Graf van Hatsjepsoet

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 7 aug 2023 om 23:49 (heeft nog het een en ander nodig)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opmaken
De opmaak van dit artikel (alinea's, leestekens, eerste woord dikgedrukt, categorieën etc.) laat nog te wensen over! Wil jij de opmaak verbeteren?
Graf van Hatsjepsoet (DK60)

Hatshepsut.jpg

Grafnummer DK60
Ontdekt 1903
Ontdekker Howard Carter
Farao Hatsjepsoet
Aegypt1987-066 hg.jpg

Beschrijving van het graf

KV60 is gelegen in de voorkant van DK20 , het echte graf van Hatsjepsoet, met de ingang pal voor de DK19 , het graf van Prins Mentuherkhepshef. Het is klein en zonder decoratie, lijkt meer op een cache graf. Om zijn architecturale stijl, Donald Ryan gedateerd in de tijd van de XX-dynastie (20e Dynastie). Duidelijk hun plunderingen in de oudheid, waarbij alleen de overblijfselen van hun oorspronkelijke inhoud, het deksel van een kist van hout, gereedschap, aardewerk, zeehonden en scarabeeën . De enige bestaande inrichting is gevormd rond de ogen van Horus oedjat aan beide zijden van de ingang.

Opgraving

Toen het graf werd ontdekt door Howard Carter in 1903, vond dat het was ontheiligd en geplunderd, maar er waren een aantal voorwerpen in zwaar beschadigd en twee mummies : een kleine vrouw die kist lag in een met een inscriptie van de achttiende dynastie , en een groot en zwaarlijvig afgezet op de vloer, uit zijn sarcofaag, kaal en met lang haar van achteren. Heeft de linkerarm over zijn borst met zijn vuist balde, wat suggereert dat het een koninklijke mummie (ook al zijn er echte mummies hand in die positie). Carter werkte weinig in dit graf. In 1906 Edward R. Ayrton weer open en verhuisde een mummie, de DK60B, samen met zijn kist naar het Egyptisch Museum in Caïro . De kist met het opschrift echte moeder, In . Dit karakter is geïdentificeerd als Sitra , genaamd In of Inet, de verpleegster van Hatsjepsoet. Aangezien noch Carter, noch Ayrton plannen, de locatie van het graf was het verloren. Elizabeth Thomas speculeerde in 1966 dat de tweede mummie (onbekende) was die van Hatsjepsoet, die Toetmosis III zou de nanny zijn verhuisd naar het graf van als onderdeel van haar campagne om mensen vergeten zijn geheugen. In 1990 werd het graf herontdekt en naar behoren opgegraven door een team onder leiding van Donald P. Ryan en Mark Papworth. Ze vonden bewijs ter ondersteuning van de theorieën van Thomas en anderen die te weerleggen. Waaronder wordt bevestigd door het feit dat de mummie heel goed bewaard gebleven, is dat van een bejaarde dame met haar linker arm gebogen, zoals koninklijke mummies. Bovendien was geen van de fragmenten van aardewerk tijdens de opgraving kon hersteld worden gedateerd ergens vóór de twintigste dynastie . We vonden ook een houten masker die behoren tot een doodskist ontworpen voor een man (hij was de plek voor de valse baard), maar het graf bevatte alleen vrouwen en staat bekend om Hatsjepsoet gebruikte de valse baard. Ryan plaatste de mummie in een houten kist weer, en opnieuw verzegeld het graf.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Graf_van_Hatsjepsoet&oldid=804047"