en in het noorden ligt de Caribische Zee. De hoofdstad van Guyana is Georgetown. In tegenstelling tot veel andere landen in Latijns-Amerika, spreekt men in Guyana Engels.

Het land was oorspronkelijk een gebied van koloniën van Nederland, maar werd in 1815 overgedragen aan het Verenigd Koninkrijk. De koloniën werden in 1831 samengevoegd tot de Britse kolonie van Guyana, wat in 1834 de slavernij afschafte. In 1966 werd Guyana een onafhankelijke staat, maar bleef lid van de Gemenebest van Naties, waardoor de Britse koningin het staatshoofd werd. In 1970 stapte Guyana uit de Gemenebest van Naties, omdat het land opzoek ging naar toenadering van de Sovjet-Unie en Cuba. De situatie in Guyana werd bijzonder slecht en er waren diverse schendingen van de mensenrechten. De nieuwe grondwet van 1980 maakte hier veranderingen en pas in 1992 werden de eerste vrije en eerlijke presidentsverkiezingen van het land gehouden.

Guyana is een multicultureel land, waarin veel verschillende bevolkingsgroepen en religies leven. Het land is erg beïnvloed door de Britse cultuur.

Geografie

Landschap

Guyana is een van de dunstbevolkte landen ter wereld. De meeste inwoners wonen in of rond Georgetown in de kustregio. De kustregio is namelijk erg vruchtbaar, waardoor ook de meeste landbouw daar plaatsvindt. Meer landinwaarts ligt een zanderige regio waar de meeste mijnbouw plaatsvindt. De grond bestaat hier voornamelijk uit klei en bevat veel grondstoffen. Het grootste gedeelte van Guyana bestaat echter uit tropisch regenwoud. In dit gedeelte van het land woont bijna niemand. In het zuiden zijn er savannes en aan de grens met Brazilië is er veel grasland. Guyana ligt in het zogeheten hoogland van Guyana. Het land is vrij vlak tot heuvelachtig, maar in het tropisch regenwoud zijn er veel bergen.

De hoogste berg van het land is Mount Ayanganna met een hoogte van 2.042 meter. In de bergachtige regio's van het land zijn verschillende vulkanen en watervallen te vinden. Een bekende waterval is de Kaieteurwaterval, wat een van de hoogste ter wereld is. Door het land stromen ook belangrijke rivieren, zoals de Essequibo, de Corantijn (aan de grens met Suriname), de Berbice en de Demerara.

Flora en fauna

Het regenwoud van Guyana heeft veel verschillende soorten dieren en planten. Ook is het regenwoud nog niet aangetast door de mens. Guyana heeft zo'n 8.000 soorten planten, 900 soorten vogels, 225 soorten zoogdieren en 880 soorten reptielen. 80% van het land is bedekt met regenwoud dat vrijwel onbewoond is. Hierdoor heeft Guyana veel bijzondere soorten planten, waarvan de helft enkel in Guyana voorkomt. Hieronder vallen vele bijzondere soorten orchideeën. In het land zijn 14 natuurgebieden beschermd.

Qua dieren heeft Guyana ook veel bijzondere soorten, zoals de reuzenmiereneter en de reuzenotter. Ook komen er jaguars, tapirs, boshonden en saki's voor in Guyana.

Klimaat

Guyana ligt dicht bij de evenaar. Hierdoor heeft het land een tropisch klimaat. Dit betekent dat Guyana hoge temperaturen heeft gedurende het hele jaar. In Guyana zijn er twee regenseizoenen per jaar. Het eerste regenseizoen is tussen december en begin februari. Het tweede regenseizoen is tussen eind april en augustus. Gedurende deze tijd valt er enorm veel regen. Aan de kust ligt de temperatuur meestal tussen de 24 en 32°C.

Het land heeft niet te maken orkanen. Orkanen gaan namelijk boven Guyana langs. Hierdoor is er nog nooit een orkaan aan land gekomen in Guyana.

Politiek

Staatsinrichting

Het parlementsgebouw van Guyana

Guyana is een republiek en een democratie. Dit betekent dat het staatshoofd van Guyana een president is. De president is niet alleen staatshoofd, maar ook leider van de regering. De huidige president van Guyana is Irfaan Ali van de People's Progressive Party. De president wordt niet direct gekozen door de bevolking, maar door het parlement. Iedere politieke partij heeft een kandidaat en het parlement stemt voor of tegen deze kandidaat. De kandidaat met de meeste stemmen wordt dan president. De president wordt geholpen door de minister-president. De minister-president is ook lid van het parlement, terwijl de president dit niet is. De president kiest zijn ministers met hij/zij een regering vormt.

Daarnaast heeft Guyana ook een parlement, het Nationale Assemblee. Dit parlement bestaat uit slechts één kamer van 65 leden. Hiervan worden 25 leden gekozen door middel van een districtenstelsel. Dit betekent dat ieder lid een bepaald district in Guyana vertegenwoordigd. De overige 40 leden worden door middel van landelijke lijsten gekozen en vertegenwoordigen niet een bepaald district. Guyana heeft meerdere politieke partijen, maar eigenlijk zijn er maar twee grote partijen. Er is de linkse, socialistische People's Progressive Party en de centrum-linkse A Partnership for National Unity. Hoewel er nog kleinere politieke partijen zijn, gaan de verkiezingen bijna altijd tussen deze twee.

Bestuurlijke indeling

De 10 regio's van Guyana

Guyana is onderverdeeld in 10 regio's:

Buitenlandse politiek

Guyana is lid van verschillende internationale organisaties, waaronder de Verenigde Naties, de CARICOM en de Organisatie van Amerikaanse Staten. Guyana heeft twee grensconflicten; eentje met Suriname en eentje met Venezuela. Het grensconflict met Suriname gaat over het Trigi-gebied in het zuidoosten. Beide landen claimen dit gebied, maar Guyana bestuurd het momenteel. Ook zijn er conflicten over de grens op zee tussen de twee landen. Sinds de 19e eeuw claimt Venezuela een groot deel van Guyana, maar liefst 62% van het grond gebied. Volgens Venezuela ligt de grens namelijk bij de Essequibo. Sinds 1966 wordt er geprobeerd om het conflict op te lossen. Hoewel Venezuela het gebied nog steeds claimt, hebben de twee landen vrij goede banden.

Daarnaast heeft Guyana goede banden met de meeste Zuid-Amerikaanse landen (waaronder buurland Brazilië), de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Economie

In Guyana betaalt men met de Guyaanse dollar. De landbouw is nog steeds erg belangrijk voor de economie van het land. In Guyana wordt veel suiker en rijst verbouwd. Andere belangrijke producten zijn kokosnoten, aubergine, ananas, bananen, sinaasappels, peper en cassaves. Daarnaast komt veel hout uit Guyana en zitten er grondstoffen als goud en bauxiet in de bodem. Sinds 2019 wordt er ook veel naar aardolie geboord. Voor de kust vindt er veel visserij plaats, vooral naar garnalen.

De meeste producten worden verkocht aan Canada, de Verenigde Staten, Panama, het Verenigd Koninkrijk en Jamaica. Voor invoer van producten zijn Trinidad en Tobago, de Verenigde Staten, China en Suriname belangrijk. Vooral veel benzine, voedselproducten en machines komen uit het buitenland.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Guyana&oldid=719651"