Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg
Stem nu op: PQ-17 en Victoria van het Verenigd Koninkrijk

Grote Volksverhuizing: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Kepler2 heeft pagina Grote volksverhuizing hernoemd naar Grote Volksverhuizing: Geen aansluiting met het poortaal Geschiedenis)
Regel 1: Regel 1:
In de 4e tot 6e eeuw was de grote volksverhuizing.
+
[[Bestand:Volksverhzngjpg.JPG|right|300px]]
 +
De grote volksverhuizing begon rond het jaar 375. Het Romeinse Keizerrijk was al een tijdlang aan het verzwakken. Vooral de [[Soldatenkeizers]] uit de derde eeuw waren daar schuldig aan. In plaats van het Rijk goed te besturen, waren ze bezig elkaar te bestrijden. Daardoor stroomde het West-Europese deel van het Romeinse Rijk langzaam leeg en ging men meer in het Oostelijke deel wonen. Toen keizer [[Constantijn de Grote]] vervolgens [[Rome]] als hoofdstad verving door [[Constantinopel]], toen lag de weg definitief open voor burgers om te verhuizen naar het Oostelijk deel. De opvolgers wisten daarom niet zo goed hoe ze de grenzen van hun eens zo imposante rijk moesten beschermen. Volkeren zoals [[Gothen]] en [[Germanen]] mochten daarom binnen het rijk verblijven. De hoop was dat zij het Rijk zouden beschermen. Het probleem was echter dat de belastingen hoog waren en de onvrede ook onder deze volkeren steeg.
 +
 
 +
==Paniek en plunderingen==
 +
Toen de [[Hunnen]] vanuit Azië kwamen, brak er paniek uit onder de Oost-Gothen. Ze mochten [[Donau]] over en binnen het Rijk komen. De [[Hunnen]] gingen plunderend in de richting van de West-Gothen. Ook andere volkeren raakten in paniek. Veel dorpen werden verwoest, veel bibliotheken verbrand, veel mooie gebouwen gingen verloren, veel mannen werden vermoord en veel vrouwen verkracht. De West-Gothen hebben zich in Spanje gevestigd en plunderden in 410 Rome. De [[Vandalen]] gingen richting Afrika en richtten daar plunderingen aan. Echter het woord "vandalisme' is niet helemaal juist, omdat veel van die gebouwen al vervallen waren. Er was in de tijd ervoor bijna geen geld om ze te onderhouden.
 +
 
 +
In 452 kwamen de Hunnen met hun plundertocht tot diep in Frankrijk. Hun leider heette [[Attila de Hun]]. Hij wilde naar Rome, maar daar zag hij vanaf na een ontmoeting met [[paus Leo I]]. Waarschijnlijk was er een pestepidemie uitgebroken onder zijn mannen. Toen hij in 453 alsnog probeerde Rome te veroveren, stierf hij tijdens het drinkgelag ten behoeve van een huwelijk.
 +
 
 +
Het ene na het andere volk verhuisde uit angst voor de Hunnen. Maar ze vochten ook met elkaar, op zoek naar een nieuwe plek.
 +
 
 +
==Kort overzicht==
 +
* De [[Vandalen]] trokken vanuit de Oostzee naar Spanje en Afrika. Vandaaruit gingen ze Italië aanvallen
 +
* De [[Bourgondiërs]] gingen vanuit Oost-Europa naar [[Frankrijk]] tussen de [[Seine]] en de [[Loire]]
 +
* De [[Gothen]] splitsten in West- en Oost Gothen. Het Oost-Romeinse Rijk met [[Constantinopel]] was goed verdedigd, dus gingen ze Westwaarts.
 +
* De [[Angelen]] en de [[Saksen]] gingen ook Westwaarts, de Angelen vestigden zich op het Britse eiland. Daar waren de [[Kelten]] en de [[Scoten]].
 +
* De [[Hunnen]] waren de grootste angstzaaiers.
 +
* Het Oost-Romeinse Rijk zou als [[Byzantijnse Rijk]] nog blijven bestaan tot 1453.
 +
 
 +
West-Europa werd vele eeuwen teruggeworpen in de tijd. Alleen de [[Katholieke Kerk]] wist te overleven en zou voor de komende 1000 jaar een belangrijke kracht worden om in Europa vooruitgang te bewerkstelligen na de zware terugval.
 +
 
 +
==Videoclip==
 +
* [https://www.youtube.com/watch?v=1QItxtgh1Do&list=PLi_srCikhtghrNa6Ti1d4aSyPQzQ3JI63&index=18/ Attila de Hun en de chaos in West-Europa]
  
[[Bestand:Volksverhzngjpg.JPG|right|300px]]
 
Zo ging de volksverhuizing
 
  
Wat is de volksverhuizing?
+
De grote volksverhuizing: West-Romeinse rijk – Oost-Romeinse rijk – Vandalen- Hunnen- Westgoten- Oostgoten- Franken- Saksen- Burgunder- Langobarden.
De volksverhuizing is een verhuizing van verschillende volken.
 
De volken vochten niet meer met de Romeinen omdat die niet sterk meer waren.
 
Daarom vochten ze met elkaar en werd ieder volk door elkaar weggejaagd en dus kwam ieder volk op een andere plek.
 
De volken die door Europa trokken om een plekje te vinden.
 
De grote volksverhuizing: West-Romeinse rijk – Oost-Romeinse rijk – Wandalen- Hunnen- Westgoten- Oostgoten- Franken- Saksen- Burgunder- Langobarden.
 
 
[[Categorie:Romeinse oudheid]]
 
[[Categorie:Romeinse oudheid]]

Versie van 21 mei 2018 om 16:56

Volksverhzngjpg.JPG

De grote volksverhuizing begon rond het jaar 375. Het Romeinse Keizerrijk was al een tijdlang aan het verzwakken. Vooral de Soldatenkeizers uit de derde eeuw waren daar schuldig aan. In plaats van het Rijk goed te besturen, waren ze bezig elkaar te bestrijden. Daardoor stroomde het West-Europese deel van het Romeinse Rijk langzaam leeg en ging men meer in het Oostelijke deel wonen. Toen keizer Constantijn de Grote vervolgens Rome als hoofdstad verving door Constantinopel, toen lag de weg definitief open voor burgers om te verhuizen naar het Oostelijk deel. De opvolgers wisten daarom niet zo goed hoe ze de grenzen van hun eens zo imposante rijk moesten beschermen. Volkeren zoals Gothen en Germanen mochten daarom binnen het rijk verblijven. De hoop was dat zij het Rijk zouden beschermen. Het probleem was echter dat de belastingen hoog waren en de onvrede ook onder deze volkeren steeg.

Paniek en plunderingen

Toen de Hunnen vanuit Azië kwamen, brak er paniek uit onder de Oost-Gothen. Ze mochten Donau over en binnen het Rijk komen. De Hunnen gingen plunderend in de richting van de West-Gothen. Ook andere volkeren raakten in paniek. Veel dorpen werden verwoest, veel bibliotheken verbrand, veel mooie gebouwen gingen verloren, veel mannen werden vermoord en veel vrouwen verkracht. De West-Gothen hebben zich in Spanje gevestigd en plunderden in 410 Rome. De Vandalen gingen richting Afrika en richtten daar plunderingen aan. Echter het woord "vandalisme' is niet helemaal juist, omdat veel van die gebouwen al vervallen waren. Er was in de tijd ervoor bijna geen geld om ze te onderhouden.

In 452 kwamen de Hunnen met hun plundertocht tot diep in Frankrijk. Hun leider heette Attila de Hun. Hij wilde naar Rome, maar daar zag hij vanaf na een ontmoeting met paus Leo I. Waarschijnlijk was er een pestepidemie uitgebroken onder zijn mannen. Toen hij in 453 alsnog probeerde Rome te veroveren, stierf hij tijdens het drinkgelag ten behoeve van een huwelijk.

Het ene na het andere volk verhuisde uit angst voor de Hunnen. Maar ze vochten ook met elkaar, op zoek naar een nieuwe plek.

Kort overzicht

  • De Vandalen trokken vanuit de Oostzee naar Spanje en Afrika. Vandaaruit gingen ze Italië aanvallen
  • De Bourgondiërs gingen vanuit Oost-Europa naar Frankrijk tussen de Seine en de Loire
  • De Gothen splitsten in West- en Oost Gothen. Het Oost-Romeinse Rijk met Constantinopel was goed verdedigd, dus gingen ze Westwaarts.
  • De Angelen en de Saksen gingen ook Westwaarts, de Angelen vestigden zich op het Britse eiland. Daar waren de Kelten en de Scoten.
  • De Hunnen waren de grootste angstzaaiers.
  • Het Oost-Romeinse Rijk zou als Byzantijnse Rijk nog blijven bestaan tot 1453.

West-Europa werd vele eeuwen teruggeworpen in de tijd. Alleen de Katholieke Kerk wist te overleven en zou voor de komende 1000 jaar een belangrijke kracht worden om in Europa vooruitgang te bewerkstelligen na de zware terugval.

Videoclip


De grote volksverhuizing: West-Romeinse rijk – Oost-Romeinse rijk – Vandalen- Hunnen- Westgoten- Oostgoten- Franken- Saksen- Burgunder- Langobarden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Grote_Volksverhuizing&oldid=514748"