Griekse mythologie

Uit Wikikids
Versie door Nin10do (overleg | bijdragen) op 12 feb 2010 om 19:15 (Apollo, Athene, Aphrodite en Eris zijn geen kinderen van Zeus en Hera)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een standbeeld van de oppergod Zeus

De Griekse mythologie zijn de Griekse mythen en sagen. Dit zijn verhalen over goden, halfgoden en de relaties tussen goden en mensen.

De Grieken geloofden in meer dan één scheppergod. Zij waren polytheïstisch (polus = veel en theos = god) en vereerden vele goden. De godenverhalen werden aan elkaar doorverteld. Daarom zijn er soms verschillende versies van een mythe. De Griekse goden hadden buitengewone krachten en konden er ook als mensen uitzien. Ook gedroegen ze zich als mensen. Ze wilden allemaal graag de macht hebben en waren vaak jaloers, kwaad, maar ook vrolijk en heldhaftig. Wanneer er belangrijke beslissingen moesten worden genomen vroeg men vaak om raad. Men ging naar de tempel in Delphi om een orakel (een raadselachtige voorspelling van de goden) te vragen.

Hieronder een overzicht van de meest bekende Griekse goden.

Oorsprong

Hera, Hades, Poseidon en Zeus zijn zus en broers, allen kinderen van Kronos en Rea. Uit angst voor de voorspelling dat hij door zijn zonen zou worden verstoten, at Kronos zijn kinderen direct na de geboorte op. Zijn vrouw Rea wist met een list hun jongste zoon Zeus te redden. Eenmaal volwassen dwong Zeus zijn vader de verzwolgen kinderen terug te geven. Zeus deelde later de wereldheerschappij met zijn broers: Hades kreeg zeggenschap over de onderwereld, Poseidon heerste over de zeen en zelf behield hij de hoogste macht en de hemeltroon.

Zeus

Zeus is de machtigste van alle goden op Olympus. Als hemelgod beheerst hij alle weersverschijnselen: bliksem en donder komen rechtstreeks van hem. Zeus is getrouwd met zijn zuster Hera. Men zegt dat hun huwelijksnacht wel 300 jaar duurde! Samen hadden zij 8 kinderen: Ares, Apollo, Hebe en Hephaistos.

Hera

Hera is de Griekse hemelvorstin en godin van het huwelijk Ze was de zus en vrouw van haar machtige broer Zeus. Samen hadden zij 4 kinderen: Ares, Hebe, Eris en Hephaestus, alhoewel men soms zei dat Hephaistus eigenlijk alleen maar het kind van Hera was. Ze had nog een dochter genaamd Ilithyia, die de Godin van de Bevalling is. Hera spendeerde de meeste tijd om wraak te nemen op de stervelingen die minnaressen waren van Zeus (of ze nou onschuldig waren of niet) en hun kinderen die ze met Zeus kregen.

Hades

Hades is heerser van de Onderwereld, ook wel "Tartarus" genoemd. Soms noemde men hem ook wel eens de Koning van de Doden, de God van Rijkdom of de God van Kostbare Metalen, omdat men deze metalen diep onder de grond vond en daar woonde Hades. Hades is het meest bekend door de mythe van de ontvoering van Persephone (Core). Nadat hij Zeus om haar hand had gevraagd, ontvoerde hij Persephone naar de Onderwereld waar hij haar Koningin van de Onderwereld maakte. Hades verliet de onderwereld bijna nooit, maar er was een keer dat hij verliefd werd op Minthe, een Nimf. Toen Persephone erachter kwam werd zij verschrikkelijk jaloers en veranderde Minthe in een kruid dat men "mint" noemt. Hades had een helm waarmee hij onzichtbaar kon worden. De Onderwereld lag in het verre Westen, aan de rand van de wereld. Hades is een verschrikkelijk god maar zeker geen kwaadaardige. Hij verliet nauwelijks de Onderwereld en mocht nooit op Olympus komen.

Poseidon

Hij was de broer van Zeus en Hades en god van de zee, de aardbevingen en van de paarden. Poseidon en Amphitrite kregen 3 kinderen: Triton, Rhode en Benthesicyme. Net zoals Zeus was Poseidon niet erg trouw. Hij en Demeter kregen twee kinderen: Despoena (een Nimf) en Arion (een wild paard). Hij is ook de vader van Halirrhothius, Orion, Parnassus, Cycnus (die werd gedood door Achilles) en Eumolpus. Poseidon had ook 2 kinderen bij Aphrodite: Rhodus en Herophilus. Ook is hij de vader van de Cycloop Polyphemusen en het vliegend paard Pegasus

Athene

Pallas Athene is de Godin van de Wijsheid en Krijgsbeleid, Ze beschermde wetenschap, kunstvaardigheid en ambachten. Ze was ook de godin van de vredige oorlog. Haar vogel was de uil. Volgens de Griekse mythen en sagen werd de godin met helm, speer en schild geboren uit het voorhoofd van Zeus. Daardoor had Zeus een bijzondere band met deze dochter. Het was zijn lievelingetje. Athene was n van de drie maagdelijke godinnen (Hestia en Artemis waren ook maagdelijke godinnen) want ze werd nooit verliefd en kreeg geen kinderen.

Aphrodite

Aphrodite, is de godin van de liefde en vruchtbaarheid. Volgens Homerus is Aphrodite de dochter van Zeus en Dione. Hesiodos vertelt een ander verhaal: bij hem wordt zij geboren uit het schuim van de zee in Cyprus waar ook het belangrijkste heiligdom gewijd aan Aphrodite staat. Ze was getrouwd met Hephaestus, maar had liever Ares als minnaar. En met hem kreeg ze dan ook 3 kinderen: Phobus, Deimos en Harmonia.

Ares

Ares is de god van de oorlog. Hij is een zoon van Zeus en Hera. Beiden verafschuwden ze hun zoon Ares om wat hij allemaal deed. Trouwens, de meeste goden vonden Ares maar een vervelende god. Ares is nooit getrouwd geweest, maar had wel drie kinderen met Aphrodite. Ares werd vaak samen gezien met zijn tweelingzuster, Eris, en met zijn tweelingzonen, Phobus (Paniek) en Deimus (Angst). Hades was ook zijn bondgenoot omdat hij er voor zorgde dat Ares veel verloren zielen kreeg om zijn oorlogen te voeren.

Uitdrukkingen

Veel uitdrukkingen en spreekwoorden zijn afkomstig uit de Griekse mythologie. Voorbeelden hiervan zijn een tantaluskwelling, de doos van Pandora, een sisyfusarbeid, de achilleshiel, een Oedipuscomplex, een augiasstal, een achillespees, een odyssee, een muze en een orakel(spreuk). Ook dragen heel wat planeten, sterren en andere hemellichamen namen uit de Griekse mythologie.

Videolinks & Externe Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Griekse_mythologie&oldid=147530"