Grammatica

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Grammatica (ook wel spraakkunst of spraakleer genoemd) is de structuur van een taal. De ruggengraat ervan, zou je ook kunnen zeggen. Grammatica is eigenlijk het bouwen van zinnen. De juiste woorden in de juiste vorm kiezen en ze in de goede volgorde zetten. Als je moedertaal Nederlands is, dus als je ermee bent opgegroeid, doe je dat automatisch. Je zegt dus kers en niet kres, bloemen en niet bloems, boog en niet buigde. Je zegt ook 'Morgen kom ik' en niet 'Morgen ik kom'.

Een vreemde taal leren

Toch kan het van belang zijn om te weten waarom dat allemaal zo is. Bijvoorbeeld als je een vreemde taal gaat leren. Dan moet je ook de grammatica, de theorie dus, van het Nederlands kennen. Tot op zekere hoogte althans, want zo makkelijk is het niet.

Verbuigen en vervoegen

Het Nederlands kent ruim 200.000 verschillende woorden. In feite zijn het er veel meer, want in het woordenboek staan ze alleen in hun grondvorm. Bijvoorbeeld groen en niet groene. Of breken en niet breekt. Waarom groen in sommige gevallen wordt verbogen tot groene en breken wordt vervoegd tot breekt hoort ook tot de grammatica.

Een zin ontleden

Op de basisschool leer je ook zinnen ontleden, een belangrijk onderdeel van de grammatica. Zo kun je zien uit welke zinsdelen een zin is opgebouwd, en welke functie die zinsdelen vervullen. Wat doet precies een onderwerp? Heeft dat invloed op het gezegde? En hoe herken je een meewerkend voorwerp? Redekundig ontleden heet dat. Dan heb je nog taalkundig ontleden. Dat is een zin in woordsoorten verknippen. Maar misschien noemen ze het bij jou op school wel weer anders.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Grammatica&oldid=421712"