Gouden Penseel

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 27 okt 2022 om 11:18
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gouden Penseel Logo

Het Gouden Penseel is een kinderboekenprijs die sinds 1973 jaarlijks wordt toegekend aan het best geïllustreerde kinderboek van het afgelopen jaar. De prijs wordt uitgereikt door de Stichting CPNB tijdens de Kinderboekenweek

Het Gouden Penseel werd voorheen alleen uitgereikt aan een kinderboek dat in Nederland is uitgegeven. In 2011 werd voor het eerst het werk van een buitenlandse illustrator bekroond met het Gouden Penseel, namelijk van Blexbolex (Bernard Granger) uit Frankrijk.

Sinds 1981 kan de jury nog twee boeken bekronen met het Zilveren Penseel, waarvoor ook buitenlandse kunstenaars in aanmerking komen, mits het werk waarvoor zij bekroond worden in het Nederlands is uitgebracht. Ook wordt het Gulden Palet uitgereikt aan een jong talent. Sinds 2022 bestaat er ook het Bronzen penseel, voorheen een Vlag en Wimpel (penseeljury) en bedoeld als eervolle vermelding.

Het Gouden Penseel zelf een een penseel van goud, geplaatst in een mooi perspex kistje.

Penseelwinnaars zijn ook opgenomen in de lijst van illustratoren.

Gouden penselen vanaf 2010

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gouden_Penseel&oldid=740976"