Griekenland: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
(Vandalisme)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{Griekenland}}
griekenland mensen poepen veel
 
  +
[[Bestand:Socrates Louvre.jpg|220px|thumb|Buste van de bekende filosoof Socrates.]]
  +
'''Griekenland''' is een land in het zuidoosten van [[Europa (werelddeel)|Europa]] en grenst aan: [[Albanië]], [[Macedonië]], [[Bulgarije]] en [[Turkije]].
  +
  +
Het bestaat uit een vasteland met een [[schiereiland]] [[Peloponnesus]]. In Griekenland liggen 1500 [[eiland]]en en daar van zijn 160 bewoond. Griekenland is 132.000 [[km]] groot en er wonen wel 45 tot 50 miljoen mensen. Het is wel een bergachtig land dus pas op! Rij niet te hard als je in de bergen rijdt, want dan kunnen er ongelukken gebeuren. Maar toch echt een mooi land voor op [[vakantie]] te gaan. Ga ook niet te diep de zee in want daar zwemmen gevaarlijke zeedieren.
  +
  +
==Geschiedenis==
  +
In de [[oudheid]] waren er al verschillende beschavingen in Griekenland. Op het eiland [[Kreta]] bloeide van 2600 tot 1400 v.chr. de Minoïsche cultuur en op het vasteland de Aegeïsche beschaving. Rond 1100 v.Chr. werden beide beschavingen veroverd door de Doriërs, een volk uit het noorden dat militair sterker was maar cultureel minder ontwikkeld.
  +
Na deze aanvallen werd het weer wat rustiger in Griekenland. Er ontstonden verschillende [[stadstaat|stadstaten]] waarvan [[Athene]] en [[Sparta]] uiteindelijk de machtigste zouden worden. In 508 v.Chr. was er een belangrijke verandering in [[Athene]]: het werd een [[democratie]], waar de bevolking mocht meebeslissen over de politiek. Maar het was niet helemaal democratisch, omdat vrouwen, slaven en vreemdelingen niet mochten stemmen. In [[Sparta]] had het volk helemaal niets te vertellen en was de samenleving helemaal gericht op het leger en de oorlog.
  +
  +
Vanaf 500 v.Chr. moesten de verschillende stadstaten samenwerken tegen het [[Perzië|Perzische Rijk]] in het oosten. Dat land had namelijk de Griekse stadstaten aan de westkust van het huidige [[Turkije]] veroverd. De Grieken die daar woonden kwamen in opstand, geholpen door de nog vrije stadstaten. Die opstand werd echter onderdrukt en de Perzische koning wilde wraak: in 490 v.Chr. stuurde hij een grote oorlogsvloot naar Griekenland. Bij het plaatsje Marathon werd een veldslag uitgevochten, die werd gewonnen door de Grieken hoewel de Perzen meer soldaten hadden. Maar in 480 v.Chr. kwamen de Perzen weer terug, veroverden ze Sparta en staken ze Athene in brand. Een jaar later werden ze weer definitief verslagen door de Grieken.
  +
  +
Na het eind van de Perzische Oorlogen bloeide de Oudgriekse beschaving, vooral in Athene. Er werd veel kunst gemaakt en veel beroemde wetenschappers en [[filosofie|filosofen]] (mensen die veel nadenken over vragen) kwamen met nieuwe ideeën. Bekende Oudgriekse filosofen waren [[Plato]], [[Socrates]] en [[Aristoteles]]. Maar op een gegeven moment, in 431 v.Chr., had Sparta genoeg van de Atheense macht en kwam er oorlog tussen de bondgenoten van [[Athene]] en de bondgenoten van [[Sparta]]: De Peloponnesische Oorlog. Die oorlog verliep rampzalig voor Athene en in 404 v.Chr. werd de stad dan ook verslagen. Sparta had nu dus de oppermacht, maar niet voor lang: In 371 v.Chr. werd de stad verslagen door de stadstaat [[Thebe]]. Ook de Thebaanse macht zou niet lang duren, want het Noord-Griekse koninkrijk Macedonië breidde zich steeds verder uit. In 338 v.Chr. versloeg koning Filippos II de Grieken en werd hij de baas over heel Griekenland. Zijn zoon Alexander ging zelfs nog verder en veroverde een enorm gebied, helemaal tot in [[India]]. Daarom werd hij bekend als [[Alexander de Grote]].
  +
Na de dood van Alexander de Grote in 323 v.Chr. werd zijn rijk verdeeld onder zijn zoons. In de verschillende landen die die zoons bestuurden gingen veel Griekse kooplui, wetenschappers en kunstenaars wonen, die de Griekse [[cultuur]] verspreidden. Vooral de stad [[Alexandrië]] in [[Egypte]] stond bekend om de grote bibliotheek.
  +
  +
In 197 v.chr. hadden de Grieken genoeg van de Macedonische overheersing en kwamen ze in opstand, waarbij ze hulp kregen van het [[Romeinse Rijk]]. Samen wisten ze de Macedoniërs te verjagen, maar in plaats van dat ze hun onafhankelijkheid terugkregen werden de Griekse stadstaten onderdeel van het Romeinse Rijk. In 146 v.Chr. namen de Romeinen wraak voor een opstand door de oude stad Korinthe te verwoesten. Griekenland werd onderdeel van de Romeinse provincie Macedonië totdat keizer [[Augustus]] er in 27 v.Chr. de zelfstandige provincie Achaea van maakte. Tijdens de Romeinse overheersing gebeurde er niet bijzonder veel, maar in de derde eeuw begon het Romeinse Rijk te verzwakken; in 267 n.Chr. werd Attica, de streek rondom Athene, geplunderd door de [[Goten]]. Uiteindelijk werd Griekenland weer belangrijker toen keizer [[Constantijn de Grote]] in het jaar 330 de Griekse stad Constantinopel (het huidige [[Istanbul]] in [[Turkije]] als hoofdstad van het oostelijke deel van zijn rijk instelde. In 395 werd het Romeinse rijk tenslotte verdeeld in twee delen: het West-Romeinse Rijk met als hoofdstad [[Rome]] en het Oost-Romeinse of Byzantijnse rijk met als hoofdstad [[Constantinopel]]. In het Byzantijnse Rijk was het Grieks de voertaal.
  +
  +
Het West-Romeinse rijk viel in 476, maar het Byzantijnse rijk bleef bestaan. Wel werd Griekenland vaak binnengevallen, onder andere in de zesde eeuw door de [[Slavische volkeren]] en de [[Hunnen]], in de negende eeuw door de Arabieren en in de elfde eeuw door de [[Vikingen]]. Tijdens de vierde [[kruistocht]] (1202-1204) werd Constantinopel veroverd door West-Europese ridders, die door de Grieken 'Franken' werden genoemd. Het Byzantijnse Rijk maakte plaats voor het zogenaamde Latijnse Keizerrijk en een aantal kleinere staten. Sommige eilanden, bijvoorbeeld [[Kreta]] en de [[Ionische Eilanden]], werden onderdeel van de republiek [[Venetië]].
  +
In 1261 wisten de Byzantijnen Constantinopel te heroveren, maar hun rijk zou nooit meer zo machtig worden als het ooit was. Uiteindelijk werd Constantinopel in 1453 veroverd door de [[Turkije|Turken]], die het tot de hoofdstad van hun [[Ottomaanse Rijk]] maakten. In de jaren die volgden werd ook de rest van Griekenland veroverd door de Turken, uitgezonderd sommige eilanden zoals Rhodos (veroverd in 1523) en Kreta (veroverd in 1669).
  +
Hoewel de Grieken het nu niet meer voor het zeggen hadden, bleven ze domineren in de handel en de scheepvaart, maar de hoge belastingen voor niet-moslims zorgden ervoor dat het slecht ging met de economie. Bovendien moesten Griekse families één op de vijf van hun zonen afstaan om te dienen in het korps van de janitsaren, een belangrijke eenheid in het Ottomaanse leger. Ze werden dan weggehaald bij hun gezinnen om een lange en zware training te volgen. Veel janitsaren kregen belangrijke posities in het Ottomaanse bestuur.
  +
  +
==Bevolking en cultuur==
  +
Grieken voor het grootste deel afhankelijk van het toerisme voor hun inkomsten.
  +
Omdat sommige politieke leiders jarenlang geld in eigen zak hebben gestoken, denken de meeste Noord-Europeanen nu dat alle Grieken profiteurs zijn terwijl de Grieken over het algemeen juist hard werken. Grieken werken heel hard in de zomermaanden, namelijk 7 dagen per week en kregen vroeger een uitkering in de winter. In de winter is er geen werk omdat er geen toerisme is. Momenteel, ten gevolge van de economische crisis krijgen de Grieken geen uitkering meer als zij ontslagen zijn of om andere reden geen werk hebben.
  +
  +
Griekenland is een westers land en heeft oosterse invloeden.
  +
Het is dus ook wel het land van de tradities.
  +
Het paasfeest is het grootste feest dat gevierd wordt, dan gaan [[Priester]]s (mensen van de [[kerk]]) licht uitdelen omdat Christus is opgestaan, dat doen ze dan om 12 uur s`nachts.
  +
De kerk:de orthodoxe kerk daar zijn 96% van de mensen in Griekenland lid van, daarom zijn er veel kerken in Griekenland.
  +
Alle feesten worden in kerken gevierd en het paasfeest het meest uitgebreid.
  +
  +
==Het klimaat==
  +
De kusten en eilanden zijn bij elkaar 15.000 km! Het is een heel leuk land voor een vakantie. De temperaturen in Griekenland zijn:
  +
* In de zomer (van [[juni]] tot en met [[Augustus (maand)|augustus]]) is de temperatuur ongeveer 20 tot en met 40 graden Celsius.
  +
* In de lente en in de herfst is het ongeveer 15 graden Celsius.
  +
  +
==Eten==
  +
[[Bestand:Baklava.JPEG|250px|left|thumb|Baklava, een bekend Grieks gerecht.]]
  +
De Griekse keuken is enorm bekend in de wereld. Ook in Nederland. Erg veel [[Nederland]]se dingen wat wij ook eten. Zoals: kaassaus, biefstuk, rijst, gehakt en nog veel meer. Maar er zijn natuurlijk ook veel typisch Griekse gerechten, bijvoorbeeld souvlaki (gegrilde stukjes vlees aan een spies), dolmades (wijnbladeren gevuld met rijst) of gyros (reepjes gekruid varkensvlees). Veel van deze gerechten zijn overgenomen uit de [[Turkije|Turkse]] keuken.
  +
Grieken zijn bekende koffiedrinkers.
  +
  +
==Vervoer==
  +
De bus is het meest gebruikte vervoermiddel in Griekenland.
  +
Ook kan je als je in Griekenland verblijft altijd ergens met de taxi heen waar je maar heen wilt.
  +
Meestal kost het iets van 10 euro.
  +
  +
== De vlag en het wapen ==
  +
De vlag van Griekenland is blauw met wit en er zit links boven in een kruis, dat kruis betekent: respect voor de orthodoxe kerk.
  +
Het wapen van Griekenland is een blauw met wit kruis en een krans van bladeren eromheen.
  +
De kleuren van de vlag zijn veranderd sinds 1821.
  +
De kleur blauw in de vlag is het teken van de mooie blauwe zee, de kleur wit in de vlag van Griekenland staat voor de rustende golven in de zee, daarom hebben ze deze blauwe en witte kleuren gekozen.
  +
  +
==De hoofdstad Athene==
  +
De hoofdstad in Griekenland is Athene met 3, 5 miljoen inwoners.
  +
Er wonen al 3 miljoen jaar mensen in Athene.
  +
Je kunt er veel mooie dingen bekijken. Er zijn daar restaurants, winkels en veel musea.
  +
Het is een stad vol toeristen.
  +
  +
==Kreta==
  +
Kreta is het grootste eiland van Griekenland. Het is een erg gewilde vakantiebestemming voor Nederlanders. Vooral jongeren gaan er naar toe.
  +
  +
==Goden==
  +
De oude Grieken hadden heel veel goden; ,met als de belangrijkste goden: Zeus, Poseidon en Hades.
  +
Die goden woonden bijna allemaal op de Olympus, de hoogste berg van Griekenland.
  +
  +
De belangrijkste god was Zeus, de oppergod. Zijn broers waren de goden Poseidon van de zee en Hades van de onderwereld. Poseidon was de oudste van de drie broers, maar wilde geen oppergod worden. Ander belangrijke goden waren o.a [[Aphrodite]], [[Pallas Athena]], [[Dionysos]], [[Ares]], [[Hephaistos]], [[Hestia]], [[Apollon]], [[Hera]], [[Artemis]], [[Demeter]], [[Pan (mythologie)|Pan]] en [[Hermes]].
  +
  +
==Fotogalerij==
  +
<gallery>
  +
Afbeelding:Flag of Greece.png|Vlag van Griekenland
  +
Afbeelding:Griekenland wapen.gif|Wapen van Griekenland
  +
Afbeelding:Griekenland lokatie.png|Locatie in Europa
  +
Afbeelding:Griekenland sateliet.jpg|Satellietfoto
  +
Afbeelding:Centraal-oost Europa sat.jpg|Satellietfoto
  +
</gallery>
  +
  +
==Externe links==
  +
*[https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gr.html CIA worldfactbook]
  +
*[http://webpad-oude-grieken.yurls.net/ Webpad Oude Grieken]
  +
*[http://www.webkwestie.nl/griekenland/ WebKwestie Griekenland]
  +
{{Sjabloon:Navigatie Europese Unie}}
  +
{{Navigatie Landen Europa}}
  +
[[Categorie:Landen]]
  +
[[Categorie:Europese Unie]]
  +
[[es:Grecia]]

Versie van 15 sep 2014 14:39

Helleense Republiek
Ελληνική Δημοκρατία
(Elliniki Dimokratia)

Flag of Greece.svg Coat of arms of Greece.svg EU-Greece.svg

Hoofdstad Athene
Aantal inwoners 10.678.632 (2021)
Oppervlakte 131.957 km²
Regeringsvorm Parlementaire republiek
President Katerina Sakellaropoulou (sinds 2020)
Premier Kyriakos Mitsotakis (sinds 2019)
Godsdienst Christendom (93%)
Geen religie (4%)
Islam (2%)
Overig (1%)
Taal Grieks (Ελληνικά)
Munteenheid Euro
Volkslied Ymnos is tin Eleftherian
Nationale feestdag 25 maart
Landcode GRC
Portaal Portal.svg Griekenland
Buste van de bekende filosoof Socrates.

Griekenland is een land in het zuidoosten van Europa en grenst aan: Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije.

Het bestaat uit een vasteland met een schiereiland Peloponnesus. In Griekenland liggen 1500 eilanden en daar van zijn 160 bewoond. Griekenland is 132.000 km groot en er wonen wel 45 tot 50 miljoen mensen. Het is wel een bergachtig land dus pas op! Rij niet te hard als je in de bergen rijdt, want dan kunnen er ongelukken gebeuren. Maar toch echt een mooi land voor op vakantie te gaan. Ga ook niet te diep de zee in want daar zwemmen gevaarlijke zeedieren.

Geschiedenis

In de oudheid waren er al verschillende beschavingen in Griekenland. Op het eiland Kreta bloeide van 2600 tot 1400 v.chr. de Minoïsche cultuur en op het vasteland de Aegeïsche beschaving. Rond 1100 v.Chr. werden beide beschavingen veroverd door de Doriërs, een volk uit het noorden dat militair sterker was maar cultureel minder ontwikkeld. Na deze aanvallen werd het weer wat rustiger in Griekenland. Er ontstonden verschillende stadstaten waarvan Athene en Sparta uiteindelijk de machtigste zouden worden. In 508 v.Chr. was er een belangrijke verandering in Athene: het werd een democratie, waar de bevolking mocht meebeslissen over de politiek. Maar het was niet helemaal democratisch, omdat vrouwen, slaven en vreemdelingen niet mochten stemmen. In Sparta had het volk helemaal niets te vertellen en was de samenleving helemaal gericht op het leger en de oorlog.

Vanaf 500 v.Chr. moesten de verschillende stadstaten samenwerken tegen het Perzische Rijk in het oosten. Dat land had namelijk de Griekse stadstaten aan de westkust van het huidige Turkije veroverd. De Grieken die daar woonden kwamen in opstand, geholpen door de nog vrije stadstaten. Die opstand werd echter onderdrukt en de Perzische koning wilde wraak: in 490 v.Chr. stuurde hij een grote oorlogsvloot naar Griekenland. Bij het plaatsje Marathon werd een veldslag uitgevochten, die werd gewonnen door de Grieken hoewel de Perzen meer soldaten hadden. Maar in 480 v.Chr. kwamen de Perzen weer terug, veroverden ze Sparta en staken ze Athene in brand. Een jaar later werden ze weer definitief verslagen door de Grieken.

Na het eind van de Perzische Oorlogen bloeide de Oudgriekse beschaving, vooral in Athene. Er werd veel kunst gemaakt en veel beroemde wetenschappers en filosofen (mensen die veel nadenken over vragen) kwamen met nieuwe ideeën. Bekende Oudgriekse filosofen waren Plato, Socrates en Aristoteles. Maar op een gegeven moment, in 431 v.Chr., had Sparta genoeg van de Atheense macht en kwam er oorlog tussen de bondgenoten van Athene en de bondgenoten van Sparta: De Peloponnesische Oorlog. Die oorlog verliep rampzalig voor Athene en in 404 v.Chr. werd de stad dan ook verslagen. Sparta had nu dus de oppermacht, maar niet voor lang: In 371 v.Chr. werd de stad verslagen door de stadstaat Thebe. Ook de Thebaanse macht zou niet lang duren, want het Noord-Griekse koninkrijk Macedonië breidde zich steeds verder uit. In 338 v.Chr. versloeg koning Filippos II de Grieken en werd hij de baas over heel Griekenland. Zijn zoon Alexander ging zelfs nog verder en veroverde een enorm gebied, helemaal tot in India. Daarom werd hij bekend als Alexander de Grote. Na de dood van Alexander de Grote in 323 v.Chr. werd zijn rijk verdeeld onder zijn zoons. In de verschillende landen die die zoons bestuurden gingen veel Griekse kooplui, wetenschappers en kunstenaars wonen, die de Griekse cultuur verspreidden. Vooral de stad Alexandrië in Egypte stond bekend om de grote bibliotheek.

In 197 v.chr. hadden de Grieken genoeg van de Macedonische overheersing en kwamen ze in opstand, waarbij ze hulp kregen van het Romeinse Rijk. Samen wisten ze de Macedoniërs te verjagen, maar in plaats van dat ze hun onafhankelijkheid terugkregen werden de Griekse stadstaten onderdeel van het Romeinse Rijk. In 146 v.Chr. namen de Romeinen wraak voor een opstand door de oude stad Korinthe te verwoesten. Griekenland werd onderdeel van de Romeinse provincie Macedonië totdat keizer Augustus er in 27 v.Chr. de zelfstandige provincie Achaea van maakte. Tijdens de Romeinse overheersing gebeurde er niet bijzonder veel, maar in de derde eeuw begon het Romeinse Rijk te verzwakken; in 267 n.Chr. werd Attica, de streek rondom Athene, geplunderd door de Goten. Uiteindelijk werd Griekenland weer belangrijker toen keizer Constantijn de Grote in het jaar 330 de Griekse stad Constantinopel (het huidige Istanbul in Turkije als hoofdstad van het oostelijke deel van zijn rijk instelde. In 395 werd het Romeinse rijk tenslotte verdeeld in twee delen: het West-Romeinse Rijk met als hoofdstad Rome en het Oost-Romeinse of Byzantijnse rijk met als hoofdstad Constantinopel. In het Byzantijnse Rijk was het Grieks de voertaal.

Het West-Romeinse rijk viel in 476, maar het Byzantijnse rijk bleef bestaan. Wel werd Griekenland vaak binnengevallen, onder andere in de zesde eeuw door de Slavische volkeren en de Hunnen, in de negende eeuw door de Arabieren en in de elfde eeuw door de Vikingen. Tijdens de vierde kruistocht (1202-1204) werd Constantinopel veroverd door West-Europese ridders, die door de Grieken 'Franken' werden genoemd. Het Byzantijnse Rijk maakte plaats voor het zogenaamde Latijnse Keizerrijk en een aantal kleinere staten. Sommige eilanden, bijvoorbeeld Kreta en de Ionische Eilanden, werden onderdeel van de republiek Venetië. In 1261 wisten de Byzantijnen Constantinopel te heroveren, maar hun rijk zou nooit meer zo machtig worden als het ooit was. Uiteindelijk werd Constantinopel in 1453 veroverd door de Turken, die het tot de hoofdstad van hun Ottomaanse Rijk maakten. In de jaren die volgden werd ook de rest van Griekenland veroverd door de Turken, uitgezonderd sommige eilanden zoals Rhodos (veroverd in 1523) en Kreta (veroverd in 1669). Hoewel de Grieken het nu niet meer voor het zeggen hadden, bleven ze domineren in de handel en de scheepvaart, maar de hoge belastingen voor niet-moslims zorgden ervoor dat het slecht ging met de economie. Bovendien moesten Griekse families één op de vijf van hun zonen afstaan om te dienen in het korps van de janitsaren, een belangrijke eenheid in het Ottomaanse leger. Ze werden dan weggehaald bij hun gezinnen om een lange en zware training te volgen. Veel janitsaren kregen belangrijke posities in het Ottomaanse bestuur.

Bevolking en cultuur

Grieken voor het grootste deel afhankelijk van het toerisme voor hun inkomsten. Omdat sommige politieke leiders jarenlang geld in eigen zak hebben gestoken, denken de meeste Noord-Europeanen nu dat alle Grieken profiteurs zijn terwijl de Grieken over het algemeen juist hard werken. Grieken werken heel hard in de zomermaanden, namelijk 7 dagen per week en kregen vroeger een uitkering in de winter. In de winter is er geen werk omdat er geen toerisme is. Momenteel, ten gevolge van de economische crisis krijgen de Grieken geen uitkering meer als zij ontslagen zijn of om andere reden geen werk hebben.

Griekenland is een westers land en heeft oosterse invloeden. Het is dus ook wel het land van de tradities. Het paasfeest is het grootste feest dat gevierd wordt, dan gaan Priesters (mensen van de kerk) licht uitdelen omdat Christus is opgestaan, dat doen ze dan om 12 uur s`nachts. De kerk:de orthodoxe kerk daar zijn 96% van de mensen in Griekenland lid van, daarom zijn er veel kerken in Griekenland. Alle feesten worden in kerken gevierd en het paasfeest het meest uitgebreid.

Het klimaat

De kusten en eilanden zijn bij elkaar 15.000 km! Het is een heel leuk land voor een vakantie. De temperaturen in Griekenland zijn:

  • In de zomer (van juni tot en met augustus) is de temperatuur ongeveer 20 tot en met 40 graden Celsius.
  • In de lente en in de herfst is het ongeveer 15 graden Celsius.

Eten

Bestand:Baklava.JPEG
Baklava, een bekend Grieks gerecht.

De Griekse keuken is enorm bekend in de wereld. Ook in Nederland. Erg veel Nederlandse dingen wat wij ook eten. Zoals: kaassaus, biefstuk, rijst, gehakt en nog veel meer. Maar er zijn natuurlijk ook veel typisch Griekse gerechten, bijvoorbeeld souvlaki (gegrilde stukjes vlees aan een spies), dolmades (wijnbladeren gevuld met rijst) of gyros (reepjes gekruid varkensvlees). Veel van deze gerechten zijn overgenomen uit de Turkse keuken. Grieken zijn bekende koffiedrinkers.

Vervoer

De bus is het meest gebruikte vervoermiddel in Griekenland. Ook kan je als je in Griekenland verblijft altijd ergens met de taxi heen waar je maar heen wilt. Meestal kost het iets van 10 euro.

De vlag en het wapen

De vlag van Griekenland is blauw met wit en er zit links boven in een kruis, dat kruis betekent: respect voor de orthodoxe kerk. Het wapen van Griekenland is een blauw met wit kruis en een krans van bladeren eromheen. De kleuren van de vlag zijn veranderd sinds 1821. De kleur blauw in de vlag is het teken van de mooie blauwe zee, de kleur wit in de vlag van Griekenland staat voor de rustende golven in de zee, daarom hebben ze deze blauwe en witte kleuren gekozen.

De hoofdstad Athene

De hoofdstad in Griekenland is Athene met 3, 5 miljoen inwoners. Er wonen al 3 miljoen jaar mensen in Athene. Je kunt er veel mooie dingen bekijken. Er zijn daar restaurants, winkels en veel musea. Het is een stad vol toeristen.

Kreta

Kreta is het grootste eiland van Griekenland. Het is een erg gewilde vakantiebestemming voor Nederlanders. Vooral jongeren gaan er naar toe.

Goden

De oude Grieken hadden heel veel goden; ,met als de belangrijkste goden: Zeus, Poseidon en Hades. Die goden woonden bijna allemaal op de Olympus, de hoogste berg van Griekenland.

De belangrijkste god was Zeus, de oppergod. Zijn broers waren de goden Poseidon van de zee en Hades van de onderwereld. Poseidon was de oudste van de drie broers, maar wilde geen oppergod worden. Ander belangrijke goden waren o.a Aphrodite, Pallas Athena, Dionysos, Ares, Hephaistos, Hestia, Apollon, Hera, Artemis, Demeter, Pan en Hermes.

Fotogalerij

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Griekenland&oldid=357162"