Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg
Stem nu op: Japan

Greta Thunberg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Greta Thunberg in 2018

GRETATHUNBERG

Door Jan de Laat HB3Inleiding

Ik doe mijn tweede HB-Tijd over Greta Thunberg (zoals je waarschijnlijk al had gezien), omdat ik het klimaat heel belangrijk vind. Dat is omdat het niet goed gaat met het klimaat. Er komt steeds meer CO₂ en andere troep in de lucht en de zee. Ook branden er duizenden bossen af dat komt allemaal door de klimaatverandering en zij doet daar heel veel voor. Ik heb er best veel zin in en ik hoop dat ik zo ook jullie beter bewust kan maken van wat er aan de hand is met het klimaat. Je zal in dit werkstuk te weten komen wie Greta nou eigenlijk is. En wat zoal heeft gedaan.
               Inhoud

Blz. 4 Wie is Greta Thunberg?

                     4 -Het syndroom van asperger

Blz. 5 Motivatie

Blz. 6 Hoe is ze bekend geworden?

Blz. 7 Wat heeft ze zoal gedaan? Blz. 8 Speeches

Blz. 9 Wist je dat…? Greta tijdreizigster

Blz. 10 T.O.T. Blz. 11 Bronvermelding Blz. 12 Nawoord Blz. 13 Einde


  Wie is Greta Thunberg

Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg (ook wel Greta Thunberg) is een Zweedse klimaatactiviste die zich al dik een jaar voor het klimaat inzet. Ze is waarschijnlijk wel een van de beroemdste klimaatactivisten. Misschien wel de beroemdste zelfs. Rond haar elfde jaar zakte ze in een hele diepe depressie (daar lees je meer over in ‘hoe is ze bekend geworden’) uit onderzoek bleek dat ze het syndroom van Asperger had, dat is een vorm van autisme. Hier een klein stukje over het syndroom van Asperger.

Het syndroom van Asperger Als je het syndroom van Asperger (vaak afgekort tot ‘Asperger’) hebt, dan is je intelligentie gemiddeld of zelfs bovengemiddeld, taalontwikkeling en begrip zijn normaal. Wel vind je het dan vaak lastig om om te gaan met anderen en te begrijpen en voelen wat de ander voelt en denkt. Het opbouwen en verzorgen van een vriendschap is dan ook ingewikkeld. Een kenmerk van Asperger is dat je maar in een een paar dingen interesse hebt, maar die interesse is dan ook heel groot. Bijvoorbeeld: Formule 1, veegwagentjes of het milieu!

Motivatie           

Vijf jaar geleden zonk Greta weg in een depressie. Ze praatte niet meer en at bijna niks meer, dan is het ook wel logisch dat ze in twee maanden tien kilo is afgevallen. Door dat gedoe ging ze wel een jaar lang niet naar school. Haar ouders maakten zich enorme zorgen, natuurlijk probeerden ze achter de oorzaak van de depressie te komen. Uiteindelijk werd duidelijk dat Greta lijdt aan het syndroom van Asperger. Het duurde een paar maanden voordat de ouders van Greta achter de oorzaak van de depressie waren. Uiteindelijk vertelde ze dat ze maar niet begreep waarom de wereld (inclusief haar ouders) niets deed tegen wat iedereen de grootste crisis van de mensheid noemde: de opwarming van de aarde. Ze vond het maar gek dat iedereen zich daar druk om maakte maar er niets tegen deed. Doordat ze Asperger heeft bijt ze zich ook extra vast in dat probleem en vindt ze het lastig om het los te laten. Toen Zweden last kreeg van extreme droogte besloot ze écht in actie te komen. Ze was elke dag van half negen tot vier te vinden voor het parlementsgebouw. Haar ouders wilden eigenlijk niet dat ze ging staken, maar volgens haar moeder was ze toen ze terugkwam gelukkiger dan ze haar ooit hadden gezien. Na de parlementsverkiezingen ging ze alleen nog maar op vrijdag staken en ja, dat doet ze nog steeds. Dus ook terwijl ik dit aan het typen ben. Op haar instagram verscheen ook veel over het staken. Over de hele wereld gingen jongeren haar nadoen. En nu zijn er over de hele wereld stakingen met wel 20.000 mensen of wel meer! Hoe is ze bekend geworden?

Ze raakte bekend doordat ze vanaf de zomervakantie tot de parlementsverkiezingen op 9 september elke dag spijbelde om aandacht te vragen voor de dreigende klimaatverandering. Ze ging voor het parlementsgebouw staan met een spandoek. Op dat spandoek heeft ze de tekst ‘SKOLSTREJK FÖR KLIMATET’ geschilderd. Dat betekent in het Nederlands ‘schoolstaking voor het klimaat’. Helaas krijgt ze enorm veel kritiek naar haar hoofd geslingerd. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat ze alleen maar spijbelt om niet naar school te hoeven. Ook wordt er heel veel haatmail gestuurd.Wat heeft ze zoal gedaan?

Greta Thunberg doet heel veel. Dan moet je denken aan speeches (daar hoor je later over), reizen, congressen bijwonen, of bij steden langsgaan. Ze zou bijvoorbeeld een jaar geleden naar Den Haag komen om de kindervredesprijs in ontvangst te nemen, ze is echter toch niet gekomen omdat ze te druk was.


Link

[1] Officiele Instagram van Greta Thunberg

[2] Officieel Twitteraccount van Greta Thunberg.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Greta_Thunberg&oldid=585849"