Grunge

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Pearl Jam optreden op O2 World in Berlijn op 5 Juli 2012. Van links naar rechts: Mike McCready, Jeff Ament, Matt Cameron, Eddie Vedder and Stone Gossard.

Grunge (ook wel het Seattle-geluid genoemd) is een alternatieve rockstijl en een subcultuur (beweging) die halverwege de jaren '80 van de twintigste eeuw ontstond in de Amerikaanse staat Washington, met name in Seattle en andere nabijgelegen steden. De stijl werd bekend als een mix van punk en metal. De vroege grunge-beweging draaide om het onafhankelijke grammofoonplatenlabel Sub Pop van Seattle en de zogeheten underground muziek uit die omgeving. De eigenaren van Sub Pop brachten de stijl slim op de markt en moedigden de media aan om het als "grunge" te omschrijven. Tegen het begin van de jaren '90 groeide de populariteit van de grunge en verspreide het zich, met grunge bands die in Californië verschenen en vervolgens in andere delen van de Verenigde Staten en Australië opkwamen.

Grunge had succes van begin tot midden jaren '90 dankzij albums zoals "Nevermind" van Nirvana, "Ten" van Pearl Jam, "Badmotorfinger" van Soundgarden, "Dirt" van Alice in Chains en "Core" van Stone Temple Pilots. Het succes van deze bands versterkte de populariteit van de alternatieve rock en maakte van grunge destijds de populairste vorm van rockmuziek. Hoewel de meeste grunge bands tegen het einde van de jaren '90 uit elkaar gingen of uit het zicht waren verdwenen, hadden ze een invloed op de moderne rockmuziek. De grungeteksten beschrijven sociaal bewuste dingen en ze kijken naar wat het betekent om trouw te zijn aan jezelf. Toch gaat het ook vaak over angst, eenzaamheid, verwaarlozing en verlangen naar vrijheid. Grunge was ook van invloed op latere genres zoals post-grunge (met bands als Creed en Nickelback) en nu metal met bands als Korn, Limp Bizkit en Slipknot.

Grunge combineert onderdelen van punk en heavy metal. Bij deze stijlen gebruikt men het vervormde elektrische gitaar geluid. Ook bij grunge gebruikt men meestal de elektrische gitaar, basgitaar, drums en zang. In grunge hoor je ook invloeden van indie rockbands zoals Sonic Youth.

Herkomst

Grunge betekent zoiets als 'vuiligheid', 'slordig' of 'akelig'. Het woord werd voor het eerst gebruikt door een schrijver die het nummer "Dry as a Bone" van de band Green River in een Sub Pop platencatalogus beschreef als "gruizige zang en brullende Marshall-versterkers". "GRUNGE die de moraal (dat wat hoort) van een generatie vernietigd". Hoewel het woord 'grunge' al sinds de jaren zestig wordt gebruikt om bands te beschrijven, werd voor het eerst het verband gelegd tussen grunge en het slurpende, 'sludge' (slibachtige) geluid van Seattle. Het is duur en tijdrovend om een ​​opname schoon en helder te laten klinken. Dus voor die beginnende bands was het goedkoper om het geluid 'vies' te laten en gewoon hun volume hoger te zetten. Dit 'smerige' geluid is het gevolg van weinig geld voor het maken van opnames. En de onbekendheid met opnemen en gebrek aan vakmanschap wat slordigheid geeft, kan ook de oorsprong zijn van de term "grunge". Niet iedere band vond deze term prettig. Ze hielden het liever bij rock-band. Voorbeelden hiervan zijn bands als Soundgarden, Pearl Jam en Alice in Chains.

Stijl en instrumenten

Boss Turbo Distortion (vervorming) gitaar pedaal

Grunge lijkt dus best veel op punk en metal, maar klinkt vooral 'donkerder en onheilspellender' en wordt langzamer gespeeld dan punk. Ook worden er akkoorden gebruikt waarbij de tonen niet helemaal bij elkaar passen (een beetje vals klinken zeg maar). Grungeartiesten wilden de ‘lelijkheid’ die ze om hen heen zagen in de maatschappij in hun muziek laten klinken.

Grunge is te herkennen aan een slordig elektrisch gitaargeluid. Grungegitaristen gebruiken zeer luide gitaarversterkers van het merk Marshall en sommige gebruiken krachtige Mesa-Boogie versterkers. Het geluid wordt ook vervormd door de voetpedalen die de gitaristen gebruiken. De gitaargeluiden klinken hierdoor 'grommend'. Daarnaast gebruikten ze ook "wah-wah" effect pedalen die voor een soort huilend geluid zorgen.

Ook de versterker van de basgitaar werd zo gekozen of aangepast dat het geluid extra zwaar en luid klonk.

De grungedrummer gebruikt een simpel drumstel. Later werd er soms een piano of Hammondorgel gebruikt.

Ook de zang klinkt vaak zwaarder en 'met een randje' (beetje schor). Grunge-zangers gebruikten "schorre, raspende" zang, het klinkt als "grommen, klaaglijk kreunen, schreeuwen en gemompel".

Enkele grunge bands

Green River, Hammerbox, Melvins, Mother Love Bone, Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Hazel, The Smashing Pumpkins,

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Grunge&oldid=668959"