Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg
Stem nu op: Japan

Greta Thunberg: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (→‎top: replaced: [[File: → [[Bestand:)
 
(6 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Greta Thunberg sp119.jpg|miniatuur|Greta Thunberg in 2018]]
+
[[Bestand:Greta Thunberg urges MEPs to show climate leadership (49618310531) (cropped).jpg|miniatuur|Greta Thunberg in 2020]]
''' GRETATHUNBERG
+
'''Greta Thunberg''' is een Zweedse klimaatactiviste. Ze is geboren op 3 januari 2003 in [[Stockholm]] en raakte bekend door dat ze elke dag staakte van de zomervakantie (2018) tot de Zweedse verkiezingen (9 september 2018) bij het Zweeds Parlement met haar actie 'Zweden voor klimaat'. Nadat de verkiezingen zijn geweest staakt ze alleen nog op vrijdag. Haar moeder is Malena Ernman en haar vader Svante Thunberg. Toevallig is dat haar grootvader de [[Nobelprijs voor de scheikunde]] had gewonnen met zijn onderzoek naar het broeikaseffect. Al toen ze klein was vond ze milieu en wetenschap heel interessant. Ze zat ook in haar kindertijd in een depressie en weigerde met hun te praten als ze niet zouden stoppen met vliegen. Daardoor heeft haar moeder haar hele carrière moeten stoppen voor haar bekend. Ze is nog geregeld op bekende congressen en klimaattoppen zoals het [[World Economic Forum]] en de Klimaattop van 2018 in Polen. Thunberg is gediagnosticeerd met het syndroom van Asperger.  
 
 
Greta Tintin Eleonora Ernman Thunberg (ook wel Greta Thunberg) is een Zweedse klimaatactiviste die zich al  dik een jaar voor het klimaat inzet. Ze is waarschijnlijk wel een van de beroemdste klimaatactivisten. Misschien wel de beroemdste zelfs. Rond haar elfde jaar zakte ze in een hele diepe depressie (daar lees je meer over in ‘hoe is ze bekend geworden’) uit onderzoek bleek dat ze het syndroom van Asperger had, dat is een vorm van autisme. Hier een klein stukje over het syndroom van Asperger.
 
 
 
Het syndroom van Asperger
 
Als je het syndroom van Asperger (vaak afgekort tot ‘Asperger’) hebt, dan is je intelligentie gemiddeld of zelfs bovengemiddeld, taalontwikkeling en begrip zijn normaal. Wel vind je het dan vaak lastig om om te gaan met anderen en te begrijpen en voelen wat de ander voelt en denkt. Het opbouwen en verzorgen van een vriendschap is dan ook ingewikkeld. Een kenmerk van Asperger is dat je maar in een  een paar dingen interesse hebt, maar die interesse is dan ook heel groot. Bijvoorbeeld: Formule 1, veegwagentjes of het milieu!
 
 
Vijf jaar geleden zonk Greta weg in een depressie. Ze praatte niet meer en at bijna niks meer, dan is het ook wel logisch dat ze in twee maanden tien kilo is afgevallen. Door dat gedoe ging ze wel een jaar lang niet naar school. Haar ouders maakten zich enorme zorgen, natuurlijk probeerden ze achter de oorzaak van de depressie te komen. Uiteindelijk werd duidelijk dat Greta lijdt aan het syndroom van Asperger. Het duurde een paar maanden voordat de ouders van Greta achter de oorzaak van de depressie waren. Uiteindelijk vertelde ze dat ze maar niet begreep waarom de wereld (inclusief haar ouders) niets deed tegen wat iedereen de grootste crisis van de mensheid noemde: de opwarming van de aarde. Ze vond het maar gek dat iedereen zich daar druk om maakte maar er niets tegen deed. Doordat ze Asperger heeft bijt ze zich ook extra vast in dat probleem en vindt ze het lastig om het los te laten. Toen Zweden last kreeg van extreme droogte besloot ze écht in actie te komen. Ze was elke dag van half negen tot vier te vinden voor het parlementsgebouw. Haar ouders wilden eigenlijk niet dat ze ging staken, maar volgens haar moeder was ze toen ze terugkwam gelukkiger dan ze haar ooit hadden gezien. Na de parlementsverkiezingen ging ze alleen nog maar op vrijdag staken en ja, dat doet ze nog steeds. Dus ook terwijl ik dit aan het typen ben. Op haar instagram verscheen ook veel over het staken. Over de hele wereld gingen jongeren haar nadoen. En nu zijn er over de hele wereld stakingen met wel 20.000 mensen of wel meer!
 
 
 
Ze raakte bekend doordat ze vanaf de zomervakantie tot de parlementsverkiezingen op 9 september elke dag spijbelde om aandacht te vragen voor de dreigende klimaatverandering. Ze ging voor het parlementsgebouw staan met een spandoek. Op dat spandoek heeft ze de tekst ‘SKOLSTREJK FÖR KLIMATET’ geschilderd. Dat betekent in het Nederlands ‘schoolstaking voor het klimaat’.  Helaas krijgt ze enorm veel kritiek naar haar hoofd geslingerd. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat ze alleen maar spijbelt om niet naar school te hoeven. Ook wordt er heel veel haatmail gestuurd.
 
 
 
Greta Thunberg doet heel veel. Dan moet je denken aan speeches (daar hoor je later over), reizen, congressen bijwonen, of bij steden langsgaan. Ze zou bijvoorbeeld een jaar geleden naar Den Haag komen om de kindervredesprijs in ontvangst te nemen, ze is echter toch niet gekomen omdat ze te druk was.  
 
 
 
  
 
== Link ==
 
== Link ==
[https://instagram.com/gretathunberg] Officiele Instagram van Greta Thunberg
+
[https://twitter.com/GretaThunberg Officieel Twitteraccount van Greta Thunberg]
 
 
[https://twitter.com/GretaThunberg] Officieel [[Twitter]]<nowiki/>account van Greta Thunberg.
 
 
[[Categorie:Klimaat]]
 
[[Categorie:Klimaat]]
[[Categorie:Zweeds milieuactivist]]
+
[[Categorie:Milieu]]
 +
[[Categorie:Zweeds persoon]]
 +
[[Categorie:Activisten]]

Huidige versie van 9 okt 2021 om 20:08

Greta Thunberg in 2020

Greta Thunberg is een Zweedse klimaatactiviste. Ze is geboren op 3 januari 2003 in Stockholm en raakte bekend door dat ze elke dag staakte van de zomervakantie (2018) tot de Zweedse verkiezingen (9 september 2018) bij het Zweeds Parlement met haar actie 'Zweden voor klimaat'. Nadat de verkiezingen zijn geweest staakt ze alleen nog op vrijdag. Haar moeder is Malena Ernman en haar vader Svante Thunberg. Toevallig is dat haar grootvader de Nobelprijs voor de scheikunde had gewonnen met zijn onderzoek naar het broeikaseffect. Al toen ze klein was vond ze milieu en wetenschap heel interessant. Ze zat ook in haar kindertijd in een depressie en weigerde met hun te praten als ze niet zouden stoppen met vliegen. Daardoor heeft haar moeder haar hele carrière moeten stoppen voor haar bekend. Ze is nog geregeld op bekende congressen en klimaattoppen zoals het World Economic Forum en de Klimaattop van 2018 in Polen. Thunberg is gediagnosticeerd met het syndroom van Asperger.

Link

Officieel Twitteraccount van Greta Thunberg

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Greta_Thunberg&oldid=688118"