Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Grootzegel

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 4 aug 2018 om 13:16
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een grootzegel is een nationaal symbool dat een land of gebied kan hebben. Een grootzegel vervangt meestal een wapen of embleem. Een grootzegel symboliseert dan het land of het gebied naast andere nationale symbolen, zoals een vlag, een volkslied of motto.

Grootzegels verschillen van wapens en emblemen. Emblemen en wapens zijn vrijwel hetzelfde, maar het verschil is dat een wapen volgens oude regels is samengesteld (de heraldiek) en emblemen niet. Emblemen zijn hierdoor vaak een stuk moderner. Grootzegels hebben de eigenschap dat ze (bijna) altijd rond zijn. Vroeger werden officiële brieven verzegeld met stuk was (vaak rood) en een speciale afdruk. Een grootzegel is eigenlijk gelijk aan zo'n afdruk, maar dan net als een wapen of embleem als afbeelding ingekleurd. Grootzegels bestaan bijna altijd uit een cirkel met een rand met in het midden een afbeelding. Deze afbeelding is vaak de kleine versie van een wapen of embleem en bevat elementen die het land of gebied symboliseren. Op de rand staat vaak de naam van het land of gebied (met jaartal van onafhankelijkheid) of een spreuk of motto.

De Verenigde Staten (en alle staten daarvan) hebben een eigenlijk grootzegel. Ook Japan heeft een grootzegel, maar deze heeft geen rand en is een oud-keizerlijk symbool.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Grootzegel&oldid=522647"