Groningen (provincie)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groningen
Flag of Groningen.svg Groningen provincie wapen.svg

Groningen in the Netherlands.svg

Hoofdstad Groningen
Eigenschappen
Oppervlakte 2.960,03 km²
Hoeveelheid inwoners 582.649 (in 2015)
Bevolkingsdichtheid 250 inw./km²
Commissaris van de Koning René Paas (CDA)
Gemeenten 23
Volkslied Gronings volkslied
Website www.provinciegroningen.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Groningen (plaatselijk Grönnen of Grunn'n) is een provincie in het noorden van Nederland met ca. 575.000 inwoners en als hoofdstad Groningen. Daar bevindt zich de voetbalclub FC Groningen. Groningen grenst in het noorden aan de Waddenzee, in het noordoosten aan de Eems en Dollard, in het oosten aan Oost-Friesland (Nedersaksen, Duitsland), in het zuiden aan Drenthe en in het westen aan de provincie Friesland. Ze spreken er Grunnings. De bekende volkszanger was Ede Staal. Bij de provincie horen drie kleine, onbewoonde Waddeneilanden: Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduintjes. Naar deze Waddeneilanden worden jaarlijks wadlooptochten georganiseerd.

Geschiedenis

De eerste bewoners van Groningen leefde in de prehistorie. Dit weten we omdat er één hunebed in Noordlaren staat. In 1040 wordt er voor het eerst gesproken over de stad Groningen. Deze was toen in het bezit van de Bisschop van Utrecht. In 1594 werd de provincie Groningen gesticht.

Geografie

In het noorden grenst Groningen aan de Waddenzee. In het noordoosten aan de Dollard en de Eems. In het oosten aan de Duitse deelstaat Nedersaksen. In het zuiden aan Drenthe en in het westen aan Friesland.

De Oldambt, de Westerwolde, de Hondsrug en de Hasseberg zijn bekende landstreken. De grootste stad in Groningen is de hoofdstad Groningen. Andere grote steden zijn Stadskanaal en Delfzijl. De waddeneilanden Rotterumplaat, Rotterumoog en Zuiderduintjes behoren ook tot ook tot de provincie.

Aardgaswinning en aardbevingen

In Slochteren wordt veel aardgas gewonnen. Dit levert de Nederlandse regering jaarlijks miljarden op. Maar de gaswinning heeft ook nadelen, want er worden tegenwoordig steeds meer kleine aardbevingen in Groningen gevoeld. De zwaarste daarvan tot nu toe was op 16 augustus 2012 en die had een kracht van 3,6 op de schaal van Richter. Hierdoor hebben al best veel huizen schade opgelopen.

Cultuur

Taal

In Groningen wordt voornamelijk Fries gesproken. In sommige delen van Groningen worden andere dialecten gesproken. Zo wordt in de Westerwolde Nedersaksisch gesproken. In de Ommelanden wordt Gronings gesproken.

Culinair

Groningen heeft zijn eigen streekproducten. Typisch Gronings is Boerenkool, Erwtensoep, Groningerkoek, Nieuwjaarsrolletjes en Poffert.

Religie

In Groningen is 59% niet-kerkelijk. Vooral in de steden en in het oosten is dit het geval. 1 op de 4 Groningers is aangesloten bij de kerk. In Groningen is 3% van de bevolking islamitisch. 13,8% is protestants en 4,6% katholiek.

Politiek

Gemeenten

Zie Lijst van gemeenten in Groningen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Groningen telt 23 gemeenten.

Voormalige gemeenten

Zie Lijst van voormalige gemeenten in Groningen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe links

Provincievlag Klik hier voor een lijst van Groningense steden, dorpen, gehuchten en buurtschappen
met een verwijzing naar de gemeente waaronder ze vallen.

Sjabloon:NederlandseProvincies

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Groningen_(provincie)&oldid=485090"